Ciszgender: Mit jelent a fogalom és miért nem olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre tűnik

A világ jelentős része ebbe a kategóriába tartozik.

Ciszgender: Mit jelent a fogalom és miért nem olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre tűnik
2019.12.02. 18:02

Ahogy néhány ember demi– vagy pánszexuálisnak határozza meg saját magát, a nemi identitás is olyan sokféle manapság, mint a szexuális orientáltság. Míg sokan agendernek (nem tekintik magukat sem nőnek, sem férfinak), bigendernek (mindkét nemmel azonosulnak, férfinek és nőnek is tekintik magukat) vagy gender queernek (nem határolják be magukat konvencionálisan a két nem egyikébe sem) azonosítják saját magukat, vannak, akik saját bevallásuk szerint a ciszgender kategóriába tartoznak.

Pár hónappal ezelőtt a brit énekes, Sam Smith nyíltan beszélt Jameela Jamil aktivistának arról, hogy saját magát sem nőként, sem férfiként nem tudja azonosítani.  “Azt hiszem, valahol a kettő között lavírozok” – mondta a brit sztár az I Weigh Instagram sorozatának.

Mindeközben a Queer Eye sorozatból ismert Jonathan Van Ness és a Pose c. sorozat egyik főszereplője, Indya Moore is nyilvánosságra hozták a saját genderidentitásukat. “Minél idősebb leszek, annál biztosabb vagyok abban, hogy non-bináris vagyok.” – mondta Van Ness. “Az egyik nap férfinek érzem magam, máskor viszont inkább nőnek. Azt hiszem, az energiáim mindenhol jelen vannak.”

A nemi diszfória (amikor egy személy teste nem felel meg a genderidentásának, ezzel mentális zavart okozva neki) miatt a társadalom egyre több területén – legyen az munkahely, egyetemi campus vagy egy baráti társaság – felismerik annak a fontosságát, hogy egyre befogadóbbak legyünk a különböző bináris nemi identitásokkal szemben, valamint a témában szerzett tudást a nyelvben és a gyakorlatban is alkalmazzák.

A folyamatosan növekvő genderidentitás terminológiája miatt egyre fontosabbá válik, hogy megismerjük a fogalmakat és különbséget tudjunk tenni közöttük.

Minden, amit a ciszgender fogalomról tudnod kell:

Mit jelent az, ha valaki ciszgender?

Ciszgendernek lenni annyit tesz, hogy egy személy a saját biológiai identitásával egyetért, elfogadja és azonosul vele.

Például, ha nőnek születtél és eldöntötted, hogy egyetértesz ezzel a fogalommal, azt jelenti, hogy ciszgender vagy.

Hivatalos magyar szómagyarázat híján a Merriam-Webster angol szótárat vesszük alapul: a ciszgender “olyan személy, akinek a gender identitása megegyezik azzal a nemmel, amellyel születésekor azonosították.” A fogalom a német szexológus, Volkmar Sigusch nevéhez kötődik, állítólag ő használta először a kifejezést még az 1990-es években, az egyik munkája során.

2014-ben a transz feminista aktivista, Julia Serano elmondta a TIME magazinnak, hogy a ‘cisz’ meghatározása fellazítja a társadalmat, szerinte “az emberek nem járnak-kelnek az utcákon azon gondolkodva, hogy ők heteró férfiak és nők. A kifejezés akkor válik hasznossá, ha arról beszélünk, milyen különböző bánásmódban részesítik az embereket.” Fontos emlékezni arra, hogy a ciszgender szó egyedül a nemre vonatkozik, vagyis nem egyenlő a szexuális irányultsággal, mivel egy homo- és heteroszexuális személy is lehet cisznemű. Mivel ez a meghatározás a saját személyünk, identitásunk feldolgozásában segít, a fogalmat mindenki csak saját magára használhatja, nem ragaszthatják ránk mások ezeket a jelöléseket.

Az LMBTQ jogait védő szervezet, a Stonewall kijelentette, hogy a ‘nem-transz’ kifejezést rendszerint használják néhányan a ciszgender személyre.”

A ciszgender új fogalom?

’90-es évekbeli eredete ellenére a meghatározást csak 2013-ban adták hozzá az Oxford Szótárhoz. Ennek ellenére a ciszgender meghatározást nem használhatjuk a transznemű szó ellentétjeként. A Transstudent.org weboldal szerint “ha a transzneműségről van szó és egyes nőket “transz”-nak, másokat meg “cisz”-nek nevezünk, az megkülönböztetésnek számít, hiszen mindkét csoport ugyanúgy nőnek érzi magát. Ezt így nem mondhatjuk.”

Mi a baj a ciszgender fogalommal?

A kifejezés az elmúlt években néhány helyzetben komoly fejtörést okozott.

2014-ben a New Yorker magazin közzétett egy cikket “What is A Woman?” (Mi is az a nő?) címen, ami a radikális feministák és a transznemű személyek közötti vitára utalt.”

“Néhány fiatal aktivista számára egyértelmű, hogy bárki, aki ellenzi ezt a folyamatos változást a nemekkel kapcsolatban, az egyszerűen ragaszkodik ahhoz az őt megillető privilégiumhoz, amit a szó jelképez. A ciszgender szó az 1990-es években vált populárissá, a nem transznemű embereket nevezték így.” – írta Michelle Goldberg újságíró.

A cikkben Goldberg utalást tesz Alison Turkos-ra, aki azt mondta: “Talán ez a szó nem túl kényelmes, viszont fontos, hogy teret teremtsünk minél több olyan embernek, akiket a társadalom megkülönböztet és a láthatóságukat is korlátozza.

Mindeközben, a Sunday Morning Herald megállapította, hogy a kifejezés hamisan vonhatja maga után azt a következtetést, hogy kizárólag a transznemű emberek érzékelik a különbséget a saját nemük és szexuális identitásuk között. Valójában rengeteg queer személy küzd a saját nemének elfogadásával és felfedezésével, valamint az őt érő társadalmi elvárásokkal.

“Vannak, akik szerint ez a fogalom nem igazán számít az interszexuális (olyan személyek, akik nem egyértelműen nő vagy férfi jegyekkel születnek) személyeknél.” – magyarázza. “Az interszexuális személyek általában atipikus nemi jegyekkel rendelkeznek (például: nemi szervek, hormonok, reproduktív szervek és kromoszómák), ezért nagyon nehéz meghatározni a nemüket abban a tekintetben, hogy milyen biológiai nemmel születtek.”

Mi az a ciszgender privilégium?

Az Everyday Feminism szerint hasonlít a privilégium általános, más formáira (gondoljunk a fehér vagy férfi privilégiumokra). A ciszgender privilégium azt a kiváltságos helyzetet jelenti, miszerint a társadalomban az alapértelmezett nemi identitásunk alapján határozzuk meg magunkat.

“Olyan társadalomban élünk, amely a transznemű személyeket (azok a személyek, akik a biológiai nemükkel ellentétben a másik nemmel azonosulnak) leginkább csak “mások”-ként könyvelik el, ami hihetetlenül igazságtalan akadályokat állít fel előttük egy ciszgender személlyel szemben.” – írja az újság.

A Health Line szerint a gender privilégium több formában van jelen, például egy ciszgender személy számára az egészségügyi ellátás sokkal könnyebben elérhető, a kormányablakokban pedig a hivatalos dokumentumok jelenleg kizárólag nő vagy férfi kategóriákban léteznek.

Csak azért, mert ebbe a kategóriába tartozol, még nem jelenti azt, hogy nem érhet a diszkrimináció egyik formája sem, itt pedig a vallási, etnikai diszkriminációra vagy a nőgyűlöletre gondolunk.

Míg a ciszgender kifejezés megértése alapvető fontosságú, elengedhetetlen, hogy olyan más gender kategóriákra világítson rá, mint például a transzneműség.

A Stonewall így határozza meg a transzgendert, mint fogalmat: “Egy gyűjtőnév, ami azokat a személyeket jelenti, akiknek a neme nem egyezik, vagy nem érzik magukat komfortosan azzal, amivel születésükkor azonosították őket.”

A transz személyeknek sokkal szélesebb skálája létezik, ha fogalmakról van szó, mint például (a teljesség igénye nélkül): transznemű, transz szexuális, gender-queer, gender-fluid, non-bináris, gendervariáns vagy gender-semleges.

Fotók: Getty Images, Unsplash

cisz ciszgender ciszneműség lmbtq transz szexualitás

Még több
Kultúra