Úgy tűnik, a 2020-as Oscaron végre érvényesül a sokféleség, mint érték

Úgy tűnik, a 2020-as Oscaron végre érvényesül a sokféleség, mint érték
2019.07.03. 13:57

A kis aranyszobor, amely eldönti, mely színészek, filmek, rendezők és más filmes szakemberek viszik haza a leghíresebb szakmai díjat, remélhetőleg jövőre több nő kezébe eljut majd.

Az Akadémia 842 új tagot hívott meg, hogy csatlakozzanak a szervezethez. A tagok 50%-a nő, 29%-a pedig különböző bőrszínű szakmabeliek.

A testület, akik eldöntik, ki nyeri a díjat, 21 új taggal bővült, olyanokkal, akik maguk is nyertek már.

Sok ismerős női név is rajta van ezen a listán, Lady Gagát is beleértve (legjobb betétdal a Shallow című dallal), de többek között Claire Foy, Adele, Gemma Chan, Elisabeth Moss, Helen McCrory és Leitia Wright is.

Gemma Chan a 2019-es Oscar-gálán. Fotó: FRAZER HARRISON /GETTY IMAGES

Nem csak nők, híres férfiak is felkerültek a listára, olyan nevek, mint Will Poulter, Jamie Bell, Tom Holland, Damian Lewis, Sterling K Brown és Alexander Skarsgård.

Az elmúlt években rengeteg kritika érte az Akadémiát a diverzitás hiánya miatt. Amikor hivatalosan is bejelentették a 2019-es díjátadó jelöltjeit, nem volt meglepő, hogy sem a legjobb film, sem pedig legjobb rendező kategóriában nem szerepelt egyetlen női alkotó sem.

Spike Lee nyert 2019-ben a legjobb adaptált forgatókönyv kategóriában a Csuklyások – BlacKkKlansman filmmel. Mellette Samuel L. Jackson Fotó: KEVIN WINTER/ GETTY IMAGES

Még 2016-ban kezdett el az #OscarSoWhite hashtag terjedni a világálón a különböző etnikai kultúrák reprezentálásának hiánya miatt, hiszen a főbb kategóriákban szinte kizárólag, csak fehér férfiak szerepelnek. A mozgalom fellendülése után afroamerikai színészek, többek között Will Smith, felesége, Jada Pinkett Smith, és Spike Lee is bojkottálták a gálát.

Az új tagokkal együtt, az Akadémia testület tagjaiban a nők aránya most 32%-os, míg 2016-ban csak 25% volt. A nőkhöz hasonlóan, a színes bőrű tagok száma az extrémen alacsony 8%-ról 16%-ra emelkedett.

díjátadó Lady Gaga női reprezentáció oscar díj oscar-gála spike lee

Még több
Kultúra