A napozás szabályai

A napsugarak károsíthatják bőrünket, ha nem tartjuk be a szükséges óvintézkedéseket. Ne hagyjuk!

A napozás szabályai
2012.06.04. 13:41

Nyaralás előtt

Az utazás előtt pár héttel kezdjünk el használni antioxidáns bőrápolókat. Ezek megerősítik a bőr védelmi rendszerét a szabadgyökökkel szemben, melyek az UVA-sugarak hatására termelődnek a bőrben. A szabadgyökök nemcsak a bőr idő előtti öregedését okozzák, de a kóros elváltozásokért is felelősek. Használjunk intenzív hidratáló termékeket, hogy feltöltsük a bőr vízháztartását, hiszen napozás hatására a bőr kiszárad, dehidratált lesz. A barnulást és a védelmet segíti még, ha nyaralás előtt napozóvitamint szedünk, ami már önmagában is barnítja a bőrt, de napozás mellett még tartósabb és mélyebb barna szín érhető el segítségével, úgy, hogy közben megakadályozza a leégést. Hatóanyagai aktívan közreműködnek a bőr barnulási folyamatának felgyorsításában, és a természetes, hosszan tartó bőrszín elérésében. Ilyen az egyszerű béta-karotin tabletta vagy a népszerű Imedeen® vagy Beta-Solar®. A természetes antioxidánsokat tartalmazó Vision Nature Tan kapszulák szedését azonban már a nyaralás előtt két hónappal el kell kezdeni, ahhoz, hogy minden összetevője kifejtse hatékonyságát.

A radírozás serkenti a sejtmegújulási folyamatot, ezáltal egészségesebb bőr képződik, és mivel eltávolítja az elhalt hámsejteket, egyenletesen, foltmentesen barnulhatunk. Heti 1-2 alkalommal használjunk arc- és testradírt, és ne feledkezzünk meg a nyakunkról és a dekoltázsunkról sem: ezekre a területekre arcradírt használjunk. A könyök és térd felülete sokkal több elhalt hámsejtet tartalmaz, ezért ezekre a részekre fordítsunk extra figyelmet. A radírt nedves bőrre vigyük fel ,és körkörös mozdulatokkal alaposan masszírozzuk át arcunkat és testünket.

 

A strandon

Minél világosabb a bőrünk és minél melegebb az éghajlat, ahol a vakációnkat töltjük, annál magasabb faktorszámú napozókészítményeket csomagoljunk a bőröndünkbe. Mit jelent a faktorszám? A bőr természetes védelmének valahányszorosát, vagyis ha tegyük fel, hogy tíz percet tudunk a napon eltölteni mindenféle védelem nélkül úgy, hogy ne égjünk le, akkor ha 30 faktoros naptejet választunk, 30×10 percig, azaz öt óra hosszán át maximális védelmet biztosíthatunk magunknak. Természetesen ha vízbe megyünk, újra be kell kennünk magunkat. A maximális védelem függ a felvitel módjától is: napozás előtt fél órával, egyenletesen, minimum 2 mm vastagon kell bekennünk minden porcikánkat ahhoz, hogy tökéletesen védve legyünk a káros napsugaraktól. Ez kb. azt jelenti, hogy az arcunkon egy teáskanálnyi, a testünkön pedig egy feles pohárnyi mennyiséget kell eloszlatnunk. Ne feledjük, hogy a 11 és 3 óra közötti időszak a legveszélyesebb, ezért ebben az időben inkább válasszuk a biztonságot adó árnyékot, mintsem a tűző napot.

Napozás után használjunk napozás utáni készítményt. Ez nemcsak pótolja a bőr elvesztett nedvességtartalmát és nyugtatja, hűsíti a bőrt, de az igazán jó minőségűek tartósítják a barnaságot, és legfőképpen gátolják a szabadgyökképződést, aminek a veszélye napozás után még órákig fennáll. Ha megtörtént a leégés, tiszta aloe vera géllel kenjük be a megpirult területet. Régi házi praktika a tejföl is, ami bár nem túl gusztusos, de ha nem vittünk magunkkal más gyógyírt, az is kiválóan hűsít, és enyhíti a leégéstől keletkezett gyulladást.

Egyre több nőt érint a pigmentfoltok, májfoltok kialakulása, ezért különösen fontos, hogy ha bármilyen gyógyszert rendszeresen szedünk (különösen, ha hormontartalmú), győződjünk meg arról, hogy nincs-e fényérzékenyítő hatása, tehát a szedése mellett megengedett-e a napozás. Kozmetikai termékek hatására is alakulhatnak ki pigmentfoltok. Ilyenek az AHA- vagy gyümölcssavat tartalmazó készítmények, melyek alkalmazását tavasztól őszig kerülni kell. A különböző bőrgyógyászati beavatkozások is okozhatnak fényérzékenységet, ezért ha nyaralás előtt ilyenre adnánk a fejünket, bőrgyógyászunktól mindenképpen érdeklődjünk a mellékhatások felől.

 

Nyaralás után

Naponta kétszer használjunk intenzíven hidratáló arc- és testápolót, ezzel sokáig megőrizhetjük barnaságunkat, és elkerülhetjük a lehámlást. A mélyen dekoltált ruhákból, miniszoknyából kivillanó lebarnult bőr még szebb, ha enyhén fényes: ezt testápoló olajjal érhetjük el. A vállakat, dekoltázst egy kis selyemfényű bronzosító púderrel varázsolhatjuk még vonzóbbá. Ha igazán tartósítani szeretnénk barnaságunkat, válasszunk önbarnító testápolót, amivel ellensúlyozhatjuk a bőr fokozatos fakulását, így akár őszig is megtarthatjuk napsütötte színünket.

Még több
Szépség