A cannes-i fesztivál legjobb filmjei – eddig

Magyarország is képviseli magát, a legesélyesebb versenyző pedig a zombi apokalipszist feldolgozó film.

A cannes-i fesztivál legjobb filmjei – eddig
2019.04.30. 10:27

Annak ellenére, hogy a meghívónk a cannes-i filmfesztiválra valahol elkeveredett, izgatottan várjuk a 72. filmfesztivált.

A cannes-i díjátadó nem feltétlenül jósolja meg, hogy a következő fesztiválszezonban melyik filmek fognak tarolni, de lehetőséget biztosít, hogy a nagyközönség jobban megismerje a szerzői filmeket, a kevésbé ismert rendezőket, egyben átfogó képet kapjon arról, hogy a közeljövőben miket fognak vetíteni a helyi művészmozikban (vagy éppen miket nem). A tavalyi fesztivál olyan filmeket mutatott be, mint a Csuklyások Spike Lee-től, Paweł Pawlikowski Hidegháborúja vagy Hirokazu Koreeda Bolti tolvajokja, melyek mind számos fontos díjat zsebeltek be.

A külföldi filmes portálok szerint idén Quentin Tarantino ‘Once Upon a Time in Hollywood’ (Egyszer volt, hol nem volt Hollywoodban) című alkotása lesz a legnagyobb durranás, amit, ha másért nem, már csak a szereplőgárda miatt is érdemes megnézni: Brad Pitt, Leonardo DiCaprio és Margot Robbie idézik fel a hírhedt Manson gyilkosságokat a hatvanas évek Hollywoodjában. Greta Gerwig második rendezésű filmje, a Little Woman szintén Cannes-ban fog bemutatkozni, a Timothée Chalamet és Saorise Ronan szuperpárossal a főszerepben.

Thierry Fremaux, a fesztivál igazgatója nemrég tette közzé a fesztiválon debütáló filmek listáját, de sem Gerwig, sem Tarantino neve nem szerepelt rajta. Fremaux ugyanakkor azt is hozzátette, hogy folyamatosan fogják frissíteni a listát, ezért könnyen elképzelhető, hogy ezt a két húzónevet csak később harangozzák be. A furcsaság miatt már olyan összeesküvés-elméletek is születtek, amik szerint Tarantino azzal küzd, hogy időben befejezze a film utómunkálatait. Lehet, hogy várnunk kell még a rendező munkájára?

Amit viszont már hivatalosan is bejelentettek, az Dexter Fletxher Elton John életéről szóló műve, a Rocketman, főszerepben Taron Egertonnal. Habár a film nem versenyzik Cannes-ban, mégis nagy reményeket fűznek hozzá a rajongók és a kritikusok egyaránt.

A fődíjra Jim Jarmusch filmje, a ‘The Dead Don’t Die’ az egyik legesélyesebb, amiről hivatalosan is megerősítették, hogy a fesztivál nyitófilmje lesz. A zombi témájú vígjáték sztárokban nem szenved hiányt: Adam Driver és Bill Murray mellett Chloe Sevigny, Tilda Swinton mind felbukkannak benne.

Magyarországot Moldovai Katalin, a Budapesti Metropolitan Egyetem végzős hallgatójának diplomafilmje, az ‘Ahogy eddig’ fogja képviselni, de levetítik Bacsó Péter örök klasszikusát, az 1969-es A tanút is, méghozzá felújított, digitalizált változatban!

Egy másik nagyon várt alkotás idén Pedro Almodóvar legújabb rendezése lesz, a ‘Fájdalom és dicsőség’ lesz, amiben egy legendás filmkészítő életének legfontosabb döntéseit hozza meg. Sokak szerint a filmet egyfajta memoárnak szánja a rendező, amivel saját munkásságának mélypontjait és örömeit mutatja be. Antonio Banderas és Penelope Cruz főszereplésével láthatjuk majd a filmet a hazai mozikban.

A nemrég elhunyt Agnes Varda emlékére a fesztivál szervezői bejelentették, hogy idén 13 női rendezővel bővül a zsűrik száma, ami azt jelenti, hogy elindult az érzékenyítés az Európai filmközösségben is.

A 13 női rendező közül négyen versenyezni fognak a legnívósabb díjért, a Palme D’Or-ért is.

2019 cannes filmfesztivál

Még több
Kultúra