6+1 tipp a biztonságos barnaságért

Mikor, mennyit, milyet és miért? Minden, amit tudni kell a biztonságos barnuláshoz

2017.06.02. 11:36
Katt a galériára!
8 fotó

6+1 tipp a biztonságos barnaságért

1 of 8
2 of 8
3 of 8
4 of 8
5 of 8
6 of 8
7 of 8
8 of 8

  2 of 8
6+1 tipp a biztonságos barnaságért

Anthelios Dermo-Pediatrics naptej gyerekeknek SPF50+ ingyenes My UV Patch tapasszal, La Roche-Posay, 6099 Ft

  3 of 8
6+1 tipp a biztonságos barnaságért

Ambre Solaire Erősen Védő Hidratáló Naptej SPF 30, Garnier, 3499 Ft

  4 of 8
6+1 tipp a biztonságos barnaságért

Napallergia elleni krém-gél FF25, Eucerin Sun, 4690 Ft

  5 of 8
6+1 tipp a biztonságos barnaságért

Gyermek Zsebnaptej FF 50+ Nivea Sun, 1649 Ft

  6 of 8
6+1 tipp a biztonságos barnaságért

Idéal Soleil láthatatlan, frissítő napvédő permet arcra SPF 50, Vichy, 3990 Ft

  7 of 8
6+1 tipp a biztonságos barnaságért

Clarins Napozó stift érzékeny területekre UVA/ UVB 30, Clarins, 7090 Ft

  8 of 8
6+1 tipp a biztonságos barnaságért

Sun Sport face invisible gel napvédő gél arcra SPF30, Lancaster, 8700 Ft

1. A legjobb textúra

Sokan azért nem kedvelik a napvédőket, mert nem találkoztak még olyan textúrával, ami igazán komfortos lett volna számukra. A zsíros bőrűek például nem szeretik a túlságosan krémes, ragadós vagy olajos állagú kozmetikumokat, így napvédelemnél is kerülik ezeket. Nekik készültek a könnyű gélek vagy a száraz permetek, melyek felvitelkor kellemes, hűs érzést is kölcsönöznek, és nem hagynak zsíros nyomot a bőr felszínén. A száraz, érzékeny bőrűek ezzel ellentétben a krémesebb, testesebb állagú napvédők vagy olajos textúrák után nyúlnak szívesen, hiszen ezek adják meg a kellő komfortérzetet bőrük számára. Az olajok egyik előnye, hogy csak enyhe olajos érzést adnak, viszont szép csillogást adnak ezáltal bőrünknek. A férfiak nem kedvelik a krémeket, ők leginkább az átlátszó permeteket keresik, ami pillanatok alatt felszívódik, és még kenegetni sem kell. Ez a strandon izgő-mozgó csemeték esetében is praktikus választás, persze a legmagasabb faktorszámmal.

2. Hány faktoros legyen?

A faktorszám megválasztásánál érdemes figyelembe vennünk az úti célt is, hogy városban, tengerparton vagy strandon töltjük majd az időt, s hogy bőrünk milyen fototípus, azaz mindenféle védelem nélkül mennyi időt „bír” a napon, vagyis mennyi ideig nem pirul meg vagy ég le. Ha a természetes vörös haj és világos bőr páros igaz ránk, bőrünk nagyon érzékeny, néhány perc után leéghetünk a napon. A természetes szőke hajúak és normál bőrűek kb. tíz, a természetes barna hajúak, normál bőrűek pedig átlagosan tizenöt perc után égnek le. Ha hajunk sötét, bőrünk kreol, akár 20-30 percet is eltölthetünk a napon anélkül, hogy leégnénk. Ezeket az időtartamokat, ha megszorozzuk a flakonon látható faktorszámmal, megkapjuk, hogy mennyi időt tölthetünk el a napon teljes biztonságban az adott termékkel. De ne feledjük, hogy ehhez a napvédőt a megfelelő mennyiségben, napozás előtt fél órával már fel kell vinnünk. Mivel az izzadás, a testrészek egymáshoz dörzsölődése és a csobbanás csökkenti a hatékonyságot, kétóránként fontos újra bekennünk vele magunkat, hogy a káros UVA sugarakkal szemben is folyamatosan védve legyünk.

3. Mennyi az annyi?

Ahhoz, hogy a napvédőnk valóban a flakonon feltüntetett faktorszámú védelmet biztosítani tudja, nem elég csak éppen hogy végigsimítani vele a bőrünket, fontos a mennyiség. Ez azt jelenti, hogy arcunkon egy teáskanálnyit, testünkön pedig kb. egy felespohárnyit kell egyenletes rétegben eloszlatnunk.

4. Kenjük be magunkat időben!

A legjobb, ha még mielőtt a strandra indulnánk, már jó alaposan bekenjük magukat. Ez kémiai szűrőknél azért különösen fontos, mert egy kis időre szükség van, míg kifejtik hatásukat a bőrünkben. Az sem elhanyagolható tényező, hogy ha felöltözés előtt kenjük be magunkat, minden négyzetcentiméterére jut napvédelem, míg ha már fürdőruhában tesszük ugyanezt, előfordulhat, hogy kimaradnak részek.

5. Frissesség = hatékonyság

A tavalyról vagy még régebbről megmaradt naptejektől jobb, ha megválunk, és vadonatúj napvédővel szerelkezünk fel a nyaralásra, ugyanis a fényvédő hatóanyagok érzékenyek és könnyen bomlanak, ezáltal elveszítik hatékonyságukat.

6. Városi védelem

Ha városnézéssel töltjük a nyaralást, könnyen azt gondolhatjuk, fényvédős alapozónk éppen elegendő védelmet nyújt a tűző napon is. A mennyiség azonban itt ugyanúgy sarkalatos, vagyis ahhoz, hogy a feltüntetett védelmet valóban megadja bőrünknek, olyan vastagságban kell magunkra kennünk, amire egy könnyű fedésű alapozó vagy egy színezett hidratáló esetében nem feltétlenül vágyunk, hiszen pont a természetes, áttetsző fedéséért választottuk. Ezért, ha előre tudjuk, hogy aznap több időt töltünk napon (hosszabb séta, ebéd egy teraszon vagy ücsörgés egy parkban például), sminkünk alá használjunk napvédőt, vagy permetezzünk az erre a célra alkalmas napvédő permetet a smink fölé.

+1 tipp:

Egy átütő digitális innováció segítségével pontosan meghatározhatjuk bőrünk napvédelmi igényeit és feltérképezhetjük az esetleges helytelen napozási szokásainkat. A LaRoche-Posay innovációjának lényege egy egyedülálló, limitált kiadású, hajszálnál is vékonyabb, rugalmas, bőrön viselhető UV-szenzor, melyet egy mobilapplikációval együtt kell használnunk. A bizonyos napvédőkhöz csomagolt My UV Patch segítségével személyre szabott információkat kapunk a napon tartózkodás alatt. Miután beszkenneltük a szív alakú szenzort, az applikáció egy algoritmus segítségével a felhasználó adatai alapján – fototípus, bőrtípus, földrajzi hely és időjárási viszonyok – információkat ad a megfelelő viselkedésről és a használandó védelemről (pl. jelzi, hogy mikor kell újra bekennünk magunkat), és 3-5 nap alatt segít kialakítani a megfelelő szokásokat. (Még több info: www.ovjaboret.hu)

napozás napvédelem

Még több
Szépség