Vegyél színházat, támogass jó célokat!

Karácsonyi jótékonykodás kultúrával

2019.12.07. 09:08

Az Örkény Színház egy sorszámozott, limitált példányszámú fotósorozatot adott ki az idei adventi időszakban, melyet a legendás színházi fotográfus, Keleti Éva készített a társulatról. A „Csak a madzag tenné?” című sorozatot Örkény István Az élet értelme című egypercese ihlette, melyben a színház névadója a cseresznyepaprikából vezet le létfilozófiai következtetéseket. A kiadvány 25, egyenként és saját kezűleg dedikált fényképet tartalmaz a társulat tagjairól (és egy 26.-at Keleti Éváról), és összesen 100 sorszámozott példányban jelenik meg. A karácsonyi ajándéknak is ideális kiadvány árával (20 000 forint) pedig a bizonytalan helyzetű független színházakat, ezen belül is pályakezdőket támogatjuk – ők kapják ugyanis a teljes bevételt. Ahogy a színház január 22-i „Nézzünk bizakodva a jövőbe” című estjével is, ahol Örkény egyperceseiből tart felolvasást a társulat. Erre támogatói jegyet lehet vásárolni (5 000 – 15 000 forint).

Nélkülözés, megalázás, táskalopás, herbálozás slammel és sorstörténetekkel. A Horváth Kristóf („Színész Bob”) körül alakult Tudás Hatalom nevű, fiatal roma előadókból álló csoport tagjainak Cigány magyar című előadása saját meghatározásuk szerint egy „csapatépítő tréning” magyar állampolgároknak, melyen egyszerre forgatnak meg minket előítéleteink és empatikus érzelmeink körül, és miközben jókat nevetünk, váratlanul elszorul a torkunk is. Amit aztán kikérnek maguknak. Az előadás Horváth Kristóf és a színészek, köztük Farkas Franciska improvizációi alapján jött létre, és már magunk sem tudjuk, a monológok végére az együttérzés vagy a düh erősebb-e bennünk. A társulat ‪december 8-án 16 órától támogatói előadást tart, a Cigány magyar produkciójára ezúttal emelt díjas árakon vásárolhatunk jegyeket. A tét nem más, mint hogy a csapat 2020-ban is együtt maradhasson és új előadásokat hozzon létre – ezt tenné lehetővé a jegyvásárlásból befolyt összeg. Jegyvásárlás: http://bit.ly/tamogato-eloadas

A Katona József Színház pedig a fenntarthatóság és egyben az újrahasznosítás jegyében indít idén jótékonysági aukciót: előadásfotókból készült vászonképeket bocsátanak online árverésre (december 6. és 15. Között a Vaterán), melyeket a rajtuk szereplő művészek dedikáltak. A képek a Katona-rojongók számára nagyon is ismerősek lehetnek: ezek voltak azok, melyek a Kamra falát díszítették korábban. Az aukción befolyó bevételt a 10 millió FA közösség szakmai támogatásával iskolák, óvodák, egészségügyi intézmények udvarainak fásítására ajánlják fel. A tavaszi faültetésen a társulat tagjai is jelen lesznek.

jótékonyság karácsony kultúra. adakozás színház

Még több
Kultúra