Felkészülés az új családtag érkezésére – kisállat a háznál

2020.02.18. 12:38

Egy kisállat örökbefogadásának gondolata még a legrutinosabb állattartókat is könnyedén lázba hozza, hiszen az apró négylábúak társasága egész más atmoszférát teremt otthonunknak. Azonban még a legjobbaknak is elkélhet néhány jó tanács, hogy mi, kétlábúak hogyan teremthetjük meg a megfelelő környezetet új barátaink számára.

Legyen szó kölyökkutyáról vagy kölyökmacskáról, az alapvető különbség köztük és köztünk, amit nem hagyhatunk figyelmen kívül, hogy ők teljesen más perspektívából látják otthonunkat. Ők a kábelek, növények és bútorok tárházában játékos energiájukat könnyedén saját, és bútoraink kárára fordíthatják. Érkezésük előtt tehát fontos lépés gondosan végigjárni otthonunkat, és átalakítani azt a lehető legállatbarátabbá, persze, csak amíg nem tanítottuk meg kedvencünket berendezésünk helyes használatára.

A következő szempont, amin új családtagjaink érkezését várva elmélázhatunk, hogy mi a legjobb, amivel táplálhatjuk őket, már az első időszakban is. Vegyük figyelembe, hogy őket most választották el anyjuktól, akitől a számukra legjobb tápanyagokat kapták. Nézzünk tehát utána, hogy melyek azok a kölyökkutyáknak vagy kölyökmacskáknak összeállított eledelek melyekben minden szükséges tápanyag megvan. Óvakodjunk a kérlelő tekintetüktől, miközben a mi ételünkért sóvárognak, hiszen az emberétől eltérő felépítésük miatt nekik nincs szükségük a változatos ételekre, amennyiben megfelelő minőségű és mennyiségű táplálékot kapnak.  

Amikor eljutunk a várva várt pillanathoz, és végre új otthonában fogadhatjuk a kölyköt,ne hagyjuk, hogy az örömteli pillanatok elvegyék a figyelmet a hatalmas felelősségről, amivel iránta tartozunk! Nagyon fontos, hogy már az első két hétben meglátogassunk egy állatorvost kedvencünkkel. A legjobb persze, ha ezt a lehető leghamarabb megtesszük, hiszen az állatorvos mindenben a segítségünkre lehet ahhoz, hogy kölyökkutyánk vagy kölyökmacskánk egészséges fejlődésének ne lehessen akadálya.

Amint elvégeztük a felelős gazdihoz illő teendőket, már csak az maradt hátra, hogy élvezzük a javát. A közös életünket érdemes a kisállat szocializációval kezdeni, hiszen számára minden új és érdekes. Mutassuk meg neki saját helyét, vagy figyeljük, hogy ő hol pihen a legszívesebben, és alakítsuk ki ott fekhelyét. Mutassuk meg a számára kijelölt helyet, ahova a dolgát végezheti, vagy a szükséges oltásokkal már rendelkező kölyökkutya esetén kezdjük el a rendszeres sétáltatást mihamarabb. 

Azért is fontos minél előbb kialakítani saját, otthonos környezetét, ahol tudja, hogy hol aludhat, ehet és végezheti a dolgát, mert az első hónapokban különösen gyorsan tanulnak. Megszokják, hogy melyik napszakokban és hányszor kapnak enni illetve mikor van lehetőségük vizeletet és bélsarat üríteni a szabadban, azaz szobatisztává válni. A cicákkal könnyebb dolgunk van, hiszen ők akár maguktól is képesik megtanulni, hogy az alomba kell piszkítaniuk, a kutyákat azonban kizárólag következetességgel tudjuk szobatisztaságra nevelni. Figyeld a kiskutyán a jeleket, és ha úgy látod, hogy dolga van, vidd el minél előbb sétálni, hogy dícséretet kaphasson, ne pedig szidást. 

Ha kedvencünkön már úgy érezzük, hogy készen áll rá, mutassuk meg őt barátainknak, családtagjainknak, illetve másik kisállatoknak, amelyekkel elkezdhetik gyakorolni a szociális viselkedést. Alakítsuk életüket úgy, hogy nyitott, érdeklődő és barátságos felnőttek vállhassanak belőlük, akik ismerik a szabályokat és tudnak helyesen viselkedni. Amikor azonban összetalálkoznak barátaikkal, felhőtlenül tudjanak szórakozni is, ami ugyanolyan fontos, mint a rendes viselkedés.

pr reklám royal canin

Még több
Kultúra