Magyaros konyha modern köntösben: Mátka

A kozmopolita nagyvárosi életérzés és a vidéki kisvendéglő családias hangulatának ötvözetéből született meg a Mátka, ami tavasszal nyitotta meg kapuit a belváros szívében, a Gozsdu Udvarban. "Ars poeticánk és küldetésünk mind a gasztronómia, mind a vendéglátás terén ugyanaz: egy olyan étterem és hangulat megteremtése, ami tiszteletben tartja a magyar konyha alapjait, mégis változatos, nemzetközi és nyitott szellemű."

Magyaros konyha modern köntösben: Mátka
2019.12.10. 16:51

Az őszi és téli szezonban a Mátka két séfje, Cser Ádám (vezető séf) és Domján Richárd (kreatív séf) ennek megfelelően olyan ételekkel és alapanyagokkal készültek, melyek ezeket a „fogásokat” mutatják be:

 „Az volt a célunk, hogy a hazai közönség számára ismerős ízeket finom újításokkal hozzuk el a tányérokra, amely egyúttal könnyed találkozási lehetőség azon vendégek számára, akik most ismerkednek meg a magyar konyhával. – emeli ki Domján Richárd – Az elmúlt 15 évem a magyar konyha megújításáról szólt, így a mindennapjamim részévé vált az a folyamat, amely során az alapvetően karakteres fogások kortárs formában születnek újjá.”

Beszállítók tekintetében nagy gondot fordítanak a magas minőségre, zöldség kínálatuk többnyire a szerzonálist követi, emellett a csapat sokszor jár a piacra is. Innovatív konyhai megoldások és kreatív ötletek jellemzik a Mátka csapatát, hogy minden anyagból a maximumot hozzák ki.

Ebből az összhangból jött létre például a fogas rizscsipsszel vagy a kacsamell nyáritekerccsel. A gasztronómiai élményt a magyar borvidékek aprólékosan összeválogatott kínálata egészíti ki, a Mátka vitrinjében minden borvidékről találhatóak különlegességek a nagy pincészetektől egészen az egyedi, kistermelői kincsekig.

Budapest belvárosa, kiváltképpen a hetedik kerület hihetetlenül impulzív és sokszínű. Különböző kultúrák és vallási hagyományok találkozási pontja, rendkívül inspiráló környezet, így a Mátka sem szorítkozik egy meghatározott gasztronómia keretei közé. Ennek köszönhetően került a kínálatukba a sült csirkehúsleves maceszgombóccal, az ázsiai ihletésű kókuszos gombakrémleves korianderrel, valamint a gyerekkorunkból jól ismert tradicionális vasárnapi ebédek fogásai, mint a rántott borjúszelet vagy a csirkepaprikás.

A téli ünnepek sem alakulhatnának másképpen a Mátkában, mint a nyitottság jegyében; megtalálható a halászlé, a töltött káposzta, illetve a flódni is. Természetesen az itallapon is fellelhetőek a szezon illatos és fűszeres kincsei, forró kávé különlegességekkel, illetve az évszak hangulatához passzoló koktélokkal várják a vendégeket, mint a Ginger Bread Latte vagy a Mátka’s Santa.

Mátka vezető séfje – Cser Ádám – szerint mindig nyitott szemmel kell járni, így kerülhetnek igazán izgalmas ételek a tányérra:

„A magyar konyha sokszínűsége tökéletes alap arra, hogy belefűzzünk egy kicsi nemzetköziséget, mind konyhatechnikában, mind alapanyagfelhasználásban. Külön hangsúlyt fektettünk arra, hogy legyen könnyítés az étlapon, minden felesleges körítést igyekeztünk elkerülni és törekedtünk arra, hogy mindenki megtalálja a számára izgalmas fogást. Ebbe beletartozik a glutén, a laktóz és egyéb érzékenységek, mindemellett a vegetáriánusokról sem feledkezünk meg. Hozzánk be lehet ülni egy Superfood salátára, illetve egy Csülökre vagy akár egy gourmet hamburgerre.

A csapat célja, hogy a Mátka a sokoldalú és változatos Gozsdu Udvar egyedi színfoltja maradjon, ezért nem is kérdés számukra, hogy egyedülálló módon továbbra is tartani fogják a kortárs gasztronómiai irányvonalat.

A magas minőségű ételek és a Mátkában uralkodó barátságos, feszengés nélküli hangulata percek alatt olyan közösséget teremt, hogy egy alkalom után is csak azt várjuk, hogy mikor térhetünk vissza a vendéglőbe.

étel food gasztro gozsdu udvar l mátka reklám vendéglő

Még több
Kultúra