Fitness, harmóniában a természettel

Fülöp Levente életmód tanácsadó elárulja, hogyan lehet harmóniába hozni a vegán táplálkozást és az erősítő edzéseket

2017.08.06. 12:10
Katt a galériára!
4 fotó

Fitness, harmóniában a természettel

1 of 4
2 of 4
3 of 4
4 of 4

  2 of 4
Fitness, harmóniában a természettel


  3 of 4
Fitness, harmóniában a természettel


  4 of 4
Fitness, harmóniában a természettel


Fülöp Levente életmód tanácsadó, a JOHN REED Fitness Music Club teremmenedzsere 35 év után jött haza az USÁból és itthon még új szemléletet hozott magával a fitness területén. Számára fontos, hogy elismerjük: mindig a természet győz.

ELLE: Laikusként az ember úgy képzeli, a sok fehérje segít, hogy körös-körül izmokat növesszünk, te viszont a vegán táplálkozásra buzdítod a hozzád fordulókat életmód tanácsadóként. Hogyan lehetünk edzésben és alakíthatunk ki esztétikus izomzatot vegán táplálkozás mellett? Hogyan őrizhetjük meg, illetve növelhetjük a testtömegünket?

Fülöp Levente: Évtizedek óta holisztikus megközelítésben tanítok, egy teljes körű napi ciklussal dolgozunk, amelyben a tiszta táplálkozás nagyszerű harmóniában van az alvással és a fitnesszel. Az új hullámos tudományt támogatom, ami igazából egyre világosabbá teszi azt a koncepciót, hogy a természet mindig nyerni fog.  Az ember sajnos valamikor elfelejtette, hogy a testünk szintén illetve még mindig egy érzékeny lény, ami a természetből jött.  A tudomány azt is régen kiderítette, hogy testünknek nem kell annyi fehérje mint mindenki hallja vagy olvassa a médiában, a különböző hirdetésekben. Sőt, minél több fehérjét fogyaszt az ember, annál nagyobb lesz a teher a belső szerveken, ami kárt is okozhat.  Manapság annyira akarja a laikus a gyors, egyszerű megoldást például a testtömeg növelésére, hogy hamaran hajlandó hinni az olyan cikkekben, infókban, amelyek gyors eredményt ígérnek. Ezek általában esterségesen készített szerek, tabletták, porok. Közben pedig a testünk sikeresen, sőt nagyon takarékosan tud létezni, ha nem lépi túl a 10-15% napi fehérje bevitelt.  A jó hír?  Ha mindent a természetből kap, és be tudja tartani az 5-6 adag zöldség és gyümölcsöt a többi természet ajánlatai mellett (pl. gabona félék, magvak, hüvelyes növények stb.) akkor nem is kell igazából odafigyelni, illetve kalóriát számolni. A vegán életmódban az a fontos, hogy megmaradjunk a változatosságnál, azaz próbáljon az ember minden színből ételt fogyasztani – ezt hívják szivárvány étkezésnek. Így nyugodtan lehet edzeni és a szervezetünk takarékosan és hálásan intézi a regenerációt. Ennek esztétikai hatása pedig nem csak az illetőnek, hanem a környezetének is fel fog tűnni.

ELLE: Hogyan lehet elkezdeni az életmód-váltást? Egyik napról a másikra, vagy fokozatosan inkább? Mindenkinek való a „tisztább” életforma plusz edzés kombináció?

Fülöp Levente: Azt javaslom mindenkinek kezdetként, hogy “fordítsa meg a tányért” – legyen a főételből köret és legyen a köret a főétel. Persze a teljes átváltás a legelőnyösebb a testnek, de tudom, hogy emberekről van itt szó, azaz az emberi akaratról, természetről és falánkságról.  Csak olyanoknak szoktam javasolni, hogy egyből átváltsanak, akik már nagyon rossz állapotban vannak.  A legfontosabb pont, hogy rendszer legyen.  Nem lehet úgy hozzáállni ehhez, mint azt többször hallottam, hogy egész héten az átlag egészségtelen életmódot vezet valaki, de mondjuk pénteken csak salátát eszik. Ez nem egy egészséges életmód.  És az sem fog működni,  ha vegyszerek meg mérgező anyagok ellen próbáljuk az új életmódunkat versenyeztetni – itt persze a cigarettáról és az alkoholról beszélek első sorban.  Mindenkinek való ez a tisztább életforma, de például aki nagyon túlsúlyos vagy szívbeteg, annak nem javasolnám, hogy egyből nekiálljon edzeni.  Velük az étrendnél kezdeném a munkát, és az “edzés” még egy kis séta is lehet.

Úgy tudjuk, 35 év után jöttél haza Amerikából, miért döntöttél úgy, hogy itt folytatod?

A szívem mindig itt talált nyugalomra, nem volt az az érzés itthon, például mint ott kint, hogy bármikor fel tudnék szállni egy repülőre és elmenni.  Mindig is büszke voltam, hogy magyar vagyok. Ráadásul, a 2000-es évek elején képzéseim során olvstam egy statisztikát, miszerint világszerte egyetlen országban volt nagyobb a szívbeteg és túlsúlyos emberek aránya, mint az USÁban, és ez Magyarország volt.  Ez nagy motivációt jelent számomra, és az ilyen kihívást e kis országban örömmel vállalom. Nagyon sok embernek kell alakítani a gondolkodásmódját és újra tanulni velük az alapokat míg a sok tévhitet is megtanulják elfelejteni.

Mik most kint a legújabb, legelőremutatóbb fitness trendek?

Manapság mindenki inkább a funkcionális és dinamikus, teljes testsúlyra szabott edzésekkel foglalkozik. Ahelyett, hogy kimondottan egyfajta edzést tartanának például egy géppel/eszközzel, inkább egy órán belül több stílust lehet tapasztalni. Az új stúdiók a kombinált edzéseket új eszközökkel igyekszenek segíteni, mint amilyen a Megaformer (https://www.youtube.com/watch?v=2-yth-Y26us) amellyel gyakorlatilag minden mozdulatot meg lehet csinálni a Core izomzattól a legnagyobb izmokig (pl a gluteus). Ez kicsit hasonlít a Pilates Reformer gépre. Minden inkább a core, azaz központi izmokból indul ki, mivel az a test törzse, és ha az gyenge, kockáztatja a test többi része biztonságát, főleg edzés közben.

A John Reed Fitness Music Club, amelynek Budapesten teremmenedzsere vagy,  szinte olyan, mint egy kortárs galéria, amiben időnként menő DJ-k húzzák a talpalávalót. Hogy jön össze a művészet és a testedzés, és hogyan segíti ez a mixtúra a fejlődésünket?

Számomra a legjobb kombináció a fitnesz, a zene és a design mert együtt ez a három meghozza azt a hangulatot, hogy az ember akarjon mozogni. Sokat hallom azt a vendégektől, hogy ilyen helyen még nem jártak.  Egyből fotóznak, majd akarják, hogy a haverjaik is jöjjenek megtapasztalni a termet.  Tagsággal még olyan lehetőség is van, hogy ha ezek a haverok már máshova járnak, naponta egyszer behozhatják őket ingyenesen.  Tehát mindenre van itt lehetőség a fő teremtől kezdve ahol minden testrészre alkalmas gépek vannak 34 cardió eszközzel együtt, a @CYBEROBICS ahol 0-24ben mindenféle virtuális kurzusban tudnak részt venni, a hatalmas erőnléti termünkig. A John Reed teremben abszolút el lehet érni a fitnesz céljaidat, ami  fontos része a teljes körű életmód programnak, amiről  beszélgetni kezdtünk.

fitness táplálkozás vegán

Még több
Szépség