Penélope Cruz gyémántokról, Chanel ruhákról és a Fájdalom és dicsőségről

"Megtiszteltetés volt Almodóvar édesanyját eljátszani"

2019.05.20. 10:19

A 45 éves Penélope Cruz csak úgy ragyogott, mikor az idei cannes-i vörös szőnyegre lépett a Fájdalom és dicsőség című film bemutatóján – ha valaki még nem tudná, ez Pedro Almodóvar új alkotása, amely egyébként egyelőre vezeti a cannes-i filmfesztivál szavazási listáit.

A színésznő egy gyönyörű Chanel ruhában jelent meg, Swarovski gyémánt ékszerekkel, melyeket ő maga tervezett a márkával közösen.

Bár Penélope Cruz a nagybetűs Szupersztár, az ELLE-nek inkább mások munkáját dicsérte, amikor munkatársunk a Croisette sétányon interjút készített vele.

„A ruhát Karl Lagerfeld tervezte az utolsó Chanel couture kollekció részeként és nekem nagyon tetszett. A divatház tovább dolgozott a ruhán az utóbbi hónapban. Eredetileg rózsaszín volt, de átalakítottál számomra sötétkékké. Ahogy ez a ruha mozog… Mintha élne” – lelkesedik a színésznő.

Ami az ékszereket illeti, azoknak is megvan a maguk érdekes története. A szettet – ami egy pár csepp alakú fülbevalóból valamint egy körte formájú Swarovski gyémántokból és felelős kereskedelemből származó aranyból álló gyűrűből áll – maga Penélope tervezte.

Cruz azt mondja, hogy azóta ragaszkodik a Swarovski márkához, hogy megtudta, mit jelent a laborokban előállított gyémántok fenntarthatósága.

Ezek a mérnöki munkával készült drágakövek ugyanazokkal az optikai, kémiai és fizikai tulajdonságokkal bírnak, mint a bányászott gyémántok, csakhogy sokkal kevesebb áldozatot követelnek, ami az emberi erőforrást és a környezetet illeti.

„Madridban ismerkedtem meg Nadja Swarovskival és rögtön megtaláltuk a közös hangot” – emlékszik Cruz.

„Mesélte, hogyan készítik a gyémántokat, és nekem fogalmam sem volt róla, hogy így is lehet! Mély benyomást tett rám, és mikor felajánlották a lehetőséget, hogy dolgozzunk együtt, rögtön igent mondtam”.

„Minden szép, amit készítenek, de én a hozzáadott érték miatt szeretem őket igazán”.

Almodóvarról is áradozott egy sort a film kapcsán, aki olyan számára, mintha egy közeli rokona lenne.

A Fájdalom és dicsőség egy ünnepelt rendező hanyatlását követi végig, és eléggé önéletrajzi ihletésű, azaz Almodóvar saját életén alapszik. Nem kisebb díjért, mint a fesztivál fődíjáért, az Arany Pálmáért versenyzik.

„Olyan zsenikkel dolgozni, mint Pedro…” – kezdi, és keresi a szavakat. „Amikor a filmje egyik szereplőjeként vonulhattam fel a lépcsőkön, jóleső izgalom fogott el. Pedro olyan nekem, mint egy családtag: rendkívül fontos számomra”.

Pedro Almodóvarral

Cruz Jacintát alakítja – aki Almodóvar édesanyjának interpretációja – A rendezőt játszó Antonio Banderas mellett. Amikor azt hozzuk fel, milyen jó kritikákat kap az alakítása, mert átfogóan és árnyaltan testesíti meg a karaktert, szinte pironkodik.

„Nem éreztem félelmetes felelősségnek, hogy eljátsszam Jacintát, mert nem konkréten őt kellett eljátszanom – ahogy ő beszél vagy mozog” – mondja.

„És a fiatalkori énjét alakítom. Amikor megismertem, közel 80 éves volt! Inkább arról volt szó, hogy meg kellett ragadnom ennek a nőnek az esszenciáját, amit viszont tökéletesen megalapozott a remekül megírt forgatókönyv.

„Nagy megtiszteltetés, hogy eljátszhattam Almodóvar anyukáját, hiszen olyan közel állunk egymáshoz” – teszi hozzá.

Ez után egy másik fontos témát hoz fel: az erős nők szerepét a filmiparban, akik kiállnak fontos ügyekért és megteremtik a lehetőséget, hogy más nők is szóhoz jussanak -, majd áttér arra, hogy leginkább a saját édesanyjának hálás.

„Az anyukám mindig kimondja, amit érez vagy gondol. Mindig megteremtette magának ezt a teret. Bemegy egy szobába, és a körülményektől függetlenül, ami a szívén, az a száján. Ő így nőtt fel. Én pedig úgy, hogy ezt a példát láttam. Boldog vagyok, hogy ilyen őszinte és nyílt beszédű anyukám van” – fejezi be Penélope Cruz.

A film trailerét itt láthatod:

Képek: D.CHARRIAU + GETTY IMAGES / Getty Images

Almodóvar cannes Chanel fájdalom és dicsőség Pénelope Cruz Swarowski

Még több
Kultúra