Ecsettisztítás 1X1

Ha már beszereztük az alap ecsetkészletet, nagyon fontos folyamatosan tisztán tartani és ápolni őket! A tisztítás kulcsfontosságú, hiszen a sminkelés során sok festék és baktérium halmozódhat fel bennük, ami megrövidíti élettartamukat és a bőrünknek sem tesz jót. Érdemes különös figyelmet szentelni azoknak az ecseteknek, amelyeket folyékony termékek felviteléhez használunk. Ezekben még könnyebben megülhetnek a bacilusok, amik akár pattanásokat is okozhatnak.

Ecsettisztítás 1X1
2012.10.25. 15:00

Mindennapi tisztítás

Sebbenzin

Ez a legolcsóbb és leggyorsabb módszer. A gyógyszertárban kis üvegcsékben kapható sebbenzin fertőtlenítő hatása miatt az ecsetek tisztítására is alkalmas.Öntsük az alkoholt egy kis tálba, majd mártsuk bele óvatosan az ecsetet, és kevergessük benne, mint amikor festünk (Figyeljünk rá, hogy ne merítsük el benne teljesen, mert az illesztésnél az alkohol könnyen kioldhatja a ragasztót!) A kevergetés után fogjunk egy papírtörlőt, és húzogassuk át rajta néhányszor az ecsetet és itassuk fel róla a folyadékot. Ezután jöhet még egy kör a fürdőből, és újra a maszatolás. Addig kell végezni ezt a folyamatot, amíg a papírtörlő teljesen tiszta nem marad.

Speciális tisztító folyadék

A leggyorsabbak és leghatékonyabbak akkor lehetünk, ha speciális ecsettisztító folyadékot veszünk (kapható például a Clinique vagy a MAC üzleteiben 5000 Ft körüli áron). Ezek legtöbbje speciális szórófejjel van ellátva, így elég csak néhányat fújni belőle az ecsetre, majd egy papírtörlőn párszor áthúzni. Ezek a folyadékok is nagy százalékban tartalmaznak alkoholt, így az ecsetek nagyon gyorsan meg is száradnak.

Nagymosás

Havonta egyszer tanácsos alaposabban is kitisztítani az ecseteket. A legjobb és legolcsóbb megoldás, ha babasampont vásárolunk. Miután pár csepp sampont jól belemasszíroztuk az ecsetekbe, langyos víz alatt addig mossuk, amíg már semmilyen színezék vagy szappan nem jön ki belőle. Az egész procedúra alatt csupán egy aranyszabály van: az ecsetek feje mindig lefelé nézzen, különben a víz és a szappan beszivároghat a fej és a nyél illesztése közé, és kioldhatja a ragasztást. Ez után következik a szárítás. Papírtörlővel itassuk fel a kicsöpögő víz nagy részét, majd göngyöljünk össze egy kis törölközőt és tegyük a mosdókagyló széléhez. A tiszta ecseteket támasszuk a törölköző göngyölt oldalának úgy, hogy a sörték nézzenek a legalacsonyabb pont felé. Így a víz nem ér el az összeillesztéshez, és a rozsdásodást is elkerüljük. Még véletlenül se tegyük őket a radiátorra! A víz könnyen deformálhatja az ecseteket, ezért amikor már majdnem teljesen megszáradtak, nyomogassuk vissza a sörtéket az eredeti alakjukra. Praktikus este végezni a nagytakarítást, így egy egész éjszakán át száradhatnak.

babasampon clinique ecsetek mac tisztítás

Még több
Szépség