Marie Antoinette – Gyűlölt királynéból modern ikon?

A párizsi Conciergerie-ben nyílt új kiállítás újraértékeli Marie Antoinette alakját, aki „boldogtalan volt, és a politikai körülmények áldozata”, csakúgy, mint Lady Diana

2019.10.24. 14:54

Csupán 14 volt, amikor elrendezett házasságot kötött XVI. Lajossal, innentől kezdve pedig arany kalitkában élt, miközben az újságok és pamfletek kedvenc céltáblája volt, míg végül ő lett a bűnbak a királyság minden gonosztettéért. De mi van, ha ma másképp próbálunk visszatekinteni rá, és azt mondjuk, Marie Antoinette a patriarchátus áldozata volt, ezért minden joga megvan ahhoz, hogy a történelem feminista ikonjai  és emancipált nőalakjai között szerepeljen? 226 évig volt ő a világ leggyűlöltebb királynéje (1793 október 16-án végezték ki), maga a szívtelen elitizmus a nép szemében, a könnyelműség és a mulandó szépség megtestesítője, akiről életében és azóta is szinte csak rosszat írtak.

Ám a tiszteletére rendezett kiállítás, mely 2020. január 26-ig látható a párizsi Conciergerie-ben (az épületben raboskodott a királynő életének utolsó heteiben, mielőtt lefejezték), többek között azzal a céllal indult, hogy megváltoztassa a közvélekedést róla és egy másik szemszögből mutassa be őt.

A „Marie-Antionette, Métamorphose d’une image” (Marie Antoinette, egy imázs átváltozása) éppen a róla kialakult kép változásait mutatja be, Sofia Coppola kultikus filmjétől a divattervezőkig, akiket a királyné stílusa megihletett. Ma már szinte bizonyos, hogy Marie Antoinette soha nem mondta a neki tulajdonított mondatot, miszerint, „ha nincs kenyerük, egyenek kalácsot”, ezeket a szavakat Jean-Jaques Rousseau adta a szájába. Franciaország nem az ékszerei miatt lázadt fel első sorban, hanem férjének kérdéses politikai döntései miatt. A kiállítás kurátora, Antoine de BaEcque szerint az akkori királyné ma valószínűleg tragikus hősnő lenne, mint a hőn szeretett wales-i hercegné, Diana.

View this post on Instagram

[ Le 16 octobre 1793… Ce jour là…] Marie-Antoinette quittant la Conciergerie, le 16 octobre 1793. Huile sur toile de William Hamilton réalisée en 1794. Ce peintre anglais de la fin du XVIIIe représente la reine en martyre chrétienne, accompagnée d’un prêtre, au moment où elle quitte sa prison de la #conciergerie pour se rendre au lieu de son exécution. À l’image du vif mouvement de sympathie qu’ ont suscité les malheurs de la famille royale en Angleterre, Hamilton nous donne à voir une Marie-Antoinette déchue, dans un isolement théâtral rendu par la luminosité de sa robe et une figure gracieuse qui contraste avec les gens du peuple la conduisant à l’échafaud et la conspuant, représentés comme des brutes avec des visages grimaçants et des gestes heurtés. Œuvre actuellement en prêt à la Conciergerie de Paris à l’occasion de l’exposition « Marie-Antoinette, Métamorphoses d’une image » du 16 octobre 2019 au 26 janvier 2020.

A post shared by MuséeRévolutionfrançaise (@domainedevizille) on

„Diana halála után a közte és Marie Antoinette között lévő párhuzam egyértelművé vált és az emberek kezdtek más szemmel nézni a királynéra” – magyarázza a kurátor. „Hirtelen Marie Antoinette egy szerencsétlenül járt lány lett, aki az emancipált nő példája volt és sikerült megszabadulnia a ráerőltetett tradicionális szabályoktól.

„Ahogy Diana, Marie Antoinette is megváltoztatta a hagyományosan neki szánt szerepet. Modern divat és marketing ikon lett” – folytatja de BaEcque, bár nem mindenki osztja a véleményét. Stefania di Pasquale így nyilatkozott az L.A. Times-nak: „Elmondhatom, hogy Marie Antoinette nem volt mártír, ahogy páran most próbálják lefesteni. Az általa írt levelek szemernyi kételyt sem hagynak afelől, hogy kétszínű és álszent volt. Számára a nála szegényebbek mind csak egyszerű kéregetők voltak”. Philippe Belaval, a Conciergiere igazgatója és a Francia Nemzeti Emlékművek Központjának elnöke a másik álláspontot képviseli: „Ahogy a wales-i hercegnő, Marie Antoinette is egy gyönyörű, fiatal ám boldogtalan nemes volt, és a politikai környezet áldozata. Nem volt felkészülve a helyzetre, amivel szembe kellett néznie és tragikus sorsa lett”.

A kiállításra ITT jelentkezhettek.

Forrás: elle.it

ikon kiállítás marie antoinette párizs XVI. Lajos

Még több
Kultúra