10 + 1 kihagyhatatlan ünnepváró koncert

A klasszikustól a jazzig, az irodalmi feldolgozásoktól a crossoverig az ünnepi időszak koncertkínálatából válogatunk!

10 + 1 kihagyhatatlan ünnepváró koncert
2018.11.25. 11:06

Vivaldi árvaházi koncertjei

December 2., 19:30, Budapest Music Center

A vörös pap: sokan nem tudják, hogy Vivaldit egész életében így emlegették, bár mindössze néhány évet töltött egyházi szolgálatban, hogy a zenének szentelje magát. 1706-ban lett a velencei Pio Ospedale della Pieta leány-árvaház hegedűtanára lett, és a növendékek egyre elismertebb zenekara számára komponálta első műveit, majd később concertói, kantátái és egyházzenei munkái többségét is. Az ember ilyenkor hajlamos eltűnődni, vajon a lányok voltak-e különösen tehetségesek, vagy a muzsikus végzett velük olyan kiemelkedő szakmai munkát, hogy gond nélkül előadták azokat a versenyműveket, amelyeket ma a legnagyobb sztárok játszanak. Lakatos György és a Concerto Armonico előadásában a korábbi nagysikerű koncertek után negyedik alkalommal, december 2-án hallhatunk válogatást az olasz barokk zene kiemelkedő mesterének árvaházi műveiből.

Magashegyi Underground szimfonikus remix koncert

December 2., 19:00, Magyar Kongresszusi Központ

A program az elmúlt tíz év legnagyobb Magashegyi Underground koncertje lesz, új szimfonikus műsorral, irodalmi feldolgozásokkal: a Tóth Krisztina szövegeire épülő új irodalmi lemezük és a szintén most készülő negyedik Magashegyi lemez több dala is itt lesz először hallható. Emellett a régi közönségkedvenc Magashegyi dalok, valamint a korábban nagy sikerrel játszott szimfonikus műsor kötelező darabjai is új hangszerelést kapnak Subicz Gábor jóvoltából. Vendég: az elmaradhatatlan Beck Zoli, a 30Y frontembere, a zenekar régi alkotótársa.

Bécsi klasszikus mesterek

December 5., 19:30, Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

A Nemzeti Filharmonikusok koncertjét a közreműködők személye teszi különlegessé. Ton Koopman holland orgonaművész és karmester a régizene hiteles megszólaltatását célul kitűző mozgalom egyik, világszerte legismertebb vezéralakja. Tarkövi Gábor a Berlini Filharmonikus Zenekar szóló-trombitása, a Karajan Akadémia tanára.  Mozart 16 évesen komponálta sorrendben 19., Esz-dúr szimfóniáját (K. 132.), amelynek különlegessége a négy kürt használata, különlegesen magas hangfekvésben. Haydn Esz-dúr trombitaversenye a mester utolsó versenyműve, 1796-ban komponálta, az akkor újdonságnak számító szelepes trombitára. Beethoven II. szimfóniáján még felismerhető Haydn öröksége, de már benne van az az átütő erő, amely későbbi műveinek legjellemzőbb tulajdonsága.

Adventi koncert

December 6., 20:00, Drezda, Frauenkirche

Az Elba-parti város tönkrebombázásának a 2. világháború végén a drezdai barokk egyik remekműve, a Frauenkirche is áldozatul esett. A templom évtizedeken át romokban állt, emlékeztetve a háború borzalmaira, mígnem a két Németország újraegyesítése után mozgalom indult az újjáépítésére. A megbékélés szimbólumává vált épület végül jórészt közadakozásból született újjá, és 2005 óta rendszeresen otthont ad hangversenyeknek is. A templom híres Silbermann-orgonája ezen az estén is megszólal majd, többek között Bach és Buxtehude műveket játszik rajta Friedrich Kircheis, trombitán és Corno da caccián közreműködik Ludwig Güttler és Johann Clemens.

Pulzus Vonósnégyes: Mozart, Prokofjev, Haydn

December 13., 19:30., Festetics Palota

A Festetics Palota Tükörtermében, Budapest belvárosában már kilencedik évada hallgathatunk kamarazenét csodás környezetben, családias hangulatban a Pulzus Vonósnégyes jóvoltából. Ezen az estén Pivon Gabriella, a Budapesti Fesztiválzenekar első fuvolása lesz az együttes vendége, aki aranyfuvoláján az Esterházy hercegek birtokán szolgáló Joseph Haydn egyik szimfóniájának kamaraváltozatát fogja megszólaltatni. Mellette egy Mozart-, és egy Prokofjev-darabt szerepel a műsoron.

BFZ barokk: Geminiani, Torelli, Vivaldi, Hasse

December 14., 15., 19:45, Zeneakadémia, nagyterem

Nyolc éves a Budapesti Fesztiválzenekar barokk együttese, ami kiszenekar a 35 éves nagyzenekarban. Visszatérő vendégeik egyike Midori Seiler hegedűművész, aki játékával már oly sokszor elvarázsolta a magyar közönséget. A koncert különlegessége, hogy a két énekes Yeree Suh és Fulvio Bettini korabeli ruhában, és az akkori, vagyis 300 évvel ezelőtti előadói gyakorlatnak megfelelően barokk gesztikai elemekkel fogják előadni Hasse Larinda e Vanesio című darabját. Korabeli táncszínházban érezheti majd magát a hallgatóság, és a zenén túl szemet gyönyörködtető vizuális élményben is része lesz annak, aki jegyet vált a koncertre, amin az olasz barokk mestereitől is hallhatunk egy-egy darabot.

Bach: Karácsonyi oratórium

December 15., 20:15., Amszterdam, Concertgebouw

Nincs ünnepi készülődés Bach Karácsonyi oratóriuma nélkül, amely az adventi időszakban világszerte számos hangversenyterem műsorán szerepel. Amszertdamban a La Petite Bande előadásában hallhatjuk, akiket a régizene legendás alakja, Sigiswald Kuijken vezényel majd. A kivételes élményhez hozzájárul a helyszín is: a Concertgebouw híres nagyterme kiváló akusztikájáról és különleges atmoszférájáról ismert. A koncertteremben olyan komponisták írtak zenetörténetet, mint Gustav Mahler, Richard Strauss és Igor Sztravinszkij, akik mind a saját műveiket vezényelték itt. Ma a világ leghíresebb zenekarai és muzsikai lépnek fel itt, ez alkalommal az 1972-ben alapított, és Lully egykori zenekarának nevét viselő barokk együttes.

Pannon karácsonyi gála

December 20, 19.30, Eisenstadt, Esterházy kastély, Haydn Terem

Elmélkedésre hívó, hagyományos, ugyanakkor magával ragadó és a legjobb értelemben vett szokatlan hangokat ajnál a rendezvény az év ama időszakára, amikor a legszívesebben csöndben és nyugodtan álmodoznánk. A karácsonyt kivételes burgenlandi muzsikus, Ferry Janoska a klasszikus és a popzene, valamint a szórakoztatás területéről érkező sztárokkal ünnepli immáron hagyományosan, de újra és újra egyedi módon. A programot adhatjuk meglepetésként, de közösen megélt zenei ajándékként is felfogható.

Másképp zenélünk

December 21., MTA Díszterem

Még egyszer Bach, csak a megszokottól eltérő formában: a Honvéd Férfikar és az idén 33 éves Erkel Ferenc Kamarazenekar estjének első részében Bach Magnificatja elhangzik a hangversenyeken megszokott formában, majd a második részben jazz-változatban. A feldolgozásra Nagy László Adrián vállalkozott, az előadó pedig a Honvéd Férfikar, amely a crossover műfaj egyik magyarországi meghonosítójának számít, mivel a komoly- és könnyűzene ötvözésével létrejövő műfajban szinte elsőként mutatta meg a hazai közönségnek ezt különleges zenei stílust.

A fény születése

December 23., 19:30, Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

A Nemzeti Filharmonikusok ünnepi koncertje a karácsonyi gondolatot járja körül. A nyitószám a spanyol Javier Busto neoromantikus hangzásvilágú, méltán sokszor előadott vegyeskari kompozíciója, de az angol Britten a középkori Mária-ének szövegére írt alkotása szintén az áhítat csendjébe von. Vajda János 1980-as években keletkezett, zsoltárral kombinált népi szövegeket megzenésítő Kolindája a magányos belső eksztázis helyett pogány szertartásokra emlékeztető, közös örömünnepre hív. A műsor kuriózuma az olasz Ottorino Respighi 1930-ban komponált kantátája, míg a szünet után Beethoven IX. szimfóniája csendül fel.

Újévi concert

2019. január 2., 19:00, Kodály Központ, Pécs

Évtizedes hagyomány Pécs és a pécsiek számára, hogy az újév második napján díszbe öltözteti a Pannon Filharmonikusok a Kodály Központot és egy pezsgős, meglepetésekkel tűzdelt estére várja a közönséget, hogy együtt ünnepeljék a következő esztendőt. Az exkluzív díszhangverseny idei műsora a századforduló monarchiáját idézi meg és az egykori császárfővárosba, Bécsbe, az újévi koncertek hazájába invitálja a nagyérdeműt. A program elmaradhatatlan részei az emblematikus Strauss keringők, és a „pécsi tapstól” hangos Radeczky induló. Az est vendégművésze a Kossuth- és Liszt-díjas hegedűművész, Kelemen Barnabás, aki játékával most is garantáltan elvarázsolja majd a hallgatóságot. A pezsdítően üde hangulat biztos záloga pedig a zenekar vezető karmestere, Bogányi Tibor.

Fotó: Bublik Róbert

advent hangverseny koncert ünnep

Még több
Kultúra