Tombor Zoltán nosztalgikus fotókiállítással jelentkezik, főszerepben Palvin Barbara

Tombor Zoltán legújabb kiállítása egy divat-dokumentarista sorozat, mely egy kelet-európai környezetben játszódó történetben kel életre. Rövid interjúnkban elmeséli, mi volt a koncepció és mik a tervei a jövőre nézve.

2019.12.17. 09:46

A kiállítás egy kelet-európai díszletben játszódó történetet mesél el. Hogyan jött az ötlet a fotósorozathoz és milyen üzenetet közvetít?

A sorozat eredetileg a saját éves kiadványomba, a Supernationbe készűlt idén nyáron. Szeptemberben döntöttünk úgy, hogy a széria egy részét kiállítjuk. A 19 képes válogatáshoz Nyáry Luca elsőkönyves szerző írt verseket. A ’Hazafelé’ történet egy vizuális töprengés, egyfajta meditáció, ahol a gyermekkori emlékeim egy megrendezett dokumentarista sorozatban kelnek életre, Palvin Barbara és Aczél Tulián főszereplésével, budapesti helyszíneken.

Kilenc évig New York-ban, előtte pedig Milánóban éltél. Miért döntöttél mégis a hazaköltözés mellett? 

2003 óta úton vagyok, sok tapasztalattal és élménnyel vagyok gazdagabb, lelkiekben és szakmailag egyaránt. Feleségemmel, Nellivel az életünkben egy olyan időszak következik, amikor a család es az otthon közelsége előnyt élveznek a szakmai terveink előtt. Szeretnék kicsit lassítani, kevesebbet utazni és több időt tölteni a szeretteimmel. 16 éve költöztem el itthonról és azóta sokat valtozott Budapest és jómagam is, kiváncsi vagyok, hogyan csiszolódunk újra össze.

Többször is mondtad, hogy azért hagytad itt az országot, mert elértél egyfajta szakmai csúcsot itthon. Milyen terveid vannak a kiállítás után?  

Inkább azt mondhattam korábban, hogy elfogytak a szakmai kihívások idehaza. A kiállítás utan pihenni szeretnénk egy kicsit, nagyon intenzív volt az elmúlt harom hónap. Január közepétől néhany utazás következik, nyarat fotózunk, megyünk a napsütés utan. Terveim szerint a következő pár évben az európai munkákra koncentrálok es csak kivételes esetben fenyképezek Amerikában. Tavaly óta dolgozom egy sorozaton Apámról, melybol szeretnék könyvet és kiállítást is a kozeljovőben, és tervbe vettem egy új autonóm projektet, melyet tavasszal kezdünk előkészíteni. A megrendelések mellett több időt szeretnék a saját és személyesebb munkáimra fordítani.

A Hazafelé című kiállítás megtekinthető: 2019. 12. 18-tól 21-ig és 2020. 01. 07-tól 19-ig.

hazatérés interjú tombor zoltán

Még több
Kultúra