18 örömteli dolog, ami felvidít minket a bezártságban

Ahogy sokaknak, úgy az ELLE szerkesztőség tagjainak sem volt egyszerű hozzászokni ahhoz, hogy folyamatosan a négy fal között vagyunk és a korábbinál sokkal monotonabb az életünk. Az itt következő tevékenységek azok, amik ebben a helyzetben örömet okoznak, elterelik a figyelmünket, megnyugtatnak és/vagy flowba ringatnak bennünket - hátha adunk néhány ötletet!

18 örömteli dolog, ami felvidít minket a bezártságban
2020.04.29. 12:00

Patakfalvi Dóra olvasószerkesztő

Nutri Ninja turmixgép. Ha néhány hónappal ezelőtt kérdeznek, talán én is azt mondtam volna, hogy az esti lazító ital kizárólag fehér vagy vörös színű lehet, esetleg rozé. Aztán, ahogy azt egy megbízható háziasszony mondaná egy teleshop reklámban, „mióta áttértem a Nutri Ninja használatára, teljesen megváltozott az életem”. Ez persze így nem teljesen igaz, az viszont biztos, hogy a smoothie-fogyasztás nagyban hozzájárult az általános jóllétemhez, hiszen nemcsak egészséges, de rendkívül finom is. Ez lett az esti futás utáni jutifali. Az ital összetevőit egyre változatosabban kombinálom, áfonyát a banánnal, almát a mangóval, krémjoghurttal vagy anélkül, a lényeg, hogy úgy igyam (vagy kanalazzam), mint az ünnepi desszertet. A fagyasztott gyümölcsök pedig tényleg szinte jégkrémmé állnak össze a Nutri Ninjában, mert a 900 wattos motor még a jeget is úgy aprítja, mint kiscsoportos a babapiskótát.

Horváth Cecília szerkesztő

Főzés. Felfedeztem a rendszeres főzés, sütés örömét: van, hogy naponta háromszor is nekiállok, és rájöttem, hogy megéri az energiabefektetés, akár egy személyre is. Néhány nap alatt annyira megnőtt az önbizalmam, hogy saját verziókat is kitaláltam klasszikus receptekre. Eddig nem volt panasz!

 Mozgás újratervezve. Nagyon feldob, hogy mozogni így is lehet, a lakásban, vagy a közeli parkban. A korcsolyázás égető hiányát is pótolják a száraz edzések.

Fejes Éva művészeti vezető

Természetfigyelés. Minden évben nagyon várom a tavaszt, mert az év legszebb időszakának tartom. Most ugyan erősen beárnyékolja a járvány, de talán pont ezért a természet ébredése, megfigyelése kizökkent ebből a rettenetből. Amikor a munkahelyemre minden nap bejártam, úgy zöldelltek ki a fák, nyíltak ki a virágok, hogy szinte észre sem vettem, és csalódott voltam, hogy megint lemaradtam erről a csodáról. Most, hogy otthon dolgozom, napról-napra nyomon követem a természet átalakulását, és ha nem is számolom meg az ablakom előtt álló hársfa leveleit, de követem, ahogy a lombozata egyre sűrűbbé, terebélyesebbé válik. Ebben a helyzetben nem érzem, hogy elszakadtam a természettől, és ez megnyugtató.

Álmodozni Afrikáról. A Távol Afrikától című film az egyik kedvencem, most áprilisban is megnéztem, mert a története, a ruhái mindig elvarázsolnak, és arra emlékeztetnek, hogy nem szabad meghátrálni és a céljainkat feladni. A szafari stílus a természetközeliséget szimbolizálja számomra. Már nincs messze a nyár, és amikor előveszem a ropogós fehér ingeket, a drapp vászon nadrágot és a hőségben is kellemes len ruháimat, eszembe jut a film hangulata és Afrika, ahová egyszer szívesen elmennék.

Vida Ferenc online szerkesztő

Séta a Víziváros évszázados utcáin. Egy csomó menő, izgalmas, vagy egyszerűen csak szép városrész van Budapesten, de nekem mind közül a Víziváros, azon belül is a Duna és a Vár közötti utcák a kedvenceim. Ennek több oka is van: egyrészt egész Budapesten belül itt keverednek legjobban az egyes korok építészeti stílusai (akad itt ház a 16. századból éppúgy, mint a szocializmusból, de mindig találnak néhány beépítetlen foghíjtelket, ahová elkezdik felhúzni a szupermodern házakat), másrészt azért, mert az utcanépet errefelé túlnyomórészt az egymást legalább látásból ismerő helyiek és a turisták adják. Utóbbiak az elmúlt két hónapban lényegében eltűntek, a helyiek pedig óvatosak, így a kora délelőtti és késő délutáni órákban szinte kihalt utcákon lehet sétálgatni – leszámítva a futók és bringások által szuperkedvelt rakpartot. Most van idő elveszni az egyes épületek részleteiben, meg lehet állni fotózni, vagy a Bécsi Kapu alatti Európa Liget egy padjáról nézni a várost és közben kicsit elmorfondírozni az életen.

Kiss Imola szerkesztő

Friss virág. Óriási virágőrült vagyok, úgyhogy azzal dobom fel a most különösen egyforma napokat, hogy minden héten rendelek 10-20 szál vágott virágot, lehetőleg mindig más termelőtől vagy virágüzlettől – és ezzel az ő fennmaradásukat is támogatom. Volt már nárcisz, boglárka, angol rózsa, többféle tulipán, frézia, és most jön az abszolút kedvencem, a pünkösdi rózsa szezonja! Amikor rendezgetem őket és vagdosom a szárukat, teljesen zen állapotba kerülök. Kicsi a lakás, de emiatt mindenhonnan rálátok a vázára, és mindig jókedvre derít a látvány. Néhány kedvenc virágforrásom: Plante https://plantebudapest.com , Torkos Rita https://www.instagram.com/torkosrita/?hl=hu , Németh Attila Florist https://attilanemethflorist.com .

View this post on Instagram

Kèszûlnek a holnapi rendelèsek😍😍😍 Az elsô hazai angol rózsàk🙌🏻teljesen odàig vagyunk èrtük♥️ Màtól ôk is elèrhetôek lesznek webshopunkban ! Ha szeretnèl meglepni valakit, vagy csak feldobnàd magad ezekkel a csodàs viràgokkal , jelezd nekünk ès mi kiszàllítjuk neked💐💐🚗 #flowerpower 👇🏻 Webshop: https://attilanemethflorist.com . 💐Flower shop Pauler utca 12 ☎️36 30 412 2241 info@attilanemethflorist.com www.attilanemethflorist.com . #attilanemethflorist #attilanemethmasterflorist #flowershop #flowershopbudapest #florist #flower #art #artist #floraldesign #paulerutca12 #masterflorist #mik #instaflower #flowerbox #instapic #delivery #webshop

A post shared by Attila Nemeth Florist (@attila_nemeth_florist) on

Instakertek. Van pár ember, akit a csodálatos kertje miatt követek Instagramon. Ezek általában vidéki birtokok és kúriák Angliában – nagyon beakadtak a tájleírások Jane Austen és a Brontë nővérek regényeiből. Régi kedvencem Charlie McCormick kerttervező egykori parókiából átalakított vidéki háza és kertje Dorsetben (díjnyertes dáliái vannak, csak mondom). De pár hete a legelső, amit minden reggel megnézek, az Jasper Conran divattervező „kerthíradója”: bridporti birtokán séta közben megmutatja, hogy áll épp a veteményes, a virágok, a fák, az állatállomány, a környező rétek. Bónuszként néha a kiskutyája, Minnow is feltűnik. Imádom!

Gajda Szilvia tervezőszerkesztő

Szakmai trükkök. Ha éppen nem dolgozom, leckét kérdezek ki, felmérőt íratok vagy főzök – nem nagyon van ilyen -, akkor esténként az InDesign Secrets nevű oldalon szórakoztatom magam. A munkámhoz alapvető, hogy úgy ismerjem az InDesign programot, mint a tenyerem. Már régóta feliratkoztam az oldal hírlevelére, de eddig igazán soha nem vettem rá magam, hogy elmerüljek benne.

Sütés. A péksüti-gyártástól igazi flowba kerülök, és ahogy látom, nem vagyok egyedül ezzel. Tejes kifliből profi lettem (nem én állítom!), de van kenyerem és kakaós/fahéjas csigám is. És örökre megjegyeztem, hogy ha pandémia közeledik, élesztőt kell betárazni.

Penz Hajni képszerkesztő

Grafikusképzés. Egy héttel azelőtt, hogy beütött a krach, elkezdtem egy grafikus képzést, amit most átmenetileg interaktív üzemmódban a Google Classroomon keresztül hallgatok. Csupa új dologgal ismerkedek, a leadandó feladatok folyamatos pörgetik az agyamat és próbára teszik a kreativitásomat, hetente van sikerélményem, ami így kihúz a karantén monotóniájából. Imádom, hogy inspirációnak Tarkovszkijt nézhetek és filmplakátot tervezhetek az Andrej Rubljov című filmjéhez. Az Adobe Illustrator program használatát tanulom, közben a Netflixen az Abstract: The Art of Design című dokumentumsorozat Paula Scherrel készült epizódjában végignézhetem, hogy zajlik élesben egy logótervezés  a skiccektől kezdve a prezentációig. Az egyik művészettörténet feladathoz legutóbb az Uffizi Galériában „sétáltam”, de az is nagyon szórakoztat, hogy a grafitceruzától maszatos lesz a kezem tónusozás közben vagy szuper ecsetfilcekkel tanulom épp a finommotorikus mozdulatokkal a kalligráfiát.

Párductest kihívás. A másik függőségem a „Born to Be Alpha” karanténchallenge és most a  „Párductest Next Level”. Kaptay Annamária, alias Mari a legszelídebb, angyalarcú hajcsár, aki változatos edzéseivel kialakította a napi (!) mozgásaddikciómat. Az edzések nem több, mint 20-30 percesek, remek playlisttel és sok-sok izzadással. Aki szeretne valami vagányat kipróbálni, annak nagyon ajánlom.

Csík Melinda divatszerkesztő

Maszkmánia. Amikor csak tudok, arcmaszkot és lábmaszkot teszek fel sorozatnézés közben. Megvannak a kedvenc hidratáló/tápláló termékeim, a The Body Shop maszkjait például nagyon szeretem, de próbálok mindig újítani. Ha már nincs mód elmenni kezelésekre, így próbálom karban tartani magam a négy fal között. Mindig is egy kis kényeztetésre vágyott a lábam, úgyhogy most azt is extrán bepótolom!

Fodor-Kassai Mónika szépségszerkesztő

Zéró smink, extra hidratálás. Új felfedezés számomra, hogy ha nem sminkelem ki magam, akkor is felkel a nap reggel és lenyugszik este! Viccen kívül: vannak napok, amikor még szempillaspirált sem teszek fel – valahogy kezdek hozzászokni a valódi arcom látványához. Mivel nincsen alapozó az arcbőrömön, naponta többször is bekenem hidratálóval. Szakszerűen fogalmazva rétegezem a hidratálókat. Egyik nagy kedvencem a Dr. Irena Eris Aquality krém, amelynek poliglutaminsav (PGA) hatóanyaga ötször annyi vizet tud megkötni a bőrben, mint a hialuronsav. Hátha a karantén végére Moshi bőröm lesz! Hogy mi az pontosan? Keress rá a Szépség rovatban!

Kertészkedés. Élvezem minden percét, a fűnyírástól kezdve a virágültetésen és gereblyézésen keresztül a gyeptrágyázásig. Egészen mutatós dézsa-kompozíciókat sikerült összeállítanom különféle színű, virágzó szépségekből. Előtört a bennem elveszett kertész!

 Baris Bernadett tervezőszerkesztő

Digitális festészet. Az Udemy nevű oldalon vettem egy online digital art kurzust, amivel minden nap foglalkozom. Már régóta szerettem volna kicsit több figyelmet fordítani digitális festészetre, amire most bőven van időm, és amellett, hogy érdekes a képzés, minden napra van egy kötött programom, amivel elfoglalom magam.

Oláh Éva nemzetközi koordinátor

Online edzések. A neten keresgélek edzésterveket, óralehetőségeket. Most nem nehéz ilyet találni, és ha megtetszik egy, kipróbálom. A lényeg, hogy eszköz nélküli legyen és minimum 30 perc, de ha hosszabb, az még jobb. Azt tervezem, hogy májustól letöltök egy ilyen applikációt azok közül, ami megtetszett és annak segítségével fogok edzeni. Az úgy sokkal rendszeresebb lesz és talán hatásosabb. Amint megtaláltam a legjobbat, elkezdem. Fő az inspiráció!

Netflix, HBO Go és társai. Edzésen kívül sorozatokkal ütöm el az időt. Próbálok újakat keresni, de a kedvenceimből is képes vagyok egész évadokat újranézni, de csakis online. Ami a legfontosabb, hogy krimisorozat legyen, az már szinte mindegy, hogy klasszikus, kosztümös vagy új. Nem is tudnék egyet kiválasztani, olyan sok kedvencem van.

 

Összeállította: Kiss Imola

boldog karantén öröm vidám

Még több
Kultúra