Amikor New York virágba borul

10 ismert és kevésbé ismert városi kert

Amikor New York virágba borul
2019.04.16. 18:05

Mit szólnál egy tavaszi sétához New York parkjaiban? Ki ne szeretné érezni a virágok illatát és gyönyörködni a különböző színekben pompázó növényekben? Íme egy útmutató, aminek látványától már munka közben is felfrissül az ember. Mutatjuk New York legszebb zöld területeit!

A New York-i Botanikus Kert

Az 1891-ben létrehozott  száz hektáros kert a világ egyik legnagyobb és legsokfélébb növényzetével rendelkező kutatási és tanulmányi központja. A botanikus kert a növényvilág csodáit üvegházain és tavain keresztül mutatja be. A kutatási központban kiállításokat is szoktak tartani.

Battery Park

Manhattan déli csücskén, a felhőkarcolók és a Hudson-folyó kereszttüzében található a 25 hektáros park. A Park a kerület egyetlen erődjét, a Castle Clintont őrzi, amely több, mint negyven évig működött bevándorlási központként. A Gömb nevezetű emlékmű is itt helyezkedik el, ami a szeptember 11-es tragédia során lerombolt tornyok romjai helyén található.

A Brooklyn-i Botanikus Kert

Ez a botanikus kert már több, mint 100 éve áll a Prospect parktól nem messze, Brooklyn negyedében. Körülnézhetünk a  természetben a város közepén, japán kerttől a bonsai gyűjteményen át a vízi növényekhez tartozó, trópusi üvegházig.

Central Park Konzervatórium Kert

View this post on Instagram

A stunning NYC day! 5.8 miles walked to my favorite garden to start the day. AND I figured out what I’m going to write for my critical essay for packet 3 of semester two, yay! (Thank you, @kress.emma, for the impromptu and unexpected brainstorm yesterday. I SO love and appreciate you-writer friends rock!) Will write a draft of said essay, see an exhibit for novel research, and read today-how about you? #centralparknyc #centralpark #spring #centralparkconservatorygarden #nyc #newyorkcity #ny #newyork #manhattan #viewfrommywalk #viewfrommyworkout #spring #morning #morningwalk #fitness #exercise #health #moveitorloseit #walkersofinstagram #writing #writer #amwriting #writersofinstagram #gradschool #mfa #vcfaedu #vcfa

A post shared by Elisa Zied (@elisazied) on

A Konzervatórium Kert a Central Park kistestvére: 2 hektáros területén három különálló kert található, egy olasz, egy angol és egy francia. A Vanderbilt vaskaput, ami bejáratként szolgál, 1894-ben építették Párizsban. A Konzervatóriumi Kert a béke és a csend oázisa, ahol kifejezetten tilos hangoskodni.

Narrows Botanikus Kert

Harminc évvel ezelőtt egy bontási területet alakítottak át kis kertté. A majdnem két hektáros területet 1995 óta kizárólag önkéntesek kezelik, ettől vált ez a park New York legkonszolidáltabb és legtartósabb közösségi kezdeményezésévé. A polgárok körében van egy tájtervező is, aki megálmodja a park minden négyzetméterét. 

A Wave Hill-i nyilvános kert

A Bronxban található 28 hektáros kert rengeteg vadvirágnak ad otthont. A hatalmas városban menedéket nyújt az elszigetelt, csendes kert. Nem csoda, hogy Roosevelt, Mark Twain és Arturo Toscani is megfordultak itt. Idővel nyilvános park lett, előtte azonban egy gyönyörű villa udvaraként szolgált.

High Line Park

A park különlegessége, hogy Chelsea-ben, az utcaszint felett hozták létre a régi High Lina vasúti sínein. Több, mint két kilométeren át lehet bolyongani a város felett, az építészeti remekművek között. Nem mellesleg, a panoráma sem utolsó!

Elizabeth Street Garden

New Yorkban a Little Italy-ban van az Elizabeth Street Garden. Egy kis kert virágokkal és szobrokkal, ami a helyi közösség büszkesége. Jelenleg egy jogi vita zajlik a kert gondozói és a Városi Tanács között, mert épületet akarnak felhúzni a park helyére. Reméljük, sikerül megvédeni ezt az eldugott kertecskét.

Barton Pell Múzeum

A Múzeum kertje tavasszal varázslatos látvány Bronx közepén. A Pelham Bay Parkban található az egyetlen 19. századi épület a környéken, melyet még mindig erdők és vizes élőhelyek vesznek körül. A látogatás során azt érezhetjük, mintha 200 évet visszaugrottunk volna az időben.

Greenacre Park

A Green Acre Park ‘zöld tüdőként’ üzemel (600 négyzetméter) Manhattan központjában. A Rockefeller család egyik tagja ajándékozta New York városának. A miniatűr park, amely egy vízesést is magába foglal, asztalokkal és székekkel csábítja magához a piknikezni vágyókat.

kert New York virág zöld

Még több
Kultúra