Az igazi férfi sikeres, kemény, és soha nem viselkedik nőiesen?

Az Elle x Societe Talks eseménysorozat második részében a Harcosok klubja volt a téma, Bódis Krisztina, Poós Zoltán és Tasnádi Bence vendégeket Ott Anna kérdezte.

Az igazi férfi sikeres, kemény, és soha nem viselkedik nőiesen?
2019.03.13. 17:16

Az igazi férfi sikeres, kemény, és soha nem viselkedik nőiesen, főleg nem mutatkozik gyengének. Ez az a mérgező elvárás rendszer, amelynek a 21. századi nyugati férfi jórészt még mindig igyekszik megfelelni, bár egyre kevésbé szeretne. De akkor mire vágyik valójában? Ezeket a témákat járta körbe az Elle x Societé Talks eseménysorozat március 12-i beszélgetőestje. Ott Anna ezúttal Bódis Krisztinával, Poós Zoltánnal és Tasnádi Bencével beszélgetett.

Bódis Kriszta író, dokumentumfilmes és pszichológus szerint minden pillanat döntési lehetőség, ezért nagyon tudatosan éli az életét. “Elsősorban szeretnék önmagam lenni. Az identitásomban nekem elsősorban az a fontos, hogy ember vagyok, nem pedig az, hogy nő. Élő, érző ember vagyok, akinek a személyisége nagyon sok rétegből adódik össze.” Kriszta egészen a társadalmi elvárásokig vezette a gondolatmenetet. “Amíg nőként nem tudatos a létünk, addig a férfiak visszajelzései fogják meghatározni a személyiségünket”- mondta. “Én elég korán rájöttem, hogy így működnek az emberek, és nem akartam ennek a viszonyrendszernek megfelelni.”

Poós Zoltán, költő és író felfogását mindig is meghatározták a nemi szerepkörök. “Gyerekkoromban például annak függvényében választottam szubkultúrát, hogy a lányoknak mennyire fogok tetszeni. Eszerint pedig a pasik is a másik nem viszonyrendszerében definiálják saját magukat. Ha arról van szó, hogy a férfi milyen komplexusokat hoz felnőttként, akkor az a pénz és a biztonság megteremtése. Éppen ezért határozott elképzelésem volt, hogy harmincéves koromig bebiztosítom magam egy saját lakással,mégiscsak sokkal előrébb van az a férfi, akinek lakása van, mint az, aki albérletbe kényszerül.”

Tasnádi Bence, a Katona József színház legtöbbet foglalkoztatott színésze, valamint az Ed Is On zenekar alapítója szerint is az egzisztencia megteremtése a legnyomasztóbb elvárás, amit férfiak felé támaszt a társadalom. “Korán felismertem, hogy bizonyos nők nem fognak velem szóba állni, ha nincs mögöttem a luxusautó, vagy a luxuslakás. Volt pár év, amikor zavart, hogy kevesebbet érek, mert nincs ilyenem, de ma már nem izgat.”

Bódis Kriszta így folytatta: “Ha tényleg itt tartunk a társadalomban, akkor lemaradtam valamiről. A nők társadalmi szerepének kialakulása a történelem során nem összehasonlítható azokkal a problémafelvetésekkel, amiket a fogyasztó társadalom a férfiak elé állít. Mi nők az emancipációért küzdünk, küzdöttünk – a szavazati jogokért, azért, hogy dolgozhassunk és nadrágot viselhessünk.”

Ott Anna felvetette, hogy a túl erős és független nők frusztrációt okoznak-e a férfiakban. A vendégek különbő állásponton voltak, Poós Zoltán szerint a férfiak ezzel a jelenséggel igenis tudnak, és akarnak kezdeni valamit. “Egy ügyvéd majdnem betölti a harmincat, mire elkezdheti a szakmáját. Ebben az esetben a férfiakkal ellentétben egy nőnek dönteni kell, hogy a karriert, vagy a családot választja. Látom, hogy nőként elképesztően fontos a megjelenés és azt is látom, hogy kétszer annyit kell dolgozniuk, mint egy férfinak. Ha egy nő pontosan tudja, hogy mit akar és keményen dolgozik érte, akkor nekem még keményebbnek kell lennem férfiként, miközben én romantikus költő vagyok és szeretnék az is maradni.”

Tasnádi Bence a neveltetéséről is beszélt, náluk mindig az apukájáé volt az utolsó szó. “Sok olyan férfi van, aki mellé egy domináns nő kell, és sok az olyan férfi is, aki inkább dominál a kapcsolatban, ezért mindenki megtalálhatja azt, aki, vagy amilyen kapcsolat számára megfelelő.”

Bódis Kriszta nem akar megfelelni semmilyen szempontnak, nem köti nemekhez sem a társadalmi elvárásokat, sem a szerepköröket. “Én elsősorban Bódis Kriszta szeretnék lenni. Lehet, hogy sokan hisznek a hagyományos szerepkörökben, de én csak egyet tudok: ez vagyok én. Tűz, ami messziről lángol és ijesztőnek hat, de ha közelebb mész hozzá, akkor melengető. Önmagunknak kell lennünk és elfelejtenünk minden más nemi szerepet, mert ez meggátolja az önkiteljesedést. És ez az, amit szeretnék megtanítani a gyerekeimnek.”

Legközelebb április 12-én lesz Elle x Societe Talks!

beszélgetőest elle elle x societe talks société budapest

Még több
Kultúra