Keira Knightley: Akinél a toll, az írja a történelmet

Legutóbbi szerepe arra sarkallta a színésznőt, hogy az eddigieknél is jobban kiálljon a nők szerepvállalásáért a kreatív szakmákban

Keira Knightley: Akinél a toll, az írja a történelmet
2018.10.20. 10:12

Keira Knightley-tól nem áll távol, hogy erős, feminista karaktereket játsszon el, de a legutóbbi szerepe egy olyan nő igaz történetéről szól, akinek egy férfi sokáig használta a hangját, legalábbis irodalmi értelemben. Ez a nő Colette, egy francia regényíró, aki a patriarchátus bábja lesz.

„Colette vidéken nőtt fel Franciaországban, és egy nálánál sokkal idősebb férfihez ment hozzá, aki a saját neve alatt adta ki a nő írásait és nem volt hajlandó felfedni a világ előtt, hogy a tollat valójában a felesége forgatta” – mondta el Knightley az ELLE Nők Hollywoodban gáláján. „Miért? Mert, ahogy a férj is megfogalmazta, „akinél a toll, az írja a történelmet”. A trailer egyelőre angol nyelven érhető el:

A színésznő így folytatta:

„Képviselnünk kell azt az álláspontot, hogy a történeteinket magunk mondhassuk el, női írókkal, női rendezőkkel, női producerekkel, a filmkészítés teljes folyamatában, anélkül, hogy meghunyászkodnánk. Szükségünk van a szabadságra, hogy lehessen időnk az anyaságra, és az apaságra is, anélkül, hogy ítélkeznének felettünk. Követelnünk kell a béregyenlőséget és megszüntetni a nemek közötti szakadékot millió különböző módon. Nem arról van szó, hogy megtaláljuk a saját hangunkat, hanem arról, hogy jogot formáljunk a használatára.

Kreatív emberek közössége vagyunk, van mit mondanunk, és van is hely, ahol elmondhatjuk. Együtt tudjuk megtenni. Nem hagyhatjuk, hogy a jövő a múlt állandó ismétlődése legyen. És, ahogy Colette ismételte a férjének a film végén, megszabadulva a szorításából: igen, „akinél a toll, az írja a történelmet”. Hölgyeim, ragadják meg tollaikat!”

A Colette-et egyébként Magyarországon forgatták, a hazai bemutató dátumáról még nem kaptunk hírt.

Frissítés: A forgalmazó bejelentette, hogy március 21-től látható a film a magyar mozikban.

feminizmus hollywood Keire Knightley

Még több
Kultúra