Akrobaták és kocsmai bunyó a Budapesti Tavaszi Fesztiválon

Az idén 40 éves Budapesti Tavaszi Fesztivál a jubileum alkalmából számos különlegességgel készül a könnyebb műfajok kedvelői számára is. Lloyd Newson koreográfus Enter Achilles c. munkája a brit kocsmakultúrát zúdítja a színpadra, a magyar Freak Fusion a levegőben táncol az idegeinken, a Belau albuma pedig pozitív energiabombaként robban elő. És akkor a New Orleansból érkező soul énekesekről még nem is beszéltünk.

Akrobaták és kocsmai bunyó a Budapesti Tavaszi Fesztiválon
2020.03.09. 16:09

A rendkívül széles komolyzenei kínálat mellett a Budapesti Tavaszi Fesztiválon rengeteg könnyűzenei ínyencség közül is választhatnak az érdeklődők. Az április 3-19. között rendezett eseménysorozat fókuszában idén Liszt és Beethoven áll majd, ehhez adnak izgalmas kiegészítést több helyszín programjai is. Rögtön április 6-án az online zenei térben is kiemelkedően népszerű holland Joep Beving ad koncertet az A38 Hajón. A zongoraművész két nagylemez után játszik újra Budapesten, minimalista-melankolikus dallamai minden bizonnyal ismét magukba szippantják majd a hajó közönségét.

Két nappal később ízig-vérig autentikus, New Orleans-i életérzést hoz magával a Tank and the Bangas, szintén az A38 színpadára. A formáció az NPR 2017-es Tiny Desk koncertjével aratott osztatlan sikert és szerzett komoly hírnevet, zenéjükben egyszerre keveredik a tüzes soul és a lágy jazz, amit groove, R&B, hip-hop és számos más stílus jellegzetességei fűszereznek. A karizmatikus Tarriona ‘Tank’ Ball által vezetett csapatot április 8-án a magyar Nunki Bay Starship vezeti fel, hogy lüktető energiákkal árasszák el a közönséget.

A zenei felhozatalon túl színházi téren is találni majd igazi különlegességeket. A Trafó Kortárs Művészetek Háza színpadán április 9-11. között háromszor lesz látható a legendás táncos koreográfus Lloyd Newson munkája nyomán készült Enter Achilles c. előadás, amely a brit kocsmakultúra jellegzetességeit dolgozza fel a fizikai színház eszközeivel. Egy kocsma, nyolc pasi, egy wurlitzer és sok pofa sör. Mindig ütős kombináció lengetik be a szervezők a várható konfliktusokat, a darab azonban a sör és tesztoszteron kettősét megragadva a férfi lelkek mélységére zarándokol, hogy felfedezze az ott megbújó valódi gyengédséget és rettegést.

Szintén a Trafóban mutatja be új előadását a Freak Fusion, az újcirkusz mozgalom régóta színen lévő magyar éllovasa. Mostani produkciójuk a Restlesslegs címet viseli, az alvászavarok egyik formájaként ismert ‘nyugtalan láb’ szindróma jelenségét állítják ugyanis az akrobatikus darab középpontjába. A szereplők köteleken próbálnak megszabadulni ettől a nyugtalanító, viszkető ingertől, a megkönnyebbülést keresve pedig köteleik mellett a nézők idegeit is pattanásig feszítik. A Belau együttes a fesztivál utolsó napjaira tartogatja a muníciót: április 18-án látható a lemezbemutató koncertjük az A38 Hajó koncerttermében. A Fonogram-díjas formáció zenéjében az elvágyódó, örökké reményteli hangulat találkozik az aktuális elektronikus zenei alapokkal. Colourwave című új albumuk is ezt közvetíti – a zenéjükből áradó pozitív energia garantálja, hogy az este folyamán a közönség velük együtt repüljön tovább a nyárba.

Budapesti Tavaszi Fesztivál cirkusz elle pr reklám

Még több
Kultúra