Minden, amit tudnod kell az élőszereplős Barbie filmről

Margot Robbie alakítja majd a világ leghíresebb babáját.

Minden, amit tudnod kell az élőszereplős Barbie filmről
2019.07.17. 07:53

Barbie külső jegyei hosszú évekig változatlanok voltak, a Mattel nem igyekezett túlzottan a progesszivitással. 

Barbie a tökéletes nő prototípusa: kaukázusi tónusok, apró derék, nagy mellek; hosszú, szőke haj, olyan keskeny lábak, hogy a való életeben lehetetlen lenne járni rajtuk – az elérhetetlen testalkat nem biztos, hogy a legmegfelelőbb szépség- és testkép ideál fiatal lányok számára (hozzáteszem, én világéletemben Barbie babákkal játszottam, de sosem éreztem, hogy úgy kéne kinéznem, mint ők). Amikor bejelentették, hogy elkészül az első Barbie film, nem igazán tudtuk, mire számítsunk. Barbie-t olyan nagyszerű célokra is fel lehet használni, mint a fiatal lányok bátorítása a női függetlenségre, karrierre, de a külseje  ábrázolásában a készítők már nem követték ugyanezt a gondolatmenetet. 

Getty Images

Talán, ahogyan maga Barbie is – aki az elmúlt években jelentős változásokon ment keresztül, egészségesebb testalkattal, több bőrszínnel, valamint olyan modellek is kaptak saját babát, mint Adwoa Aboah, Ashley Graham, Ava DuVernay vagy Yara Shahidi – a film is valamiképpen pozitív gondolatokat üzen az egyéniségről, diverzitásról, egyenlőségről és a célok eléréséről.

Leírtunk mindent, amit eddig a filmről tudunk:

De, mit is tudunk eddig a filmről?

A lehetséges élőszereplős Barbie film létrejötte már 2014 óta kering a filmiparban. Eredetileg 2017-ben akarták bemutatni a filmet, de számos alkalommal visszavonták az időpontokat. A Deadline szerint a Sony élőszereplős filmje miatt, aminek legfőbb üzenete a női erő volt. A Warner Brothers azóta csendben kezdett hozzá a Barbie film előkészületeinek, de annyit elárultak, hogy ki lesz a rendezője, főszereplője és írója, aki nagy valószínűséggel a feminizmus jegyében írja meg a forgatókönyvet.

Ki fogja Barbiet játszani?

Getty Images

Csak úgy, mint a filmrendező, és író, a főszereplő neve is rengetegszer változott. 2016-ban Amy Schumert találták a legideálisabb jelöltnek, akinek a forgatókönyv is tetszett, de végül egyéb elfoglaltságaira hivatkozva, nem írta alá a szerződést. A következő színésznő, akit kinéztek, Anne Hathaway volt, akiről 2017-ben azt rebesgették, producerként is beszáll a filmbe. Pár évvel később azonban, itt vagyunk 2019-ben, és már biztosan megvan Barbie, akit nem más, mint Margot Robbie testesít meg. A színésznő aláírta a szerződést, így hivatalosan is ő lesz az élő Barbie. A főszerep mellett producerként is tevékenykedik a gyerekfilmben. „A Barbie-zás fantasztikusan segíti az önbizalmat, a kíváncsiságot és a kommunikációt a gyerekek számára, akik kalandos játék során fedezik fel saját gondolataikat, értékeiket. A márka 60 éves fennállása óta Barbie arra bátorította a gyerekeket, hogy elképzelhessék magukat olyan pozicíókban, mint elnök, tűzoltó, vagy akár hercegnő. Megtiszteltetés számomra, hogy enyém ez a szerep, és biztos vagyok benne, hogy a filmnek rengeteg pozitív üzenete lesz világszerte a gyerek közönség számára.“ – mondta Robbie.

Getty Images

A színésznő előszeretettel játszik erőteljes női karaktereket, emlékezzünk Tonya Harding vagy Harley Quinn alakításaira. Kíváncsian várjuk, az ausztrál származású színésznő hogyan fogja megeleveníteni Barbie-t.

Ki lesz a rendező?

A legfrisebb találgatások szerint a rendező maga Greta Gerwig lesz, egyben ő jegyzi a forgatókönyvet is férjével, Noah Baumbach-kal (Frances Ha, The Meyerowitz Stories).

Getty Images

Gerwiget legtöbben a női történetekre fókuszáló filmjeiről ismerhetik, mint a LadyBird, vagy a nemsokára debütáló Little Women átdolgozása, amiben Saoirse Ronan, Emma Watson és Timothée Chalamet szerepel majd.

Ha Gerwig részt vesz a film készítésében, akkor elég nagy bizonnyal láthatunk majd igazi feminista vonulatokat  a cselekményben.

Mikor mutatják be a filmet?

A film előkészületei több alkalommal is kudarcba fulladtak, de a jelenlegi álláspont szerint 2020-ban számíthatunk rá. 

barbie élőszereplős feminizmus film margot robbie mattel

Még több
Kultúra