Catherine Deneuve 5 kihagyhatatlan kultfilmje

A nő, aki 50 éve stílusikon és a francia mozi királynője egy személyben

Catherine Deneuve 5 kihagyhatatlan kultfilmje
2019.05.09. 13:42

Catherine Deneuve-ből sosem elég! A fantasztikus arcberendezéssel megáldott színésznő a legnagyobb francia rendezőkkel dolgozott együtt: Truffaot-val, Ozonnal, Vardával… Talán a legjobban Jaques Demy szerette őt, aki művészetének igazi kreatív múzsájává tette. És, ne feledjük, hogy nem kisebb tervezőnek is volt állandó ihletője, mint Yves Saint Laurent! Deneuve októberben volt 75 éves, és még mindig elképesztő a jelenléte a filmvásznon! Úgy döntöttük, összegyűjtjük azt az 5 filmet, amivel igazán kultikussá vált, mint a francia filmes stílus és divat nagykövete!

Cherbourgi esernyők (r.: Jaques Demy, 1964)

A masnis frizurás Lolita figura Demy színpompás musicaljében mindenkinek beégett, aki valaha látta. Állítólag ez a film volt a La La Land egyik fő inspirációs forrása.

A nap szépe (r.: Louis Bunuel, 1967)

A Deneuve által alakított Séverine Serizy tulajdonképpen unatkozik egy kicsit, ezért míg férje dolgozik, eljár egy kulturált bordléyba prostiskodni. A film Arany Oroszlán díjat nyert a velencei filmfesztiválon 1967-ben.

Április bolondja (r.: Stuart Rosenberg, 1969)

Kötényruha és maxi kalap: ez az ikonikus look jelenik meg Catherine Deneuve első amerikai filmjében. És persze az elmaradhatatlan cigaretta.

Indokína (r.: Régnies Wargnier, 1992)

Az 1930-as években járunk Indokínában, ahol főhősnőnk egy kaucsukültetvény tulajdonosa, és a gyarmatokon sem ad alább a sikkes stílusból. Ezért az alakításáért kapta élete második César díját.

8 nő (r.: Francois Ozon, 2002)

Ozon karakterei mind beskatyulyázhatatlan nők ebben a filmben (is), amely a mai napig lenyűgöz minket fantasztikus képei, kárpitjai és ruhái miatt, nem beszélve a dinamikus és szürreális narratíváról. A felejthetetlen kiegészítő jelen esetben a bross!

catherine deneuve divat film francia stílus yves saint laurent

Még több
Kultúra