Amit nem tudtál a Jóbarátok legelső részéről

Chandler és Rachel nem először találkoztak itt, a készítők féltek, hogy Monica túl erkölcstelen

Amit nem tudtál a Jóbarátok legelső részéről
2019.09.12. 16:02

Joggal hihetnéd, hogy már képtelenség bármilyen új információval is szolgálni a Jóbarátokkal kapcsolatban, hiszen az elmúlt 25 évben folyamatosan beszédtéma a kultikus sorozat.

A Netflixnek hála (hazánkban a Comedy Centralon is fut) a sorozatot a fiatal generáció is megismerhette, mi pedig akármikor képesek vagyunk újranézni. Rengeteg olyan rajongói oldal létezik, ahol a műsor bakijaira, utalásaira vagy szimplán a cselekmény logikai csavarjaira hívják fel a figyelmünket. 

A Jóbarátok első epizódját 1994-ben vetítették, mutatjuk, melyik az a 10 kevésbé ismert tény, amiről eddig talán a rajongók sem tudtak. 

Chandler és Rachel „első“ találkozása

A műsorban a 10 évad alatt rengetegszer változtatták pár karakter nevét, korát, a történetüket, az első rész pedig a legjobb forrás, hogy lássuk, mi volt az eredeti információ, amit tudhattunk róluk.

Az egyik talán legfeltűnőbb furcsaság az első részben, amikor Rachel bemutatkozik Chandlernek. Aki nézi a sorozatot, tudja, hogy a két karakter már évekkel azelőtt is jó néhányszor találkozott, „A bömbölő sztriptíztáncos“ epizódban pedig még az is kiderül, hogy Rachel és Chandler valaha csókolóztak is. 

A két Phoebe

A Jóbarátok stábja biztosan azt hitte, hogy az első rész legnagyobb vizuális bakiját senki sem vette észre és megúszták, viszont negyed évszázaddal később egy szemfüles rajongó kiszúrta a hibát. Az ominózus jelenetben Phoebe éppen egy történetet mesél Monicának a konyhában, míg pár másodperccel és egy vágással később Phoebe ott ül a kanapén Paullal, mintha saját mondandóját hallgatná. 

Néhány megbocsátó rajongó olyan elmélettel állt elő, mely szerint az első részben teljesen indokolatlanul megjelent Phoebe ikertestvére, Ursula is. 🙂

Az NBC csatorna aggódott, hogy a rajongók nem fogják szeretni Monicát.

Az első rész felvétel előtti próbáján Don Ohlmeyer, az NBC nyugati parti igazgatója kifejtette aggályait azzal kapcsolatban, hogy a közönség azonnal könnyűvérűnek fogja tituálni Monicát. Nem vicc!

A rendmániás Monica a legelső részben első megszólásában arról panaszkodik, hogy Paul ágyba csalta őt azzal a hazugsággal, hogy két éve impotens és ő az első nő, aki ezt megtörheti. Monica azt is elárulta, hogy a kollegája elmesélte neki, hogy őt is ugyanezzel a trükkel verte át a férfi. 

A producerek azt gondolták, hogy mivel Monicának nem voltak különösebb érzelmei Paullal szemben, ezért könnyűvérünek tartják majd a nézők, amiért lefeküdt Paullal. 

Később, az alkotók, Marta Kauffman és David Crane megegyeztek, hogy Monica legyen sokkal keményebb a nőcsábásszal szemben, hogy visszaadja neki, amiért Paul átverte. 

Az épület különös elrendezése

Sok időbe telt a díszlettervező csapatnak, míg kitalálták, hogyan helyezkedjen el a két lakás és a folyosó. Chandler és Joey, valamint Monica lakásának ajtószáma az évek során is változott. A pilotban 4 és 5-ös szám szerepelt az ajtón, majd később rájöttek, hogy mivel a felső emeleten laknak, lehetetlenség, hogy ez legyen a lakásszámuk. Így átváltoztatták 19-re és 20-ra.

Az első résznek négy különböző címet adtak

Ahogyan a legtöbb amerikai sorozatnak, a Jóbarátok első részének is a ‘Pilot’ címet adták. Miután azonban az első évad DVD-re került, a pilotot átnevezték ‘The One Where Monica Gets a Roommate’-re (Ahol Monicának új lakótársa lesz). 

Hogy még bonoyultabb legyen, több filmes listán is más néven szerepelt ez az epizód, például ‘The One Where It All Began’ (Ahol minden elkezdődött) vagy a ‘The First One’ (A legelső). Magyarul valami érthetetlen oknál fogva a első rész ezt a címet kapta: “Randi vagy nem randi, ez itt a kérdés” – tipikus.

Jasmine karaktere

Cynthia Mann négyszer is megjelent a sorozatban egy mellékszerepben, mint Jasmine. A legemlékezetesebb jelenete, amelyikben Phoebe testvére, Frank Jr. véletlenül prostituáltnak nézi. A színésznő a legelső epizódban is feltűnt pincérnőként: felvette Rachel rendelését, amikor ő elázva, menyasszonyi ruhában megjelent a kávézóban. 

Habár az epizód végén a neve mellett csak ‘A pincérnő’ titulus szerepelt, nem tudni, hogy már ekkor tudatosan is Jasmine volt, vagy egy teljesen más karakter. 

Matt LeBlanc beteg volt a legelső felvétel alatt

A Jóbarátok íróinak ki kellett találniuk egy balesetet Joey Tribbianinak a karsérülése miatt, miután a való életben kificamította azt forgatás közben. A színésznek állítólag könnyebb volt ezt a sérülését elrejteni a kamerák előtt, mint a betegségét az első epizódban. LeBlanc influenzában szenvedett, magas lázzal jelent meg a forgatáson. De, mint minden profi, sikerült végigcsinálnia a jeleneteket, a közönségnek pedig alig tűnt fel betegsége.

Csavarral kellett volna befejeződnie az első résznek

Az első résznek úgy van vége, hogy a hat karakter a Central Perk kávézóban időzik és kiderül, hogy Rachel szerzett állást magának, Günther felvette őt pincérnőnek. 

A pilot eredetileg sokkal drámibban ért volna véget: úgy volt, hogy Ross rájön, exfelesége, Carol terhes. Persze a rajongóknak nem kellett túl sokáig várni, hogy kiderüljön az örömhír, mivel a második részt ezzel a jelenettel indították.

Carol castingja

Észrevetted, hogy Carol teljesen másképpen nézett ki az első epizódban, mint a többiben? Persze, hiszen először Anita Barrone játszotta a leszbikus feleség szerepét, de egy másik, jobb szerep miatt otthagyta a sorozatot. 

Carol karaktere a kilencedik epizódban tért vissza, Barrone helyét pedig Jane Sibbett vette át, aki csak azután vállalta el a szerepet, hogy megnézte a pilotot. 

Sibbett a való életben is abban az időben szült, mikor felajánlották neki a szerepet, és bár eleinte vonakodott a karaktertől, végül David Schwimmer játéka miatt mondott igen. 

2019-ben a színésznő ezt nyilatkozta: „Sosem láttam még senkit, aki ennyire jól játszott volna ebben a műfajban. Rögtön arra gondoltam, édes istenem, muszáj vele együtt dolgoznom. Zseniális az alakítása.“

Nem minden kritikus imádta a sorozatot

Habár a Jóbarátok első része leginkább pozitív visszajelzéseket kapott, néhányan nem voltak elájulva a pilottól. 

A Time magazin csípős kritikát közölt, Richard Zoglin tollából. „A Jóbarátokban mindig ott van valaki, hogy éljenezzen vagy épp vigaszt nyújtson a karaktereknek, ha szomorúak. De mégis, ki akarna hallgatni ezekre a diszfunkcionális idiótákra, akiknek mást se tudnak, mint popkulturális utalásokat puffogtatni?”

Egy másik híres lap, a The Washington Post kritikusa egyenesen utálta a sorozatot, Tom Shales kifejezte, mennyire csalódott Marta Kauffman és David Crane írókban, akik szerinte egy HBO-s sikersorozatról álmodtak, de helyette csak ezt a sit-com műfajba bújtatott talk-showt tudták megalkotni.

friends jennifer aniston jóbarátok netflix

Még több
Kultúra