50 éve maradt ágyban a békéért John Lennon és Yoko Ono

A hotel, ahol az akció zajlott, megemlékezik az eseményről

50 éve maradt ágyban a békéért John Lennon és Yoko Ono
2019.03.26. 10:09

1969 március 25-én történt, hogy John Lennon és Yoko Ono, akik épp nászútjukon voltak, elhatározták, hogy egy hétig pizsamában – és ágyban – maradnak, hogy ilyenformán protestáljanak a háborúk ellen, a világbékéért. Mindez az amszterdami Hiltonban történt, annak is a 902-es (ma 702-es) lakosztályában, ahol John és Yoko szívesen beszéltek a sajtónak ügyükről, még a kamerákat is beengedték a hálószobába.

Ennek tiszteletére március 22-31-ig az amszterdami hotel kiállítást tart „Mi történt a 902-es szobában?” címmel. A lobbyban megtekinthető tárlat John és Yoko privát kollekciójából mutat meg darabokat (melyek közül néhányra licitálni lehet), mint például a „Bag One Portfolio”-t, az ágyban maradós akció illusztrációin alapuló printeket John Lennon aláírásával, az Imagine és más kultikus dalok kézzel írott szövegét, köztük a Woman és az In My Life strófáival, és néhány rajzot  a „The Drawings for Sean” (Rajzok Seannak) albumból, melyet a pár azért készített, hogy fiukat, Seant rajzolni és olvasni tanítgassák.

Március 30-án és 31-én előadások és koncertek is lesznek, és levetítik Jan van Gallen dokumentumfilmjét a „Bed-In for Peace” akcióról. Jelen lesz Mark Lewisohn, a The Beatles legnagyobb szakértője, aki számos könyvet írt a bandáról, és meg lehet tekinteni az említett lakosztályt. A berendezés alig változott, maradt a sok fehér, valamint John és Yoko szlogenjeit – Hair Peace és Bed Peace, azaz hajbéke és ágybéke – most az ablakon olvashatjuk. Hogy egyébként mennyibe kerül a lakosztály? Ha időben foglal az ember, már 180 euró körül megkaphatja egy éjszakára.

agy amszterdam béke hotel John Lennon yoko ono

Még több
Kultúra