5 dolog, amit tudnod kell Greta Gerwigről

Greta Gerwig mindössze az ötödik nő a történelemben, akit legjobb rendezőnek jelöltek az Oscaron (a Lady Bird című 2017-es filmjért). A rendezés mellett színészként és forgatókönyvíróként is aktív. Legfrissebb, Kisasszonyok című filmje hat kategóriában jelölt a 2020-as Oscaron, köztük a legjobb adaptált forgatókönyvért, melyet Gerwig írt. Lehet, hogy ő lesz az, aki 21. századi reneszánsz nőként újra felvirágoztatja Hollywoodot?

5 dolog, amit tudnod kell Greta Gerwigről
2020.02.08. 11:32

Először színészként lett ismert, de az álma mindig is a forgatókönyvírás volt. Azért fordult a színészet felé, mert nem jutott be a vágyott posztgraduális forgatókönyvíró-kurzusra. Egy sor mumblecore filmben játszott irányvesztett huszonéveseket (pl. Hannah Takes the Stairs; Frances Ha), majd nagyobb hollywoodi produkciókban is szerepelt, például a Jackie-ben Natalie Portman mellett a First Lady legintimebb bizalmasaként, de Whit Stillman Hölgyek a pácban című filmjében is brillírozott. A legnagyobb sikerei mégis akkor érkeztek meg, amikor elkezdte a saját kezébe venni a történeteket: a Frances Ha-nak és az Amerikai álomlánynak már társ-forgatókönyvírója volt.

Elég megszállott természet. Gyerekkorában TV nélkül nőtt fel, valószínűleg ezért élte bele magát annyira a könyvekben olvasott karakterek életébe, mint amilyen régi példaképe, Jo March is a Kisasszonyokban. Az autóban kiskorában azzal kergette őrületbe a szüleit, hogy folyamatosan kapcsolgatta a rádión a csatornákat: „Anélkül tudtam váltani, hogy odanéztem volna – mindig azt gondoltam, hogy biztos van egy jobb dal valamelyik másik csatornán. Manapság addig hallgatom újra és újra ugyanazt a számot, amíg már nem kapom meg tőle a dopaminlöketet.” Egyszer elolvasta mind a hét Harry Potter könyvet egyetlen hétvége alatt. Viszont ez a tulajdonsága az, amitől hiperfókuszált állapotba kerül írás és forgatás közben is.

 

Imádja Meryl Streepet, de titokban rettegett tőle a forgatáson. Streep alakítja a Kisasszonyokban a March-lányok szigorú nagynénjét. „Mégis mit mondjak neki? Annyira okos és mindenkinél többet tud a filmkészítésről. Volt néhány sor, amit azért írtam, hogy a karakterét A-ból a B-be juttassam, bár kicsit esetlenül fogalmaztam. De amikor Meryl megkérdezi, hogy „Tulajdonképpen miért is mondom ezt?”, akkor nem árt, ha van egy kib*szott jó válaszom. Ez félelmetes, de rákényszerít, hogy jobbá válj a munkádban. Sajnos elég kényelmetlen jobbá válni, mert ez azt jelenti, hogy előtte idiótának tűntél a szemében. De ő tényleg varázslatos” – nyilatkozta Gerwig egy interjúban.

Elég titoktartó a kisfiával kapcsolatban. A Kisasszonyok forgatása alatt már bőven várandós volt Noam Baumbach rendezővel közös kisfiával, sőt a végén már a hatodik hónapban járt. A stábnak viszont sejtelme sem volt arról, hogy gyereket vár, mert nem árulta el nekik, és az egész forgatás alatt ugyanazt az uniformist viselte, egy nagy, bő ruhát. A baba születését sem közölték a világgal, csak akkor derült ki az egész, miután egy paparazzofotós lekapta a friss szülőket New Yorkban, babakocsit tolva. Sokáig még a gyerek nemét és nevét sem lehetett tudni.

Jelenleg a készülő Barbie-film forgatókönyvén dolgozik, amit vőlegényével, Baumbach-hal közösen ír. Sokak értetlenül álltak azelőtt, hogy a feminista szemléletű, intellektuális Gerwig miért vállalta el a filmet, hiszen a Barbie-jelenséget rengeteg kritika érte már története során a kislányok lelkivilágára és testképére gyakorolt negatív hatásai miatt. Vajon mit szól majd a Mattel, ha a pár egy metsző humorú vagy egzisztenciális válságban vergődő karakterré alakítja Barbie-t? „A legrosszabb, ami történhet, hogy kirúgnak minket a projektből!” – mondta erre optimistán Gerwig. A filmben egyébként Margot Robbie fogja alakítani az életre kelt műanyagbabát.

Greta Gerwig kisasszonyok rendező

Még több
Kultúra