Természetes szépség

A szépségiparban a tudomány rohamos fejlődése mellett párhuzamosan a természetesség is egyre nagyobb szerephez jut. Ezt igazolják a természetes összetevőkben gazdag high-tech bőrápolók és az egyre szélesedő natúr és bio-kozmetikum választék.

Természetes szépség
2013.07.25. 12:03

A természet része vagyunk, és egészségünk, szépségünk szorosan összefügg környezetünk egészségével és szépségével. Miközben a tudomány számos vívmánnyal gazdagítja életünket, ezzel együtt ember alkotta kémiai összetevők és környezetszennyezők sokaságával árasztotta el a világot, amely nemcsak környezetünknek jelent egyre nagyobb kihívást, hanem egészségünknek is. Az ételek, amiket fogyasztunk éppúgy, mint a termékek, amiket használunk, hatással vannak egészségünkre és életminőségünkre. Ezért amikor kozmetikumot választunk, azzal is számolnunk kell, hogy amit a bőrünkre kenünk, az testünk egészére hatni fog.

Vásáron a bőrünk

Bőrünk a legnagyobb szervünk, és minden, ami a bőrünkre kerül, bejut a véráramba és ezáltal eljut testünk minden egyes pontjára. Ezért is létfontosságú hosszútávon, hogy milyen kozmetikumokat használunk. Tehát a szépségért nem csak a bőrünket visszük vásárra: egy átlag nő naponta tíz különböző kozmetikumot ken, haboz, dörzsöl, masszíroz a bőrébe, és mivel a bőrünk működése alapján sokkal inkább hasonlít egy szivacsra, mint védőrétegre, közel 130 féle kemikáliát szív napi rendszerességgel magába. A kozmetikai cégek megítélése szerint ezek biztonságosak, és legtöbbjük valóban az – legalábbis kis dózisban. De ha belegondolunk, hogy egy nő élete során átlagosan 2 kg rúzst ken magára, rájövünk, hogy egy kis spray itt, egy kis krémezés ott könnyen tetemes méreteket ölthet. A tény az, hogy valójában senki sem tudja, hosszútávon hogyan hatnak ránk ezek a kemikáliák illetve hogy testünk hogyan reagál rájuk. S mivel testünkből ez az egy adatott meg, nem árt bölcsebben odafigyelnünk rá, különösen akkor, amikor egészségünk és szépségünk amúgy is számos környezeti hatásnak van kitéve.

Vissza a természethez

A tudomány rohamos fejlődése a szépségiparban is jelentős vívmányokkal, és ezáltal egyre hatékonyabb, már-már egy kozmetikai beavatkozást is majdhogynem lepipáló arc- és testápoló készítményekkel ajándékoz meg minket. De a petricsészékben kikísérletezett molekulák mellett egyre nagyobb szerep jut az anyatermészetnek, és kozmetikumainkban szép lassan fellelhetjük mindazt a földi jót, amit őseink bölcs megfigyeléseiknek köszönhetően már alkalmaztak mindennapjaikban. Mára a legnagyobb kozmetikai márkák termékei között is bőven ráakadhatunk olyan kincsekre, amelyek a természeti népek hagyományaihoz, több évtizedes vagy évszázados tapasztalataikhoz visszanyúlva a tudomány legújabb vívmányai mellett a jól bevált természetes összetevőknek köszönhetik hatékonyságukat.

A kollagéntermelő fibroblasztokat felturbózó bioaktív molekulák segítik a sejtmegújulási folyamatokat és enyhítik a napsugárzás okozta káros hatásokat, kezdve a Chanel Sublimage termékcsaládban található ritka madagaszkári vanilla plantifoliától, a La Mer The Miracle Broth™ hatóanyagában található bőrmegújító tengeri algáig. Míg a kémiai összetevők általában egyetlen hatásra korlátozódnak, a természetes hatóanyagok egyszerre több fronton is képesek hatni, ráadásul ami a természetben fellelhető, sok esetben laboratóriumi körülmények között nem állítható elő. Például a vitaminokban, cukorban, vasban, rézben, kálciumban, magnéziumban, oxigénben gazdag spirulina hatásmechanizmusa oly gazdag és széles spektrumú, hogy mesterségesen nem reprodukálható. Nem túl nagy meglepetés az sem, hogy a leghatékonyabbnak azok a növények bizonyulnak, amelyek tradicionális alkalmazása hosszú évekre vezethető vissza. Ilyen például a kókuszolaj hidratáló hatása, amely egyedülálló molekuláris felépítésének köszönhetően képes bejutni a hajszálrostok belsejébe, és bent tartja a fehérjét és a nedvességet. Számos bőrápolási márka nevezetes arról, hogy termékeiben előtérbe helyezi a természetes hatóanyagok alkalmazását. Ilyen a The Body Shop, a Lush vagy a luxusmárkák közül a Sisley, Clarins. Ez utóbbi jelenleg több, mint 200 különböző természetes aktív hatóanyagot használ fel bőrápolási termékeihez.

Natúr vagy bio

A hagyományos kozmetikumok természetes hatóanyagösszetételének jelentős növekedése mellett egyre bővül a natúrkozmetikumok palettája is, és egyre gyakrabban bukkanunk a nagyobb drogéria- vagy parfümláncok kínálatában bio és vegán szépségápolási termékekre. Természetesen ma már ezek a termékek is laboratóriumi körülmények között készülnek, hogy garantálják a felhasznált összetevők minőségét és az előállítás tisztaságát, de kizárólag növények, gyökerek, virágok kivonataiból, illóolajaiból, növényi olajokból állnak, és nem tartalmaznak szintetikus kémiai összetevőket. A bio vagy organikus bőrápolók ismérve, hogy a felhasznált természetes összetevők kizárólag bio-gazdálkodásból származnak, vagyis termesztésük során nem alkalmaztak kemikáliákat. Ezek a termékek nem tartalmaznak szintetikus alkotóelemeket és illatanyagokat, durva kemikáliákat, színezőanyagot, nehézfémeket, tartósítószereket, genetikailag módosított organizmusokat.

Amikor bio bőrápolási készítményt választunk, biztosak lehetünk benne, hogy hatóanyagai tiszteletben tartják a bőr természetes folyamatait és tökéletesen együttműködnek velük, biztosítva és elősegítve a bőr önregeneráló, öngyógyító képességét. Azonban sokunk számára fontos a látványos, szinte azonnali eredmény, amit egy kozmetikumtól egyre inkább elvárunk. Azok, akiknek a gyors esztétikai hatás a fontos, minden bizonnyal nem a natúr- vagy biokozmetikumok között fogják keresni az igazit, mert gyors eredményeket, pár nap vagy hét alatt enyhébb ráncokat, feszesebb bőrt általuk nem fogunk elérni. A természetnek időre van szüksége, csak a saját tempójában tud haladni. Ha a bőrünk egészsége az elsődleges szempont, jó, ha hosszabb távon gondolkodunk.

bio natúr szépségápolás természetes szépség

Még több
Szépség