Színkavalkád és határtalan mintázat a Ludwig Múzeumban

Színes, mintás textíliák, egzotikus ornamentika, extrém anyaghasználat a Ludwig Múzeum Mintázat és dekoráció című kiállításán.

Színkavalkád és határtalan mintázat a Ludwig Múzeumban
2019.11.05. 12:34

A Pattern and Decoration csoport, illetve mozgalom az 1970-es évek közepén jött létre New Yorkban. Az Amerika legkülönbözőbb részeiből érkező művészek munkáit a színek kavalkádja, a mintázatok határtalan variációja, az egzotikus, keleti kultúrák ornamentikája és az extrém anyaghasználat jellemezte.  A művészeket messzi országok díszítőelemi inspirálták, amelyeket sokan az eredeti helyszíneken tanulmányoztak.

Fotó: Rosta József/Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum

A Ludwig Múzeum kiállításán marokkói, mexikói, kínai, japán, arab, görög, egyiptomi, indiai hatású mintázatok egyaránt helyet kaptak. Az alkotások között kevés hagyományos olaj-vászon festményt láthatunk, helyettük festett lepedőkkel, hűtőszekrénydobozból készült pagodával, csokoládépapírból készült szentképekkel, mintás poliészterdarabokból összevarrt patchworkkel találkozhatunk. A Pattern and Decoration csoport tagjai nemcsak az akkoriban uralkodó művészeti irányzatokkal mentek szembe, hanem az úgy nevezett „magas művészettel” is, amely a díszítőművészetet, illetve általánosan az iparművészetet háttérbe szorította.

Fotó: Rosta József/Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum

Fotó: Szabó Zsófia/Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum

A Ludwig Múzeum Mintázat és dekoráció című tárlata elsőként mutatja be a csoport munkásságát Magyarországon, illetve a kelet-európai régióban. A tárlat 2020. január 5-ig látogatható.

Borítókép: Szabó Zsófia/Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum

kiállítás kortárs múzeum ludwig múzeum pattern and decoration

Még több
Kultúra