Joaquin Phoenix a kedvenc környezetvédő aktivistánk

Három éves kora óta vegán életmódot folytat.

Joaquin Phoenix a kedvenc környezetvédő aktivistánk
2020.02.06. 09:01

Úgy tűnik, hogy Joaquin Phoenix minden erejével kihasználja a Joker film után keletkezett felhajtást, méghozzá a lehető legjobb módon. A díjnyertes színész és aktivista mostanában elég elfoglalt és most nem egy film forgatásáról beszélünk. A BAFTA díjátadón – ahol legjobb színész kategóriában nyert – a filmiparban jelen lévő fehér privilégiumokról és a rasszizmusról beszélt, saját magát pedig annak a fehér férfinak nevezte, aki ezt előszeretettel élvezi. Zene füleinknek, mert nem túl gyakori, hogy ezt a privilégiumot spontán felismerik. Nem sokkal később már egy másik tüntetésen hallatta a hangját, aminek témája mindig is közel állt a szívéhez: ez pedig a veganizmus.

A színész részt vett londoni demonstráción, amelyen az állatok jogaiért tüntettek. Phoenix-et, aki hároméves kora óta vegán, nagyon érzékenyen érinti ez a téma és gyakran beszél a növényi alapú táplálkozás környezetkímélő hatásairól. A demonstráció után nem sokkal persze jöttek is a kritikák. Hogy miért? A repülés miatt. A színész kiemelte, hogy a hírességek életvitele, ahogyan az övé is, rendkívül káros a környezetre, mivel rengetegszer utaznak repülővel, hogy részt vehessenek különböző eseményeken.

“Mindannyian képmutatók vagyunk valamilyen szinten. Próbálunk helyesen cselekedni és sokszor hibázunk. Az ipar rengeteg energiát és nyersanyagot emészt fel, én a vegán életmóddal igyekszem enyhíteni ennek a mértékét.” – mondta, majd felfedezte, hogy sokkal többet tud tenni annak érdekében, hogy csökkentse a saját ökológiai lábnyomát. “Ahelyett, hogy elítéljük és támadjuk egymást, segítenünk és tanítanunk kéne a másikat a pozitív változás érdekében.”

Úgy tűnik, hogy Phoenix elszántan próbálja meg zöldebb hellyé varázsolni a bolygót. A Golden Globe-díjátadó alkalmából például meggyőzte a szervezőket, hogy száz százalékig vegán menüt szolgáljanak fel az eseményen. “Rengetegen repülővel, autóval utaznak, hogy részt vehessenek a gálákon, a legkevesebb, amit tehetünk, hogy növényi alapú ételeket fogyasztunk.” – mondta.

A színész elhivatottsága itt még nem ér véget, idén úgy döntött, hogy minden díjátadón ugyanabban az öltönyben jelenik meg. Az öltöny Stella McCartney tervezése, ami azt jelenti, hogy környezetbarát körülmények között készült, hiszen a designer szintén nagy szószólója a környezetvédelemnek és vegán életmódnak.

életmod joaquin phoenix környezetvédelem ökológia Stella McCartney vegán

Még több
Kultúra