Az önbarnítás tízparancsolata

Sajnos az igazi nyár és vele a strandolás még kicsit várat magára, de némi könnyen szerzett, mesterséges barnaság talán jobb kedvre derít bennünket a borús napokon. Ha betartunk néhány fontos szabályt, akkor a sokak számára rettegett önbarnítóval egyenletes és természetes hatást érhetünk el.

2013.06.06. 12:00
Katt a galériára!
7 fotó

Az önbarnítás tízparancsolata

1 of 7
2 of 7
3 of 7
4 of 7
5 of 7
6 of 7
7 of 7

  2 of 7
Az önbarnítás tízparancsolata


  3 of 7
Az önbarnítás tízparancsolata


  4 of 7
Az önbarnítás tízparancsolata


  5 of 7
Az önbarnítás tízparancsolata


  6 of 7
Az önbarnítás tízparancsolata


  7 of 7
Az önbarnítás tízparancsolata


1. Minden más előbbre való

Ha önbarnítót használunk, minden egyéb szépítkezést (szőrtelenítés, manikűr, hajfestés) előtte tegyünk meg, mert az ezektől a műveletektől és a közben használt kozmetikumoktól az önbarnító lejön.

2. Radírozni kötelező

A bőr szárazabb területein jobban felszívódik az önbarnító, ezért sötét foltok lesznek a bőrünkön, ha előtte nem radírozzuk le. Különös figyelmet kell fordítanunk a térd, könyök, boka és sarok területeire, itt általában is szárazabb a bőr, mint a testünk többi részén. Ha az arcunkat barnítjuk, egy enyhe glikol- vagy szalicilsavas arctisztító és egy bőrradír megteszi a hatását.

3. Tökéletesen szárazon a legjobb

Elsőre talán túlzottan is nyilvánvalónak hangzik, hogy zuhanyzás után töröljük szárazra a bőrünket, valójában azonban ez az egyik legfontosabb lépés. Miután megtörölköztünk, várjunk 10 percet, így garantáltan önbarnításra-kész lesz a bőrünk.

4. Bőrpuhítás

Itt az idő némi visszahidratálásra. Egy nagyon könnyű testápolóval kenjük be az orrcimpák környékét, a térdeket, könyököt, bokát (és persze minden száraznak tűnő részt), így megakadályozhatjuk, hogy a végeredmény sötét narancssárga legyen. Kerüljük az olajat tartalmazó lemosókat, krémeket: mivel ezek nehezen szívódnak fel, az utána alkalmazott barnítás megintcsak egyenetlen lesz.

5. A nekünk való szín és textúra

A nagyon bátortalanok válasszanak színezett önbarnítót, így pontosan látni lehet, hova kentünk már belőle. A száraz bőrtípusra a krémesebb állagú változatok válnak inkább be, míg a normál bőrűeknek jöhet a könnyű fluid vagy zselés textúra. A nehezen elérhető helyeken a hab állagú önbarnítókkal könnyebben boldogulhatunk. Soha ne az elérni kívánt eredmény alapján válasszunk színt, hanem a saját bőrszínünknek megfelelő árnyalatot keressük meg. Ha világos a bőrünk, a világos-közepes árnyalat mellett döntsünk, különben egy rézbőrű indián karikatúrájához fogunk hasonlítani. Ha enyhe önbarnító hatású testápolót használunk, jó tudni, hogy a végleges árnyalatot 2-4 alkalom után érjük el.

6. Alulról felfelé

Ezzel a módszerrel a látványosan elszúrt önbarnítás helyett egyenletes és természetes napbarnított színt mondhatunk majd magunkénak. Tiszta kézzel (esetleg orvosi gumikesztyűvel), körkörös mozdulatokkal simítsuk a bőrünkbe az önbarnítót – egyszerre kb. egy teáskanálnyi mennyiséget. Kezdjük a bokánál és haladjunk felfelé. Ha fordítva tesszük, garantált egy-két fura folt, amikor a már bekent felsőtestünkkel előrehajolva befejeznénk a lábakat. A karokat, kézfejet tehát hagyjuk a legvégére.

7. Arcon csak könnyedén

Egy százforintos nagyságú pöttyöt kenjünk az önbarnítóból azokra a részekre, ahol a nap meg szokta fogni az arcunkat (homlok, orca, orrnyereg, áll), és az arc közepétől kifelé haladva dolgozzuk el az ujjainkkal. Az orr és a felső ajak körül extra óvatosak legyünk, mert ezeken a részeken a bőr kicsit szárazabb, így az önbarnító erősebben fog. Az ujjainkon maradt felesleget dolgozzuk el a hajvonalban és az állcsonton. Ahogy befejeztük, azonnal mossunk kezet, különben a tenyerünk barna marad.

8. Várakozás és egy kis púder

Hagyjunk elég időt arra, hogy az önbarnító megszáradjon. Ha a használati utasítás öt percet ír, várjunk legalább tízet, majd púderecsettel vigyünk fel az egész testünkre talkum-mentes babahintőport – ezzel megelőzhetjük, hogy az önbarnító megfogja a ruhánkat. A következő 6-8 órában ne zuhanyozzunk, és lehetőleg kerüljük az izzasztó helyzeteket is.

9. Korrigálás

Önbarnítás közben előfordulhatnak bakik, a legnagyobb elővigyázatosság mellett is lehetnek itt-ott sötétebb foltok. Semmi esetre se válasszuk a levakarás taktikáját, mert az nem segít. Vágjunk félbe egy citromot, és két percig dörzsöljük vele a problémás részt, majd egy nedves törölközővel finoman dörzsöljük át.

10. Színtartósítás

Hogy meddig marad meg a barnaság, azt előre nem lehet tudni, de pár fogással tovább megőrizhetjük a színt. Zuhanyzáshoz nagyon gyengéd tusfürdőt használjunk, ne dörzsöljük erősen a bőrünket, és mindig ügyeljünk arra, hogy hidratált maradjon. Ne használjunk retinolos kozmetikumokat és zsíros bőrre készült arcápolókat, mert ezek enhye hámlasztó hatásuk miatt feloldják a színt. Ha elérkezett az idő, hogy felfrissítsük a barnaságunkat, vágjunk bele egy lapos radírozásba, és kezdjük az elejéről.

avon barnaság bioderma photoderm dove summer glow önbarnítás testápolás vichy capital soleil

Még több
Szépség