Reese Witherspoon és Jennifer Aniston a nők helyzetéről Hollywoodban

A The Morning Show két sztárja a változó Hollywoodról

Reese Witherspoon és Jennifer Aniston a nők helyzetéről Hollywoodban
2019.11.14. 07:46

Pár hete mutatta be az Apple TV+ a The Morning Show című sorozatot, aminek két főszereplő sztárja, Jennifer Aniston és Reese Witherspoon, egy televíziós csatorna reggeli műsorában vezetik a híreket. A sorozat a két éve kirobbant #MeToo mozgalommal foglalkozik. 15 év telt el azóta, hogy a két színésznő közösen szerepelt a képernyőn, akkor a Jóbarátok c. sorozatban Witherspoon pár rész erejéig alakította Rachel (Aniston) kishúgát. A francia ELLE újságírója interjút készített a két sztárral, többek között a nők helyzetéről Hollywoodban, a hatalomról és arról, milyen érzés, hogy ennyi év után is imádja őket az egész világ.  

Miért kellett ilyen sokáig várnunk, hogy sorozatban lássuk viszont Önöket?

Jennifer Aniston: Rengeteg mindent csináltam a Jóbarátok óta. Egy karácsonyi partin találkoztam Michael Ellenberggel (A The Morning show producere), akkor mondtam neki, hogy szívesen részt vennék valami új projektben.

Reese Witherspoon: Szükségünk volt a megfelelő projektre, Michael elküldte nekünk a könyvet, ami végül a sorozatot inspirálta, tökéletes volt.

Két évvel a #MeToo után változott Hollywood?

Jennifer Aniston: Jó irányba haladunk, de még mindig nagyon hosszú út áll előttünk. Az elmúlt években viszont érzékelhető változások történtek.

Reese Witherspoon: A közösségi média segítségével olyan emberek is felszólalhatnak, akiknek a hangját eddig nem hallottuk. A sorozat producereként ezt nagyon fontosnak tartom.

Változott a nők helyzete a filmiparban? Ha igen, miben?

Jennifer Aniston: Az elmúlt években egyre többször hallgatják meg a véleményünket, amire azelőtt nem volt példa. Engem ma már sokkal komolyabban vesznek.

Reese Witherspoon: A képernyőn egyre nagyobb a diverzitás. Hét évvel ezelőtt kérdeztem a filmstúdióktól, hogy milyen nőkről szóló projektjeik vannak. Hát, nem volt semmilyen. Sőt, még rosszabb, az egyikük egy alkalommal azt mondta, hogy éppen akkor csináltak egy filmet, amiben nők is szerepelnek, szóval megtették, amit kellett. Még csak nem is jött zavarba, amikor ezt ecsetelte. Mi fehér nők vagyunk, de a színesbőrű nőknek vagy az LMBTQ+ közösség tagjainak sokkal kevesebb lehetőségük van, emellett hihetetlenül alacsony számban reprezentálják őket a képernyőn. A stúdióknak minden az üzletről szól, még csak nem is szégyellik magukat miatta.

Amikor kirobbant a Weinstein botrány, mit éreztek?

Jennifer Aniston: Engem sokkolt. Csalódtam. Mindenki hívogatott és azt kérdezte tőlem, hogy én is átéltem-e ilyesmitk.

Reese Witherspoon: Iszonyúan hálásnak kell lennünk azoknak a nőknek, akik felszínre hozták ezt a komoly problémát és a történeteikkel megállították ezt a körforgást, ami eddig Hollywoodban zajlott. A molesztálás és ez a viselkedési forma a férfiak részéről nem szűnt meg egyik napról a másikra, de legalább naővilágra került.

Jennifer Aniston: Az emberek ma már tudják, hogy ez elfogadhatatlan viselkedés, amit nem kell tolerálnunk.

A The Morning Show történetének alappillérei a nők.

Jennifer Aniston: Ahogy a karakterem, Alex Levy, mondta: “A nők nem kérhetik a hatalmat, ők kénytelenek kiharcolni azt. Amikor a kezünkbe kerül az irányítás, az nem azt jelenti, hogy hisztizünk, hanem azt, hogy a férfiakkal egyenlőek vagyunk és ugyanannyi jogunk van hangot adni a véleményünknek.

Fotó: The Morning Show, Apple Tv+

Meglepi Önöket, hogy ennyi év után is rajongnak Önökért az emberek?

Reese Witherspoon: Mindig fantasztikus érzés. Még sosem jött oda hozzám senki, és mondta azt, hogy: “Hé, téged utállak!” De mióta gyerekeim születtek, szeretném őket megvédeni. Egyszer elmagyaráztam nekik, hogy mivel jár a munkám. Azt mondtam nekik, hogy: “az emberek láttak engem pár filmben és kedvelnek, ami szuper. A legrosszabb, ami veletek történhet, hogy szerepelni fogtok pár fotón.”

Jennifer Aniston: Szerintem nagyon megható. Ha úgy vesszük, egy család tagja vagy, hiszen belépsz a nappalijukba, ott vagy velük. Megmelengeti a szívemet, amikor látom valaki arcán, hogy tiszteli és szereti a munkámat. Főleg, mivel egy kicsit hozzájárulsz a boldogságukhoz. Emlékszem, 10 évvel ezelőtt egy mexikói étteremben voltam egy barátommal, aki pár percre kiszaladt a helyről. A mellettünk lévő asztalnál egy nő, aki nagyon sokat ivott, folyamatosan bámult és kihasználva az alkalmat, hogy egyedül voltam, megkérdezte: “Mi olyan különleges benned?” Mondtam neki, hogy semmi, csak egy nő vagyok, aki ül egy étteremben és szeretne taco-t enni.

apple tv interjú jennifer aniston reese witherspoon the morning show

Még több
Kultúra