Kihagyhatatlan alkotások jönnek a Szemrevaló filmfesztiválra

Az új német nyelvű filmek best of-ja

Kihagyhatatlan alkotások jönnek a Szemrevaló filmfesztiválra
2019.09.25. 20:07

Újra itt az ősz, újra itt a Szemrevaló Filmfesztivál, melyet, mint minden évben, idén is szeptember 26-tól rendez meg a Művész mozi. 2019-ben már a nyolcadik alkalommal mutatkoznak be a frissen készült filmek Németországból, Ausztriából és Svájcból. A fesztivál legjobb programjairól és vetítéseiről Lowensohn Enikő programkoordinátort kérdeztük.

Milyen koncepció alapján válogatjátok ki a filmeket a fesztiválra és milyen témák dominálnak idén?

Nem egy bizonyos tematika szerint válogatunk, azok a filmek kerülnek be automatikus a programba, melyek az előző évben legnagyobb sikereket érték el. A fesztivál felhozatala valójában a német nyelvterület előző évi ‘best of” filmválogatása. Átalában 18-19 alkotásnak sikerül bejutnia a programba. Vannak visszatérő témák, most például nagyobb hangsúly lesz az életrajzi, legendás alakokat bemutató, és a múlt feldolgozásáról szóló filmeken. A mostani Szemrevaló sajátossága, hogy több alkotás is különböző irodalmi műveket dolgoz fel. Megemlékezünk Bruno Ganz – a német nyelvterület egyik legjelentősebb színésze – előtt is, két filmje lesz látható a fesztiválon.

Miért érdemes ellátogatnunk a Szemrevalóra?

Ezekhez a vetítésekhez beszélgetések és közönségtalálkozók is kapcsolódnak, melyek segítségével jobban kontextusba lehet helyezni a látottakat. A nézők az egyes filmek után részt vehetnek kerekasztal beszélgetéseken az alkotókkal vagy a téma szakértőivel, ami egy ritka és különleges lehetőség.

Ha már ott vagyunk a fesztiválon, melyik filmeket kell mindenképpen megnéznünk?

Idén borzasztó jó a felhozatal, ezért nehéz csak párat választani. Elsősorban azokat a filmeket ajánlom, melyeket a fesztiválon kívül nem lehet sehol sem megnézni, ilyen a Bauhaus 100. évfordulójából készült dokumentumfilm (A jövő építése – A Bauhaus 100 éve) de nem szabad kihagyni Florian Henckel von Donnersmarck (Mások élete) legújabb rendezését, A mű szerző nélkül című filmet sem. A Kontroll nélkül nyitja a fesztivált, ami egy különösen izgalmas és szívszorító alkotás, ami azt komoly társadalmi problémát mutatja be, hogy milyen sors vár azokra az agresszív gyerekekre, akik egyik nevelőotthonból vándorolnak a másikba.

A Szemrevaló filmfesztivál hivatalos programját itt találod. 

Borítókép: Kontroll nélkül c. film, rendező: Nora Fingscheidt, Magyarországon forgalmazza a Mozinet

film művész mozi német filmek szemrevaló filmfesztivál

Még több
Kultúra