Beyoncé és Jay-Z látogatottsági rekordot hozott a Louvre-nak

A múzeum igazgatója számolt be az eredményről

2019.01.05. 13:08

A híres párizsi Louvre múzeum mindenképpen a világ egyik leglátogatottabb intézménye. De mi történik, ha Beyoncé és Jay-Z odaszórnak némi csillagport sztárságukból a padlóra? 2018-ban a Louvre látogatóinak száma erősen megemelkedett, ami nagyban köszönhető Beyoncé és Jay-Z ott forgatott videójának, az „Apesh✻t-nek, ami tavaly júniusban jelent meg.

Az, hogy a két szupersztár kibérelte a múzeumot, 2018 egyik legnagyobb húzása volt. Történelmileg az olyan múzeumok, mint a Louvre, tele historikus festménnyel és a legnagyobb, többségükben fehér művészek alkotásaival, tipikusan túlnyomórészt „fehér területeknek” számítanak. És aztán jön Beyoncé és egy csomó táncos, elfoglalják a lépcsőket a Szamothrakéi Niké szobra előtt, Jay és Bey a Mona Lisa előtt állnak, vagy Jaques Louis David A császárné koronázása című műve előtt. A múzeum kibérlése nyilván nagy ünnep volt a pár számára, a dalban folyton ismételgetik: „Nem hisszük el, hogy megcsináltuk”!

Az Apesh✻t videót a YouTube-on több mint 147 milliószor nézték meg a megjelenés óta. A Guardian beszámolt róla, hogy több mint 10,2 millió ember látogatott el a múzeumba 2018-ban, mellyel megdőlt a 2012-es rekord, amikor is 9,7 látogatót regisztráltak az év során, és így felülmúlták a Kínai Nemzeti Múzeumot és a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeumot is.

„Egyértelmű, hogy 2018 jelentős év volt a Louvre nemzetközi hírnevének szempontjából” – mondta Jean-Luc Martinez, a múzeum igazgatója egy francia rádiónak, a Guardian szerint. ’A Beyoncé videó, hasonlóan az Abu Dhabi-i Louvre megnyitásához, azt eredményezte, hogy a Louvre-ről az egész világon beszéltek, és ennek egyik következménye a látogatószám látványos megemelkedése”.

Beyoncé és Jay-Z hatása olyan mély volt, hogy a Louvre egy külön bejárást szervezett a videoklip alapján  A túra a Szamothrakéi Nikénél kezdődik, bemutatja többek között a Galerie d’Apollon díszített mennyezetét és Marie-Guillemine Benoist „Egy fekete nő portréja” című képénél végződik.

beyoncé jay-z louvre

Még több
Kultúra