A legszebb kertek Budapesten, ahol kiszakadhatsz a városi forgatagból

Japánkert, botanikus kert, és a második világháborúból fennmaradt történelmi ereklyékkel gazdagított park: Mutatjuk Budapest legszebb titkos zöld területeit, ahol könnyedén kiszakadhatsz a belváros zajától anélkül, hogy messzire kéne menned.

A legszebb kertek Budapesten, ahol kiszakadhatsz a városi forgatagból
2019.07.05. 11:01

Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakképző Intézet japánkertje

Budapest legrégebbi japánkertje már 1928 óta színesíti fővárosunkat. A japánkert autentikusságát a hidak, folyosók, tavak és a kis kövek összessége adja. Ha a Mulan rajzfilmre gondolunk, azonnal eszünkbe jutnak az ikonikus cseresznyefák, amiben a zuglói japánkert bővelkedik. A kert legjellegzetesebb növényei, amiért legalább egyszer mindenképp érdemes meglátogatni, olyan különlegességek, mint az Acer ginnala (tűzvörös juhar), a Prunus nana (zselnicemeggy), vagy az Orixa japonica (japán ruta), az Acer platanoides (korai juhar) vagy a Sophora japonica (pagodafa).

Jókai-kert 

View this post on Instagram

😉

A post shared by rüll kata (@ruell.kata) on

A Svábhegyen található „budai borpanoráma“-ként emlegetett kert a város egyik legszebb helyszíne, ha az ember kikapcsolódásra és nyugalomra vágyik. Jókai Mór az 1800-as évek közepén vásárolta meg, és pofozta ki a kertet, szőlőültetvényei pedig a hegy legjellemzőbb és legrégebbi fajtájából, vagyis a kadarkából álltak. Ezzel a szőlővel készül a különleges Budai Vörös bor, melyet a Jókai-kert gondozói 2011-ben kezdtek el újratermeszteni. 

Füvészkert

View this post on Instagram

egy hajóban vagyunk, egy, ha jóban vagyunk

A post shared by Szilágyi Fanni (@szilagyifannii) on

A budapesti kertek listájáról soha nem maradhat le a Füvészkert, hiszen ez az egyik leggyönyörűbb botanikus kert az országban. A füvészkert 230 éves fennállása óta ad otthont a különböző növényfajoknak. A kedvenceink a hatalmas pálmafák (amik tökéletes háttérként szolgálnak egy Instagram fotóhoz), ezért ha meglátogatod a 13. kerületi botanikus kertet, érdemes fotójegyet vásárolnod. A kert legegzotikusabb növényei a szubtrópusi növények, broméliafélék, kontyvirágfélék, a pozsgás növények és a télálló mediterrán fajok.

Károlyi-kert

View this post on Instagram

Nyavalyás májusközepe

A post shared by Julianna Mrena (@fuligzsuli) on

Budapest legrégebbi kertje, ami egykor a Károlyi család bitrokában volt. A francia stílusú és elrendezésű kert ma egyedülállónak számít fővárosunkban, ezért ha pihenésre, vagy egy könyv társaságával csak a csöndre és nyugalomra vágysz, nem kell messzire menned, mivel a Károlyi-kert a belváros közepén található. A park környékén alig található növényzet, ezért a sivár utcák betontengerében felüdülésként hat ez a zöld oázis.

Múzeumkert

View this post on Instagram

Corvinus klisé 2.0

A post shared by E. Galgoczi (@galgoczist) on

A Múzeumkertet nemrég felújították, azóta szebb, mint valaha. A kert nem csak növényeiről, hanem történelmi múltjáról és gyönyörű épületéről is híres, rengeteg ásatást végeztek a Múzeumkert területén. Az 1810-ben létrejött kertet 1846-ban újította fel Pollack Mihály, a második világháborút túlélve pedig a mai napig ott áll a Palotanegyedben. Ha még nem láttad a Múzeumkertet felújított állapotban, érdemes a hétvégén ellátogatnod oda. 

Borítókép: elte.hu

botanikus kert budapest füvészkert japánkert kert titkos kert

Még több
Kultúra