Karl Forever: Ott voltunk a megemlékezésen

Tilda Swinton és Helen Mirren felolvasott, Cara Delevingne verset mondott, Pharrell Williams énekelt...

Karl Forever: Ott voltunk a megemlékezésen
2019.06.21. 09:51

Először Tilda Swinton lépett a színpadra, aki felvillanyozó irodalmi felolvasást tartott, majd torokszorító költészet következett Cara Delevingne előadásában, a végén pedig feltűnt Pharrell Willias, aki azt kérte a jelen lévő 2000 gyászolótól, hogy táncoljunk egyetlen ember, Karl Lagerfeld tiszteletére.

A tegnap esti megemlékezés Karl Lagerfeldről a párizsi Grand Palais-ban (melyet a Chanel, Fendi és Karl Lagerfeld márkák szerveztek), épp olyan volt, amilyennek vártuk: egy ünnepélyes, vidám és fantasztikusan divatos esemény.

A vendégek Chanel tweed blézerekben, 2.55 kistáskákkal és „Karl” gravírozással ellátott fülbevalókban érkeztek.

A show-t – merthogy leginkább annak nevezném, amit láttunk – Robert Carson opera- és színházi tervező rakta össze. 18.30-kor kezdődött, amikor is Karl három hatalmas képernyőn jelent meg, melyek a Palais-ban lógtak. A védjegyének számító fekete öltönyben volt, az asztalának dőlve, és beszélt hozzánk, mintha csak egy szokásos napja volna.

Ami természetesen nem lehetett, hiszen Karl Lagerfeld feburár 19-én, 85 éves korában elhagyta ezt a világot.

Mégis, az ezt követő 90 percben Carson gondoskodott róla, hogy úgy érezzük, Karl ott van velünk a teremben, archív felvételek és személyes vallomások által azoktól, akik a legközelebb álltak hozzá.

Gigi Hadid nevetett, amikor felidézte, milyen keményen tudott Lagerfeld nemet mondani. Baz Luherman arról beszélt, hogy a mester mindig előre nézett, soha nem a múltba. Mások figyelmességéről beszéltek (mindig kézzel írt üzeneteket küldött személyesen mindenkinek), és arról, hogyan köszönt el külön-külön minden munkatársától a stúdióban, mielőtt aznap este hazament. A vendégeket arra is emlékeztették, hogy ő volt az első, aki kollaborált a H&M-mel.

Ám talán a legérdekesebb bepillantást a kulisszák mögé a francia színésznő, Carole Bouquet nyújtotta, aki elmesélte, hogy Karl Lagerfeld nem azért járt mindig sötét napszemüvegben, hogy elbújjon a világ elől, hanem azért, hogy elrejtse sebezhetőségét, amit a világ láthatott volna a szemében.

Mert ez volt az este legnagyobb tanulsága. Hogy Lagerfeld nem csupán az összehasonlíthatatlan ízlés embere volt – a zenében, az irodalomban, és mindenek felett, a divatban – hanem egy hihetetlenül emberséges és bölcs ember is.

Az affinitása, hogy felfedezze, majd táplálja a tehetségeket, páratlan volt, ahogy Vanessa Paradis emlékezett, aki tinédzser korában lett a Chanel arca. Ahogy páratlan volt szeretete egyetlen nő iránt – aki nem más, mint burmai macskája, Choupette.

Igazából az egyik legviccesebb tiszteletadás Baptiste Giabiconi modelltől jött, aki elmesélte, hogy Choupette eredetileg az ő macskája volt. Csak egyszer megkérte Lagerfeldet, hogy vigyázzon rá. Amikor elment érte, a tervező csupán ennyit mondott: „Choupette most már velem él”.

Cara Delevingne ekkor elmondott egy macskákról szóló verset Colette-től, Lagerfeld egyik kedvenc írójától, miközben a burmai macska képei tűntek fel a kivetítőkön. A végére szem nem maradt szárazon a palotában.

Megtudtuk, hogy Karl imádta Carlos Gardel zenéjét, így egy csapat táncos, akik Argentínából repültek ide, a Por Una Cabeza című műre táncoltak. Megtudtuk, hogy Karl mindig is meg akart tanulni zongorázni (de a mamája azt mondta, inkább rajzoljon, az kevésbé hangos), úgyhogy egy hatalmas Steinway zongorát húztak fel a levegőbe, amin Lang Lang zongorista játszott.

Szerette az Orlando című regényt Virginia Wolftól, amiből régi barátja, Tilda Swinton olvasott fel, míg Helen Mirren a legizgalmasabb részeket olvasta fel a The World According to Karl (A világ Karl szerint) könyvből. „Amikor az emberek kiteszik a feneküket, az nem zavar. Amikor az emberek kimutatják az érzéseiket, az zavarba hoz”.

A végén Pharrell Williams dalára, a „Gust of Wind” – re mindenki felállt, és az énekes azt kiáltotta: „Szeretlek, Karl!”

Vajon tetszett volna mindez Karlnak? Valószínűleg nem, mondta régi jó barátja, Ines De La Fressange. „Szinte hallom a hülye poénjait és hogy nevetgél, valószínűleg így reagálna”.

De hogy újra beleszerettünk-e Karlba, amint felelevenítettük ragyogó és végtelenül elragadó életét munkásságát? Hát persze!

Farrah Storr

Képek: Getty Images

karl forever karl lagerfeld megemlékezés

Még több
Kultúra