Kurt Cobain és Courtney Love toxikus kapcsolatának története

Egy fájdalmas és viharos szerelmi történet, amely tragikus véget ér.

Kurt Cobain és Courtney Love toxikus kapcsolatának története
2020.01.16. 11:33

1994. április 5-én Kurt Cobain Seattle-i otthonában öngyilkosságot követett el, 27 évesen. A felesége, Corutney Love a Hole nevű bandájával turnézott. Napok óta nem hallott felőle, ezért elhatározta, hogy magánnyomozóhoz fordul segítségért. Az elmúlt időszak nem volt könnyű a pár számára: a Nirvana világszerte sikereket ért el, Kurt Cobain közben heroinfüggővé vált. Emellett nem elhanyagolható tényező a média és a rajongók iszonyú nyomása, Cobain egészségügyi problémái, mániás depressziója. Pár hónappal a tragikus halála előtt, Kurt és Courtney a kétéves lányukkal, Francis Bean-nel nyaraltak Rómában, akárcsak egy átlagos család. Az Excelsior nevű hotelben szálltak meg, külső szemlélők szerint boldognak tűntek. Az éjszaka folyamán, Courtney észrevette, hogy Kurt túladagolta magát: hatalmas mennyiségű nyugtatót vett be, amit pezsgővel öblített le. Egy hajszál választotta el akkor attól, hogy csatlakozzon a 27-esek klubjához (a klubba azok a hírességek és művészek tartoznak, akik 27 évesen halnak meg tragikus körülmények között), ám a sorsnak köszönhetően megmenekült. A következő pár hónap fájdalmas és magányos volt az énekes számára, távol Courtney-tól és a kis Frances Bean-től. A Los Angeles-i kórházi kezelés nem használt, miután utoljára egy órára találkozhatott lányával, Kurt otthagyta a klinikát és visszatért Seattlebe, ahol bujkált azért, hogy senki se találjon rá. A búcsúlevelében, melyet annak a képzeletbeli barátjának címzett, akit gyerekkorában talált ki magának, egy Neil Young dalból idézett: “Jobb gyorsan elégni, mint lassan elhalványodni.” Ez a mondat tökéletesen jellemzi az énekes egész életét, még a Courtney-val való lángoló kapcsolatára is igaz volt.

Kurt és Courtney egy portlandi szórakozóhelyen találkoztak 1990-ben, mindketten sikeres bandában játszottak, fiatalok voltak, szépek és kaphatók a drogokra. Kurt-öt a fiatal énekesnő platinaszőke hajával és agresszív vélemény nyilvánításaival azonnal elkápráztatta. Állítólag már a kapcsolatuk kezdete óta folyamatosan civakodtak. Szerelem volt első látára, de emellett a kapcsolatuk erőszakos, instabil volt rendszeres veszekedésekkel átszőve, olyannyira, hogy gyakran rendőröknek kellet szétválasztaniuk a párt a saját otthonukban. A legenda szerint Courtney bocsánatkérésképp Dave Grohl-lal, a Nirvana dobosával küldött Kurt számára egy parfümös dobozt, amiben egy porcelán baba, három szárított rózsa, egy mini teáscsésze és egy kagyló volt. Ez a doboz adta az inspirációt a Nirvana ‘Heart-Shaped Box’ című klasszikus dalához.

Amikor elhatározták, hogy összeházasodnak (Kurt pizsamában volt a jeles eseményen), Courtney már várandós volt. A terhessége sok embert aggasztott, hiszen a kismama nem csinált titkot abból, hogy gyakran fogyaszt heroint. Frances Bean születése után gyerekelhelyezési pert indítottak ellenük, a gyermekvédelmi hatóság szerint a szülők “képtelenek” voltak a babájuk számára megfelelő családi környezetet kialakítani, amiben egészségesen felnőhet. Kurt és Courtney a függőségeik és a ‘veszélyes’ életvitelük ellenére sosem békéltek meg azzal a gondolattal, hogy elveszthetik egyetlen lányuk felügyeleti jogát, ezért addig küzdöttek, amig végül megszerezték. A fotókon bár extravagáns a megjelenésük, nagyon boldog családnak tűnnek. “A legjobb drog a világon az, hogy a lányomat a kezemben tarthatom.” – mondta egy interjúban Cobain. A démonjai ezzel szemben nagyobbak és erősebbek voltak. Erősebbek, mint a Courtney iránt érzett szerelme. Cobain sosem lelt békére, legfeljebb időnként kényelmesen érezte magát a világhírű és sikeres banda frontembereként. A dalszövegei csak a fájdalomról, magányról és dühről szólnak. Több millió rajongója sosem pártolt el mellőle. Kurt Cobain a generációjának egyik legélesebb hangját képviseli, a grunge hangzással és egyéni stílusával (kopott, lyukas pulóver, pamut póló és hosszú haj). MTV Unplugged fellépését a zenetörténelem egyik legfontosabb pillanataként tartjuk számon a mai napig. Rengeteget lehetne beszélni Courtney és Kurt kapcsolatáról – toxikus szerelmüktől, a nehézségeikről szülőkként, és Courtney özvegységéről, férje halála után.

Az igazság, hogy próbálta megmenteni, de talán már megértette, hogy Cobain fájdalma ellen nem tudott semmit tenni és az végül úgyis legyőzi őt. Négy nappal halála után megjelent a Hole, vagyis Courtney zenekarának albuma ‘Live Through This’ (Túlélni ezt) címmel, a bátorság és az élni akarás jelképeként.

courtney love kurt cobain nirvana szerelem

Még több
Kultúra