Mindent Elton John és egykori menedzsere viharos kapcsolatáról

A duó titokban szerelmespár is volt, jachttal és méregdrága smaragdgyűrűkkel halmozták el egymást.

Mindent Elton John és egykori menedzsere viharos kapcsolatáról
2019.05.25. 09:50

A rockzenében utazó vállalkozó, John Reid először 1970-ben, egy karácsonyi bulin találkozott az akkor 23 éves dalszövegíró és zongorista Reginald Kenneth Dwight-tal. “Emlékszem erre a visszahúzódó fiatalemberre. Az esetlenségében volt valami nagyon vonzó.”

Ez a fiatal zenész nevét később Elton Johnra változtatta, és a világ egyik leghíresebb, legfeltűnőbb popcsillagává vált, akit mindenki változatos, extravagáns színpadi személyiségéről és kerek napszemüvegéről ismert meg. Reid közel két évtizeden át dolgozott John menedzsereként, a megismerkedésük után két héttel titkos szerelmük is lángra lobbant. Kapcsolatukat a most megjelenő Rocketman című életrajzi film mutatja be alaposan, amiben Elton Johnt Taron Egerton, Reidet pedig Richard Madden alakítja.

Összegyűjtöttünk minden fontos információt, amit tudni kell az üzlettársak és szerelmesek kapcsolatáról.

Ki az a John Reid?

Lehet, hogy az évek során Reidre átragadt Elton extravagáns életmódja – összesen hét háza volt, és közel 2.5 millió dollár értékű műkincseket halmozott fel. Reid azonban szerény körülmények között nőtt fel Glasgow-ban egy munkásosztálybeli családban. 18 évesen Londonba költözött, állítólag mert megunta, hogy ő az egyetlen meleg ember a kisárosban. A zenei karrierje a UK Motown kiadónál kezdődött (ez a legendás lemezkiadó olyan zenészekkel dolgozott együtt, mint a The Supremes, Marvin Gaye vagy a The Temptations). 1971-ben megalapította saját zenei cégét, John Reid Enterprises néven.

John Reid 1984-ben.

Milyen kapcsolat volt Elton John és John Reid között?

1970-ben egy karácsonyi partin mutatták be őket egymásnak. Abban az időben a zenész már túl volt első lemezén, amit 1969-ban jelentetett meg “Empty Sky” címmel. Ez az album szinte észrevétlen maradt a zeneiparban. Amikor John előadta pár új dalát Reidnek, az majdnem kitért a hitéből. “A dalok gyönyörűek voltak, és ez lett AZ Elton John album.” – mondta a the Scottish Daily Mail-nek 2018-ban.

Reid mégis heziált, hogy menedzserként támogassa-e a zenészt. “Amikor megismertem Eltont, még csak észre sem vettem a benne rejlő potenciált. Sosem állítottam, hogy én fedeztem volna fel. Sőt, amikor felajánlotta, hogy menedzseljem a karrierét, nem voltam túlzottan lelkes.”

Reid és John 1976-ban.

1973 júliusában végül elfogadta az ajánlatot, így elindult a közös munkakapcsolat. Mindeközben továbbra is szerelmesek voltak, ám ezt próbáltak titokban tartani. “Ő volt az első nagy szerelmem, és én is az övé.” A pár időközben összeköltött Londonban, és a barátaik elmondása szerint úgy éltek, mint egy házaspár: állandóan veszekedtek, de mindig hűségesek voltak a másikhoz.”. Reid szerint a Johnnal való együttélés olyan volt, mint visszafogni egy versenylovat.”

A pár közösen küzdött a függőségük ellen, segítették egymást a legnehezebb időszakokban is, a legnagyobb problémát az alkohol jelentette. “Elton rávett, hogy kezdjek el egy nagyszerű terapeutához járni, miután ő bevonult az elvonóra 1990-ben. Amikor elárultam neki a függőségem, végig mellettem volt.”

Állítólag méregdrága ajándékokkal halmozták el egymást, olyanokkal, mint egy jacht vagy egy ritka smaragd gyűrűvel. Reid szerint a zenésznek fogalma sem volt a pénz értékéről. “Egyszer végig néztem, ahogy egy délután elköltött egymillió dollárt.” Amikor Reid mérges volt Eltonra a heves költekezése miatt, a popsztár válasza ennyi volt: “Semmi baj, majd keresünk még.”

Öt év együttélés után a pár szakított. Reid ezután még 25 évig John menedzsere maradt. “Nem voltak nagy viták a szakítás után.” – a dráma csak később jött, amikor Elton bíróságra vitte Reid cégét.

Ki mással dolgozott még John Reid?

Freddie Mercury és John Reid 1977-ben.

A szakítási idején Reid tudomást szerzett róla, hogy van egy Queen nevű együttes, akik akkor jelentették meg  fülbemászó, slágergyanús számukat, a Killer Queent. 1975-ben egy étteremben találkozott Freddie Mercury-val abban a reményben, hogy ő menedzselheti a bandát. Mikor elárulta az énekesnek, hogy meleg, Mercury állítólag csak ennyit válaszolt: “Drágám, akár csak én is, jól ki fogunk jönni egymással.”

Reid végül a következő három évben a Queen menedzsere lett, ebben a periódusban írták az olyan slágereket, mint a Bohemian Rhapsody (a 2018-as életrajzi filmben Rami Malek alakításáért Oscar-díjat nyert. Ugyanebben a filmben Reidet a Trónok harcából ismert Aiden Gillen játszotta.) vagy a We Are The Champions.
A Queen dobosa, Roger Taylor elárulta, szerinte Reid azért hagyta ott a zenekarukat, mert a másik zenész, akit menedzselt, borzasztó nagy nyomás alá helyezte. “Szerintem Elton fenyegetve érezte magát, amiért Reidnek más kliense is volt.”

Miért mondott fel Reid Elton Johnnak?

A szakításuk ellenére Reid még egészen 1998-ig menedzselte az énekest. Ebben az évben Elton arra kezdett gyanakodni, hogy a menedzser csak ki akarja használni őt, ami miatt óriási pereskedési háborút indított. 2000-ben John a bíróságon azzal vádolta Reidet, hogy “oda piszkít, ahonnan eszik.”

Reid a bíroságon, 2000-ben.

“Azt hittem róla, bármilyen körülmények között a tűzbe menne értem. Megbíztam benne és azt gondoltam, hogy ő tudja legjobban menedzselni a karrierem.”- mondta Elton.

Lassan 20 év telt el a csúnya elválásuk óta, Reid pedig beismerte, hogy még mindig szeretettel gondol egykori kliensére. “Büszke vagyok arra a munkára, amit Eltonnal véghezvittünk. Egy nap lehet, hogy véletlenül egymásba futunk, és hatalmas ölelések, csókok is lesznek. De az is lehet, hogy nem.

A Rocketman című film június 6-án érkezik a hazai mozikba.

elton john john reid menedzser rocketman szerelem

Még több
Kultúra