2020-ban nők tarolnak az akciófilmekben

Az eddig férfiak uralta filmes műfaj 2020-ban végre a nőkről szól.

2020-ban nők tarolnak az akciófilmekben
2020.02.11. 13:57

Ma már szokás szerint akciófilmként definiáljuk az olyan filmeket, amelyekre azonnal rásüthetjük, hogy “leginkább a férfiakat érdekli”: robbanás, verekedés, üldözés és hasonló elemekre gondolunk. Ideje lenne változtatni ezen. Az egyik legfontosabb újítás, ami 2020-ban felütötte a fejét, az egyre több női főszereplővel és rendezővel bíró akciófilm, ami végső csapást mér a szinte csak férfiakból álló kategória fellegvárára. Idén a rengeteg pénzből készült, előre kasszasikernek elkönyvelt filmek főszereplői a hősnők, akár szupererővel bírnak, akár nem. Egyre több filmet rendez nő, annak ellenére, hogy a férfi és női rendezők közötti szakadék nagyon elszomorító: 100 hollywoodi filmből mindössze tizenkettőt rendez nő.

Február hatodikán változás indul az iparban, méghozzá A Ragadozó madarak (és egy bizonyos Harley Quinn csodasztikus felszabadulása) című filmmel, Harley Quinn, a DC Comics egyik legnépszerűbb karaktere visszatér a képernyőre. A filmben Quinn mellett csak nőkből álló szuperhősöket láthatunk majd: Fekete Kanári, Vadásznő, Renee Montoya és Cassandra Cain. A filmet a kínai származású Cathy Yan rendezte, akit Margot Robbie választott, mivel producerként is részt vett a film elkészítésében. Robbie szerint egyszerű oka van, amiért Yan-ra esett a választása: “Óriási szükség van az akciófilmek emancipációjára.”

Diána, az amazon hercegnője idén nyáron érkezik a mozikba a Wonder Woman 1984 című filmmel. A főszereplő természetesen Gal Gadot lesz, a rendező pedg Patty Jenkins, aki 2004-ben Oscar-díjat szerzett Charlize Theronnak A rém című filmmel (Jenkins-t később kirúgták a Marvel Thor: Sötét világ forgatásáról, majd egy férfivel helyettesítették). A Wonder Woman első rész sikereinek köszönhetően (821 millió dolláros bevételt hozott, ami rekordszámú egy női szuperhőstől), a második részért a rendező 9 millió dollárt kap.

Gal Gadot a Wonder woman 1984 c. filmben.

A Marvel a Wonder Womanre válaszul hozta létre a Fekete özvegyet, ami az egykori orosz kém, Natasha Romanoff első szóló filmje (addig nyolc filmben szerepelt). Az ő karakterét már a kezdetektől Scarlett Johansson játssza, a rendező pedig az ausztrál Cate Shortland, aki azelőtt drámákra specializálódott.

A Marvel új filmje, a november 6-án debütáló Örökkévalók egy új szuperhőscsapatot mutat be, a Bosszúállók után. A filmben szerepelni fog Angelina Jolie, Salma Hayek a rendező pedig Chloé Zhao.

Liu Yifei, színésznő, modell és énekes játssza Mulan karakterét az 1998-as Disney animációs film élőszereplős változatában. A filmet az új-Zélandi Nicky Caro rendezi, akinek munkásságában eddig leginkább életrajzi filmek szerepeltek.

Kristen Stewart, Naomi Scott és Ella Balinska a Charlie angyalai c. filmben.

A ’70-es évekbeli Charlie angyalai című filmsorozat is vérfrissítést kapott, a tavaly megjelent film húzónevei Kristen Stewart és Elizabeth Banks. Utóbbi írta, rendezte, producere és még főszereplője is a filmnek. “Nem szuperhősöket akartam reprezentálni, hanem egyszerű dolgozókat.” – mondta. “Ma az igazi egyenlőség azt jelenti, hogy a nőket is megbízzuk bármilyen feladattal, legyen az akármennyire veszélyes.”

akciófilm charlie angyalai egyenjogúság fmeinizmus Kristen Stewart margot robbie

Még több
Kultúra