A legjobb kosztümös filmek Keira Knightley főszereplésével

"A régi korok karaktereiben könnyebb elmerülni" - mondja a színésznő

A legjobb kosztümös filmek Keira Knightley főszereplésével
2019.04.04. 13:47

Sok víz lefolyt már a Temzén, mióta az a szőke, céltudatos lány feltűnt a Csavard be, mint Beckham című filmben a futballpályán 2002-ben. Keira Knightley szerepelt még néhány modern alkotásban – mint például az Igazából szerelem – de láthatóan különösen vonzalmat táplál a régi időkben játszódó, kosztümös filmek iránt. „Szeretem a történelmet, a történelmi regényeket, és mindig is szívesen néztem kosztümös filmeket. Szerintem ha az ember olyan korokba helyezkedik, amelyeket nem ismer, jobban félre tudja tenni a saját személyiségét, kultúráját és mindennapi életét, hogy belemerüljön az adott karakterbe és annak érzelmi világába” – mondta a színésző a Variety-nek adott interjúban.

A hatalmas sikert aratott A Karib-tenger kalózai a 18. században játszódik. Legújabb filmje egy 2. világháború utáni dráma James Kent rendezésében, a The Afthermath, melynek története szerint Rachel Morgan, egy fiatal nő a lerombolt Hamburgban találkozik újra férjével, Lewisszal, egy angol ezredessel, aki segít a város újraépítésében. Ám a házon, ahol laknak, egy német férfivel (Alexander Skarsgård) és a lányával kell megosztozniuk. Rachel nem túl lelkes emiatt, többek között azért, mert a férjével komoly veszteség érte őket a háborúban. A film újabb bizonyítéka annak, hogy Knightley otthonosan mozog a régi korok világában.

„Azért sem szeretem a modern időkben játszódó filmeket, mert sokszor rosszul bánnak bennük a nőkkel” – mondta Knightley a #metoo mozgalommal kapcsolatban és Hollywood szerepével benne. „Általában a történelmi szerepek, amikkel megtalálnak, sokkal jobban inspirálnak”. Nézzük, melyik az az öt kosztümös film, amit mindenképp érdemes újra- vagy megnézned, Keira Knightley-val a főszerepben!

Büszkeség és balítélet

A Jane Austen híres, 1813-ban megjelent regényéből adaptált, négy Oscarra jelölt filmet Joe Wright rendezte. Ugyan itthon a BBC változatot imádjuk, de nem árt megnézni ezt sem, ahol sárosak a szoknyák és Mr. Darcy sokkal fiatalabb. A film Elizabeth (Knightley) karakterére fókuszál, aki elmésebb és ironikusabb lánytestvéreinél. Knightley épp megfelelő eleggyé keverte Liz szenvedélyességét, szeretetét, makacsságát és intelligenciáját, ráadásul a vonzalom Matthew McFadyen és közte szinte tapintható.

Vágy és vezeklés

Ez a film az egyik személyes kedvencem, szívből ajánlom mindenkinek. Gyönyörű, megrázó szerelmi történet, amiben a dráma és az érzelmi mélység nem eltúlzott, hanem a történet által alátámasztott. A brit nemesi családból származó Cecilia és a birtok igazgatójának fia, Robbie (James McAvoy) szeretik egymást. Ám a kapcsolatuk váratlan nehézségekbe ütközik 1935 tájékán, mert Cecilia kishúga, Birony (Saorsie Ronan) egy bizonyos bűntett elkövetésével vádolja meg Robbie-t, amiért börtönbe zárják. Később kiengedik de el kell mennie katonának, így még messzebb kerül szerelmétől, aki az eset után elhagyta családját.

Anna Karenina

Az 1877-es Tolsztoj regény mind a mai napig aktuális kérdéseket taglal. Az új filmváltozat (volt egy Sophie Marceau-s is, azt is érdemes megnézni) ismét egy Joe Wright – Keira Knightley kollaboráció, amiben Aaron Taylor-Johnson játssza a csábító Vronszkijt és Jude Law a férjet, Karenint. Bár a film sok negatív kritikát is kapott, sokan viszont az első jelenetnél beleszeretnek, úgyhogy ha nem tetted volna eddig, adj neki egy sanszot! Az eredeti történetet egyébként hűen sikerült beletömöríteni a kétórás filmbe. Ja, és Jude Law még sosem volt ennyire szigorú és öreges!

Veszélyes vágy

Sabina Spielrein a híres pszichológus, Carl Jung (Michael Fassbender) páciense ebben a lélektani drámában, mely igaz történeten alapszik és David Cronenberg rendezte. Keira karakterfejlődése nagyon érdekes benne. Először kezelés alatt álló beteg, aztán az orvos szerelme, majd maga is pszichológus lesz. A film mélyen belemegy a szexualitás határainak témájába és lenyűgöző látni, ahogy egy nő abban a korban ennyire megerősödik a szexszel kapcsolatos elképzeléseiben és tudásában.

Colette

Nálunk éppen most fut a mozikban ez a 2018-as film, mely egy női író felemelkedéséről szól, aki sokáig a férje nevén, szellemíróként alkotott. A Colette-ről bővebben írtunk ITT, szerintünk mindenképp nézzétek meg!

keira knightley kosztümös film

Még több
Kultúra