Film készül a Harvey Weinstein botrányról

Egy oknyomoz riportból, ami az évtized egyiklegfontosabb történetét meséli el, most film készül

Film készül a Harvey Weinstein botrányról
2019.11.04. 13:11

Film készül az egykori filmmogul, Harvey Weinstein körül kialakult botrányról.

2017. október 6-án két oknyomozó riporter, Jodi Kantor és Megan Twohey cikke megjelent a The New York Times hasábjain, ami a Weinstein ellen felmerülő, több tucat szexuális zaklatási vádakról szólt.

Azóta több mint 100 nő – köztük Ashley Judd, Cara Delevingne és Rose McGowan – vádolta meg a producert szexuális zaklatással, ez indította be a #MeToo mozgalmat.

Weinstein azóta is ártatlannak vallja magát, minden őt ért vádat tagad, szerinte azok ‘hamisak’.  A 67 éves producer körül kialakult botrányról állítólag hamarosan film készül. Mutatunk mindent, amit tudnod kell!

Mikor mutatják be a Harvey Weinstein filmet?

A premier dátumáról még nincsen hivatalos hír, de szerintünk nem sokkal a Bombshell után érkezhet a mozikba.

A Bombshell c. filmet 2020. január 24-én mutatják be Margot Robbie, Charlize Theron és Nicole Kidman főszereplésével, akik megpróbálják leleplezni a Fox News egykori elnöke, Roger Ailes szexuális zaklatásait.

A kétszeres Tony-díj nyertes John Lithgow játsza Ailes-t, nemrég egy interjúban elmondta, hogy a film “elsősorban a nőkre fókuszál majd.”

“A film hat vagy hét, egymástól különböző nőt mutat be, akik extrém élményeket éltek át, a Fox-ban zajló krízisre pedig mindegyiküknek megvan a maga válasza. A krízist pedig én magam játszom majd.” – tette hozzá.

Ki lesz a film producere?

A produkciós cég az Annapurna Pictures valamint a Plan B lesz, az utóbbi olyan Oscar-díjas filmekért felelt, mint a Holdfény vagy a 12 év rabszolgaság.

A Plan B céget 2001-ben Brad Pitt, Jennifer Aniston és Brad Grey alapították, 2005-ben Pitt átvette a cég felett az irányítást.

A Plan B számára ez a film egy érzelmes és megrendítő választás, mivel Pitt még 1994-ben összetűzésbe keveredett Weinsteinnal, miután a producer megkérte Pitt akkori barátnőjét, Gwyneth Paltrow-t, hogy masszírozza meg a hotelszobájában.

A CNN egyik interjújában Pitt így nyilatkozott: “Biztosra akartam menni, hogy nem lesz semmi baj a jövőben, hiszen Gwyneth az incidens után még két filmet forgatott vele.”

Van már címe?

A Film Daily információi szerint a projekt egyelőre csak ‘névtelen’ címszó alatt fut, így várnunk kell, amíg az Annapurna és a Plan B bejelentik a film hivatalos címet.

Azóta Jodi Kantor és Twohey oknyomozásából két dokumentumfilm is született: 2018-ban mutatták be a ‘The Reckoning: Hollywood’s Worst Kept Secret (A leszámolás: Hollywood legrosszabbul őrzött titka), az Untouchable (Érinthetetlen) című filmet pedig egy évre rá mutatták be.

Kik szerepelnek a filmben?

Még nem tudni, hogy kik bújnak majd a két riporter bőrébe. Mindenesetre mindkét produkciós cég előző filmjeiben olyan sztárokkal dolgoztak együtt, mint Janelle Monáe (Holdfény) vagy Timothée Chalamet (Csodálatos fiú), így arra számítunk, hogy hasonlóan nagy nevek kapják majd a főszerepeket.

Ki írja a forgatókönyvet?

Állítólag Rebecca Lenkiewicz forgatókönyvíró fogja papírra vetni a két újságíró sorsdöntő nyomozását.

Ha nem ismerős Lenkiewicz neve, a munkái alapján azonnal felismered majd. Egyik írója volt A rabbi meg a lánya 2017-ben bemutatott filmes adaptációnak, később pedig a Colette filmben társíróként működött közre. Lenkiewicz olyan hollywoodi sztárokkal dolgozott együtt, mint Rachel Weisz, Keria Kngihtley és Rachel McAdams.

Mi lesz a Weinstein film cselekménye?

Ahogyan már írtuk, a film Kantor és Twohey több évtizedekre visszanyúló nyomozását fogja végig kísérni, ahogy egyre több részlet derül ki a producer zaklatásairól.

A the Hollywood Reporter szerint “a Plan B és Annapurna nem Weinstein bűneiről és annak elmeséléséről fog szólni, hanem a riporterekre fókuszál majd, akik elhárították az őket érő fenyegetéseket és megfélemlítéseket, hogy megírhassák az évtized legfontosabb történetét.”

A cselekmény részleteit még nem hozták nyilvánosságra, de valószínűleg több nő zaklatási történetét is feldolgozza majd, mint például Emily Nestorét és Ashley Juddét.

A Variety szerkesztője, Brent Lang szerint “a film hasonló lesz Az elnök emberei c. 1974-es drámához, ami a Washington Post két újságírójának oknyomozását követi nyomon a Watergate botrány kapcsán, ami fontos szerepet játszott Richard Nixon amerikai elnök lemondásában.

Ki Jodi Kantor és Meghan Twohey?

Mind a ketten a New York Times oknyomozó riporterei, akik cikkükkel kirobbantották a Harvey Weinstein botrányt.

A hamis hírek korszakában Kantor és Zwohey elsöprő publikációi emlékeztetnek minket az újságírás és az őszinte történetmesélés erejére. Egy évvel a cikk megjelenése után Kantor És Twohey elmondták az újságnak, hogyan bátorították a nőket arra, hogy felszólaljanak: “Azt nem változtathatjuk meg, ami veled történt, de ha velünk dolgozol azon, hogy elmondhassuk az igazat, azzal talán megelőzhetjük, hogy más nőkkel is megtörténjen ez.”

2018. áprilisában Kantor és Twohey, a The New York Times újságírói Ronan Farrow-val (The New Yorker) Pulitzer-díjat nyertek a cikkel.

Idén szeptemberben a páros kiadott egy könyvet, ‘She Said’ címmel. A cikk folytatása képpen a könyv részletesen beszámol a nyomozás időszakáról, a feldolgozás folyamatáról, a dokumentumok analizálásáról és a sztárokkal készített interjúkról.

botrány brad pitt film harvey weinstein

Még több
Kultúra