Én spórolnék, de a barátom mellett lehetetlen. Mit tegyek?

E. Jean Carroll, az amerikai Elle tanácsadó rovatának idén 75 éves „bölcs nagy­nénije” 1993 óta válaszol az olvasók legkülönbözőbb magánéleti kérdéseire a maga utánozhatatlanul szellemes és karakán módján. Stílusa olyan magával ragadó, hogy a megoldások, amiket kínál, szinte kézenfekvőnek tűnnek. Sorozatunkban legjobb levelezéseit adjuk közre.

Én spórolnék, de a barátom mellett lehetetlen. Mit tegyek?
2019.03.18. 11:08

Kedves E. Jean! Pénzzel kapcsolatos problémával fordulok Önhöz. Az egyetem után most helyezkedtem el az első munkahelyemen, és én ebből az alacsony fizetésből is félreteszek.  A barátom már évek óta dolgozik és sokkal többet keres mint én. Nagyon igyekszem beosztani a pénzemet, de a barátom ezt teljesen ellehetetleníti. Visszavettem a vásárlásból (ez elég nehezemre esett), és most már éttermekben sem költök annyit. De a pasim minden este étteremben akar enni! Hiába ajánlom fel, hogy „Maradjunk itthon, főzök egy romantikus vacsorát”, az utolsó pillanatban elrángat, mondván, „Gyere, menjünk inkább el Dávidékkal vacsorázni”. Aztán ha ellenállok, felajánlja, hogy ő állja az én részemet is. Mit tegyek? Hiszek a nemek egyenlőségében, de ezt így nem tudom sokáig csinálni. Mi szokott történni azokkal a párokkal, akik között ekkora az anyagi különbség? Egy szegény lány

Kedves Szegény lány! Mondd ezt neki: „Figyelj ide, drágám! Imádok veled éttermekbe rohangálni! De, mint tudod, ENNYI a nettó keresetem” – és írd le az összeget. Valószínűleg a barátod lesokkolva fog állni a papír felett. Folytasd: „Ennyi a lakbérem”, aztán vond le szépen sorban az összegeket: „Benzinpénz, mobilszámla, biztosítás, élelmiszer, ruha…”. És ha ezen kívül még kávéra meg sütire is költök, ENNYI marad éttermezésre. Tartsd fel a számot. Mosolyogj. És mondd: „Megérted, ha azt kérem tőled, hogy csak egyszer egy héten menjünk étterembe vacsorázni?”. Természetesen így is hetente háromszor fogtok menni, csak hogy többé nem lesz kérdés az, ki fizet. Néha a hideg tények melegítik fel legjobban a kapcsolatokat.  

ask e. jean étterem kapcsolat pénz

Még több
Kultúra