A Notre Dame-i tűzvész után összefogott a világ

Kevesebb, mint 24 óra alatt 600 millió euró gyűlt össze

A Notre Dame-i tűzvész után összefogott a világ
2019.04.17. 13:58

Hétfő kora este tragikus momentumnak lehetett szemtanúja a világ: a Notre Dame lángokba borult. A tűzoltók hosszú órákon át próbálták elállítani a tüzet, végül hajnalban sikerült megmenteni a 850 éves katedrális egy részét. A Notre Dame vallási, építészet és művészettörténeti szempontból is olyan kiemelkedő műalkotás, amely páratlan az egész világon. A tűz eloltása után azonnal elkezdődött a károk felmérése, még nem tudni, pontosan mekkora a baj. Összeszedtük a legfontosabb információkat, amiket tudni lehet a tűzről és az utóhatásokról.

Mi égett le pontosan?

Az egész világ tehetetlenül és összetört szívvel nézte végig, ahogy Franciaország majdnem ezeréves szimbóluma lángokban áll, miközben a huszártorony megadva magát leborul, és a tűz martalékává válik. Jogosan feltételezhettük, hogy a károk felbecsülhetetlenek, az épület perig menthetetlenül porig ég, hiszen a szemünk előtt omlott össze az épület teteje, és élő adásban követhettük végig, ahogy az égig érő lángok bekebelezik a dómot. A baj szerencsére korántsem olyan nagy, mint hittük. A tetőszerkezet megsemmisült, de az épület belseje szinte ép maradt. Restaurálás szempontjából a tetőszerkezet és a huszártorony gond nélkül pótolható. A legnagyobb aggodalmat most az okozza, hogy a több száz fokos hőmérsékletűre felhevült építőelemek a hő hatására megrepedtek, emiatt pedig nagy esély van rá, hogy a boltozat a lehűlés után beomlik.

A tűzvész egyik legtragikusabb és szívszorítobb pillanata pár másodperc alatt zajlott le:

A francia miniszterelnök elmondta, a tűzoltóknak köszönhető az akció ‘sikeressége’ (vagyis, hogy nem roppant össze azonnal az egész épület), mivel a tüzet oltó szakemberek az épület belsejéből is locsolták a köveket. Sokakban felmerült a kérdés – Trump elnökben is – hogy miért nem az égből, helikopter segítségével locsolták a katedrálist. Ez lett volna az egyik legrosszabb megoldás, a több száz liter víz súlya alatt rögtön összeomlott volna a boltozat szerkezete, ami az épület teljes pusztulásához vezetett volna.

Fotó: AFP

És mi maradt ép?

A tűz oltása alatt külön csapat foglalkozott az épületben lévő műkincsek mentésével. Párizs polgármestere, Anne Hidalgo Twitteren posztolt egy képet a sértetlen műkincsekről, megnyugtatva a világot, hogy a tűzoltók lényegében mindent kimenekítettek, ami mozdítható volt.

A Le Figaro közzétette, hogy miket sikerült kimenekíteni. Amit eddig tudni lehet, hogy a nem mozdítható műkincsek közül a rózsaablakok sértetlenek maradtak, valamint a két toronyban lévő harang is épségben megúszta. A mozdítható tárgyakkal kapcsolatban érdekes, hogy a Notre Dame épületében található 16 szobor mindegyikét pár órával a tűz keletkezése előtt szállították el restaurálás céljából. Épségben maradt a töviskorona, amit IX. Lajos helyezett el a dómban – abban a hitben, hogy Jézus viselte a fején – valamint a tunika, amiben a király odaszállította a töviskoronát. Sértetlen az orgona (bár a Le Figaro szerint képtelenség, hogy valaha is zenélni lehessen rajta).

A katedrális belsejében található 17.-18. századi festmények nem bírták ki a megpróbáltatást, a tetőszerkezettel együtt porrá lettek.

Összefogott a divatvilág

Már a tragédia első óráiban érkeztek különböző felajánlások a világ összes pontjáról. A CNN megírta, hogy Salma Hayek férje, François-Henri Pinault milliárdos 100 millió euróval, azaz körülbelül 32 milliárd forinttal fogja támogatni Párizs jelképeként is szolgáló katedrálist. Pinault családjának tulajdonában van többek között a Kering cégcsoport, ami olyan luxusmárkákat foglal magába, mint a Gucci, az Alexander McQueen, az Yves Saint Laurent vagy a Balenciaga. Hayek és férje a Notre Dame közelében tartották az esküvőjüket, ezért is szeretnék jelentős összeggel támogatni a felújításokat.

A francia L’Oréal szépségárkát alapító Bettencourt család alapítványai 200 millió euróval támogatják az épület helyreállításait.

A Givenchy, Louis Vuitton, Christian Dior luxusmárkákat igazgató cég, az LVMH tulajdonosa Bernard Arnault és családja is 200 millió eurót dobott be a felújítási munkálatokra.

A Total energiaipari vállalat 100 millió eurót adományozott Párizs számára.

A legnagyobb divatmárkák mellett többek között Magyarország is beszállt a támogatásba, Szeged tízezer eurót (3 millió forint) körüli összeget ajánlott fel, a polgármester szerint 140 éve egy árvíz után Párizs segített a magyar város helyreállításában, ezért itt az idő, hogy viszonozzák a segítséget.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége is felajánlott egy jelképes összeget, ezer euróval támogatják a dóm rekonstruálását.

Kevesebb, mint 24 óra alatt 600 millió euró gyűlt össze, amit a világ különböző pontjairól adományoztak a katedrális helyreállítására.

Elegendő lesz-e ennyi pénz, és mennyi időbe telik, míg helyreállítják az épületet?

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök azzal nyugtatta a világot, hogy öt év alatt felépítik a tetőszerkezetet. Az Index megírta, hogy a német RTL megkérdezte Peter Füssenich-et, aki a kölni dóm rekonstrukciós munkálataiért felelt, hogy mennyi időbe telik majd az újjáépítés. Az építész szerint “azon spekulálni, hogy mennyi időt és pénzt emésztene fel a restaurálás olyan, mintha egy jós üveggömbébe akarnánk tekinteni.” Azt is elmondta, hogy “talán évtizedekbe telhet, míg az utolsó sérüléseket is kijavítják.” A kölni dómon végzett munkálatok nagyjából 70 évet vettek igénybe.

Fotó: Special Arrangement

Ha szépirodalomban keressük a Notre Dame vonatkozásait, akkor az első név, akire azonnal gondolhatunk, Ken Follett. A Katedrális című, világhírű könyv írója sem maradt szótlan a tragédia során. A könyve alapjául a Notre Dame katedrális szolgált. “A párizsi székesegyház megtestesíti a történelemmel való kapcsolatunkat. A Notre Dame építése majdnem ezer éve kezdődött, 1163-ban. Amikor egy ilyen monumentális műemlék a szemünk láttára omlik darabjaira, olyan, mintha egy ember halna meg.”

katasztrófa leég notre dame segély tűz

Még több
Kultúra