Glenn Close édesanyjáról beszélt, könnyeivel küzdve

„Azt mondta nekem: úgy érzem, nem értem el semmit”.

2019.01.07. 18:39

Getty Images + Kevork Djansezian / NBC

A The Wife (A feleség) című filmben, mely Meg Wolitzer 2003-mas regényén alapul, Glenn Close egy olyan nőt alakít, aki túl sokáig állt híres regényíró férje árnyékában, és aki szörnyű csalódottságot él meg, visszatekintve az életére. Vasárnap, miután megnyerte a Golden Globe-ot – és álló ovációt kapott a közönségtől – alakításáért, Close megindítóan beszélt arról, ahogyan a saját édesanyja feláldozta az álmait.

„Édesanyám nem járt egyetemre” – mondta a sajtónak. „Nagyon korán kezdte a gyermekvállalást. Jó érzéke volt a művészetekhez. Édesapám sebész lett. Édesanyám azt mondta: „Tettem egy fogadalmat, és ahhoz is fogom tartani magam”, de nem mondhatnám, hogy kiteljesedhetett volna, a tehetsége ellenére, és egyszer azt mondta nekem, „Úgy érzem, semmit nem értem el az életben”.

A színésznő nehezen folytatta mondanivalóját és a könnyeivel küszködött. „Persze, mint a gyereke, az ember azt mondja, nem, nem, dehogy, ez nem igaz! Tudod, itt vagyunk mi, a gyerekeid, és szeretünk téged! És végig támogattad a férjedet az idők során!” De közben értettem, hogy miről beszél. Megértettem, mert van az embernek egy másik része, aminek semmi köze ahhoz, hogy kivel vagyunk együtt, viszont annál több köze van ahhoz, mi van a szívünkben, a lelkünkben, hogy mi táplál és adja meg azt az érzést, hogy valami fontossal járulunk hozzá az élethez”.

Díját magához szorítva ezt mondta még: „Úgyhogy, úgy tartom ezt, ahogy őt is őrzöm a szívemben, és nagyon meg vagyok hatva, hogy megkaptam ezt a díjat, éppen ezért a történetért, őmiatta is”.

Getty Images + Michael Kovac

Amikor azt kérdezték tőle, vajon eljöhet-e a változás azon nők számára, akik alárendelve érzik magukat az életükben, Close azt mondta, hallatni kell a hangunkat: „Bátornak kell lenni és kifejezésre juttatni az álmaikat. Főleg olyan emberekre gondolok, akik túl régóta élnek egy bizonyos élethelyzetben. Nem késő, hogy kövessék az álmaikat!”

Hozzátette, úgy érzi, változóban a helyzet a nők számára a filmiparban és általában is: „Azt hiszem, eljutottunk egy pontra, ahol a nők átveszik az irányítást és saját produkciós cégeket alapítanak, és olyan történeteket dolgoznak fel, amelyekkel jó szerepeket oszthatnak nőknek. És már tényleg nagyon várom a napot, amikor ez nem egy „női filmnek”, hanem egyszerűen egy jó filmnek fog számítani”.

2019 édesanya glenn close golden globe

Még több
Kultúra