Az önbarnítás tízparancsolata

Érzékeny a bőröd, napallergiád van, vagy egyszerűen csak nem szeretsz, vagy nem akarsz napozni, de szeretnél egy kis napsütötte bőrszínt? Segítünk, hogy önbarnítóval is szép, egyenletes barnaságot szerezhess.

2017.07.21. 13:27
Katt a galériára!
9 fotó

Az önbarnítás tízparancsolata

1 of 9
2 of 9
3 of 9
4 of 9
5 of 9
6 of 9
7 of 9
8 of 9
9 of 9

  2 of 9
Az önbarnítás tízparancsolata

Sun Care Brilliant Bronze Tinted Self-Tanning Cream színezett önbarnító krém, Shiseido, 11 990 Ft

  3 of 9
Az önbarnítás tízparancsolata

Silky Bronze Self Tanning for Body – önbarnító testre, Sensai 24 990 Ft

  4 of 9
Az önbarnítás tízparancsolata

The Face and Body Gradual Tan önbarnító krém arcra és testre, La Mer, 28 700 F

  5 of 9
Az önbarnítás tízparancsolata

Liquid bronze Self Tanning önbarnító folyadék, Clarins, 8800 Ft

  6 of 9
Az önbarnítás tízparancsolata

Self Tanning Hydrating Facial Skincare önbarnító arcra, Sisley, 33 990 Ft

  7 of 9
Az önbarnítás tízparancsolata

More Than Self Tanning Bronze Face Gel önbarnító gél arcra, Artemis, 4410 Ft

  8 of 9
Az önbarnítás tízparancsolata

Sun Self-Tanning in Shower Body Lotion önbarnító hatású zuhanyozás közbeni testápoló, Douglas, 4792 Ft

  9 of 9
Az önbarnítás tízparancsolata

Derma Spa Summer Revived önbarnító testápoló, Dove, 1999 Ft

1. Minden más előbbre való

Ha önbarnítót használsz, minden egyéb szépítő műveletet (pl. szőrtelenítés, manikűr, hajfestés) a barnítás elé időzíts, mert az ezektől a műveletektől, a közben használt kozmetikumoktól, ha nem fixálódott még az önbarnító, lejön, foltos lesz.

2. Radírozni kötelező

Ahol a bőröd szárazabb, ott jobban felszívódik az önbarnító, és sötétebb lesz a szín, ezért fontos az alapos radírozás. Külön figyelj a térd, könyök, boka és sarok területeire, itt általában szárazabb a bőr, mint a test többi részén. Ha az arcodat is barnítod, egy enyhe glikol- vagy szalicilsavas arctisztító és egy bőrradír megteszi a hatását. Önbarnítás előtt kerüld az olajat tartalmazó lemosókat, krémeket, mert ezek nehezen szívódnak fel, amitől az önbarnító megint csak nem lesz egyenletes.

3. Tökéletesen szárazon

Elsőre nyilvánvalónak hangzik, hogy zuhanyzás után töröd szárazra a bőrödet. Valójában ez az egyik legfontosabb lépés, ezért fontos hangsúlyoznunk. Miután megtörölköztél, várj még tíz percet, így garantáltan önbarnításra-kész száraz lesz a bőröd.

4. Egy kis puhítás

Miután eleget hangsúlyoztuk a szárítkozás fontosságát, most itt az idő egy kis visszahidratálásra. Egy nagyon könnyű, testápolóval kend be az orrcimpád környékét, a térdedet, könyököd, bokád (és persze minden szárazabbnak tűnő részt), így megakadályozhatod, hogy a végeredmény ezeken a helyeken sötétebb, vagyis foltos legyen.

5. Személyre szabott textúra

Ha nagyon bátortalan vagy, válassz színezett önbarnítót, így pontosan látni fogod, hova kentél már belőle és hova nem jutott még. Ha szárazabb a bőröd, a krémesebb állagú variációk lesznek a legjobbak, ha nem, jöhet a könnyű fluid vagy zselés textúra. A nehezen elérhető helyeken a hab állagú önbarnítókkal kicsit könnyebben boldogulhatsz. Ha különböző árnyalatú önbarnítók közül választanál, sose menj az elérni kívánt eredmény után, hanem a saját bőrszínedhez legközelebbi árnyalatot válaszd (pl. ha világos a bőröd, a világos-közepes árnyalat lesz a jó). Ha enyhe önbarnító hatású testápolót használunk, jó ha tudod, hogy a végleges árnyalatot 2-4 alkalom után éred el.

6. Alulról felfelé

Ezzel a módszerrel egyenletes és természetes napbarnított színre számíthatsz: tiszta kézzel (esetleg orvosi gumikesztyűvel) körkörös mozdulatokkal simítsd be a bőrödbe az önbarnítót – egyszerre kb. egy teáskanálnyi mennyiséget. Kezdd a bokádnál és így halad felfelé. Ha fordítva teszed, garantáltan beújíthatsz egy-két fura foltot, amikor a már bekent felsőtesteddel előrehajolva befejeznéd a lábadat. A karodat, kézfejedet hagyd a legvégére.

7. Az arcon csak könnyedén

Egy százforintos nagyságú pöttyöt kenj el az önbarnítóból azokon a részeken, ahol a nap meg szokta fogni az arcodat (homlok, orca, orrnyereg, áll) és az arc közepétől kifelé haladva dolgozd el az ujjaiddal. Az orr és a felsőajak körül extra óvatosan, mert ezeken a részeken a bőr általában kicsit szárazabb, így az önbarnító jobban fog. Az ujjaidon maradt felesleget dolgozd el a hajvonalban és az állcsontodon. Ahogy befejezted, azonnal moss kezet, nehogy a tenyered is barna legyen.

8. Várakozás és púderezés

Hagyj elég időt arra, hogy az önbarnító megszáradjon. Ha a használati utasítás öt percet ír, várj legalább tízet, majd púderecsettel vigyél fel az egész testedre talkum-mentes babahintőport. Ezzel elkerülheted, hogy az önbarnító megfogja a ruhádat. A következő 6-8 órában ne tusolj, ne fürödj, és lehetőleg kerüld az izzasztó helyzeteket is.

9. Ha kell korrigálni

Önbarnítás közben előfordulhatnak bakik, lehetnek itt-ott sötétebb foltok. Semmi esetre próbáld levakarni, mert az nem fog menni. Vágj inkább félbe egy citromot, és két percig dörzsöld vele a problémás részt, majd egy nedves törölközővel finoman dörzsöld át.

10. Így lesz tartósabb

Hogy meddig marad meg a barnaság, azt előre sosem lehet tudni, de vannak fogások, amikkel tovább megőrizheted a színt. Zuhanyzáshoz nagyon gyengéd tusfürdőt használj, ne dörzsöld erősen a bőrödet és mindig ügyelj arra, hogy hidratált maradjon. Ne használj retinolos kozmetikumokat és zsíros bőrre készült arcápolókat, mert ezek enyhén hámlasztó hatásúak lehetnek, és „feloldhatják” az elért barnaságot. Ha elérkezett az idő, hogy felfrissítsd a színed, merülj el egy jó alapos radírozásba, és kezdd az egészet az elejéről.

krém napozás önbarnítás

Még több
Szépség