10 tipp, hogy gyorsabban és egészségesebben nőjön a hajad

Így adhatsz lendületet a hajhagymáknak!

10 tipp, hogy gyorsabban és egészségesebben nőjön a hajad
2017.06.11. 22:02

Általában a hajunk havonta 1-1,5 centit nő, ebből következően egy egész örökkévalóság, mire a rövidre vágott frizurát megnöveszted. De ez nem jelenti azt, hogy ne gyorsíthatnád fel a folyamatot kicsit. Íme, a legegyszerűbb tippek, amikkel a hajhagymáknak lendületet adhatsz!

 1. A fejbőröddel kezdd!

Nem titok, hogy a hajunk akkor erős, ha a fejbőrünk egészséges. Egy nem rég készült tanulmány szerint, a rendszeres, napi fejbőr masszázs fokozza a hajszálak vastagságát. Napi öt perc elegendő, hogy mi magunk átmasszírozzuk, de éppen megkérhetjük a kedvesünket is rá.

2. Ápolással told ki a vágást!

Tévhit, hogy 6-8 hetente muszáj hajat vágatnunk. Ha jó minőségű sampont, balzsamot használunk, valamint rendszeresen teszünk tincseinkre hajápoló pakolást, és a hajformázáshoz maximálisan biztonságos hajformázó készülékeket használunk, akár félévente is elég, ha vágatunk a végekből. Vannak, akik a holdnaptár szerint járnak fodrászhoz, és arra esküsznek – esetleg érdemes tenni egy próbát, hátha bejön.

3. A selymen selymesebb

A selyem évszázadok óta ismert bőrápoló hatásáról. Nem véletlen a selyem párnahuzat sem, hiszen ezen a finom, sima felületen alvás közben, ha forgolódunk, könnyen csúszik, siklik a haj, vagyis nem súrlódik, kócolódik, ezáltal nem is töredezik, ráadásul a frizuránk is jobban tartja a formáját.

4. Napi egy hőhatás

Sose használjunk ugyanazon a napon hajvasalót, amikor hajszárítóval szárítjuk meg a hajunkat! A legideálisabb megoldás, ha a levegőn, magától hagyjuk megszáradni – ez most nyár lévén egész könnyen kivitelezhető. S ha már hajvasalóval pár nappal korábban kiegyenesítettük, újból ne tegyük ki a hőhatásnak, mert hogy  lényeg: a fokozott hőkezelés lelassítja a hajnövekedést.

5. Hagyd pihenni!

Hajtípustól függ persze, de igaz, hogy a sok mosás és formázás következményekkel jár, ezért jó, ha a minimumra csökkentjük. Ez persze nem jelenti azt, hogy az a jó, ha semmit sem használunk. Inkább a minőség a fontos, vagyis, hogy jó minőségű termékek, hővédők és biztonságos, optimális hőmérsékletre beállítható hajformázó készülékeket, amik óvják a kutikulákat.

6. Lejjebb a copfot!

Az alacsonyan összefogott és laza lófarok az ideális, míg a szorosan lesimított, magasra rakott variációktól a hajtőnél és a tarkónál töredezetté válhat a haj. De összességében véve a gyakori copf, pláne, ha szoros, mindenképp megtöri a hajszálakat.

7. Ügyesebben a kefével!

A természetes sörtéjű kefékbe megéri beruházni. A hajkefe használata egyrészt stimulálja a fejbőrt, ezáltal több tápanyag jut el a hajhagymákhoz, amitől egészségesebb, erősebb tincseink lesznek. Továbbá, a hajkefével a haj természetes olajai egyenletesen eloszlanak a frizura egészén, melynek köszönhetően kellő nedvességhez és védelemhez jutnak a külső hatásokkal szemben. A lényeg, hogy gyengéden fésüljük, lentről kezdve fokozatosan haladva felfelé, és így bontsuk ki az esetleges gubancokat.

8. Vállald be a sötétebbet!

A szőkítés mindig megviseli a hajszálakat, sokkal könnyebben válnak töredezetté. Különösen, ha nagyon világos szőkére pályázunk, a minél rövidebb fazon a legjobb választás, hogy épek maradjanak a tincseink. Gondoljuk tehát újra, amikor világosítani szeretnénk, és válasszunk inkább egy pár árnyalattal sötétebb tónust.

Öblíts ecettel!

A tapasztalatok szerint a hideg vizes hajmosás jobbat tesz a tincseidnek, mint a meleg, ráaádásul, ha mindezt még egy kis almaecettel is kiegészíted, még fényesebb lesz a hajkoronád, ugyanis segít bezárni a kutikulákat.

Kerüld a pótlékokat!

Ha a hajnövesztés a cél, a hajhosszabbítás nem a legszerencsésebb megoldás, maximum ideiglenesen, különleges alkalmakra egy kevésbé tartós variációt ajánlunk. A póttincsek nagyon nehezek, a hajtöveknél megtörhetnek a hajszálak tőle.

haj hajnövesztés

Még több
Szépség