Pol Kurucz a LUMASban

Munkáit az ELLE, a Vogue, The Guardian közölte, most egyenesen São Paulóból érkezik Magyarországra egy gyűjtői est erejéig.

Pol Kurucz a LUMASban
2018.09.14. 11:31

Hair Time © Pol Kurucz, www.lumas.hu

A LUMAS Budapest Galéria bemutatja új, magyar származású művészét. A francia-magyar divatfotós alkotásait a LUMAS kurátorai beválogatták a nemzetközi portfólióba. A LUMAS Budapest Galéria kiállítással és az alkotó tárlatvezetésével ünnepel.

Junk Fit © Pol Kurucz, www.lumas.hu

Pol Kurucz munkáit az ELLE, Vogue, The Guardian közölte. Egyenesen São Paulóból hozzuk Magyarországra egy gyűjtői est erejéig.

Rendezőként indult és bárt üzemeltetett. Egy párizsi könyvesboltban belelapozott egy David LaChapelle-könyvbe, ez volt akkora hatással rá, hogy végül fotográfus vált belőle.

Munkája teátrális. Egy egész csapatot irányít, de a stílusa félreismerhetetlen. Provokatív, néha már polgárpukkasztó. A modern társadalomról szól a túlzás eszközével olyan témákról, amik jellegük szerint maguk is túlzóak: szterotípiák, rasszizmus, nőgyűlölet, a nemek és a szépség elvárásai. Ennek ellenére az első pillanatban a látvány maga ideális, mi több: túlzóan ideális. A lehengerlő esztétikai hatás és egy elvi álláspont dichotómiája mélyíti el a képek értelmét.

Don’t look at me © Pol Kurucz, www.lumas.hu

Kurucz mindezt egy olyan alkalmazott fotográfia ürügyén teszi, amitől hagyományosan nem várunk hasonlót. Idealizmus, optimizmus helyett ezek lebontásával szembesülünk.

Ezek a fotók nem olyanok, mint egy-egy elkapott, ellesett pillanat, mert Kurucz modelljei szoborszerűek, akik láthatóan beállított, szándékosan eltúlzott, stilizált pozíciókban merevednek meg. Mintha színészek lennének, akiken azt érezzük, hogy nekünk akarnak játszani, mintha nekünk akarnának (be)mutatni valamit.

The Cat © Pol Kurucz, www.lumas.hu

Ő a nyolcadik magyar származású LUMAS-művész. A Glam Jail és a Subway to Nowhere című sorozataiból válogatott képeit világszerte közel 40 LUMAS galéria képviseli mostantól. De nem újdonság nálunk a divatfotó: a LUMAS repertoire-ja hatalmas divatügynökségek (Trunk Archive, Vogue Collection, Blaublut Edition) és jelentős alkotók (Miles Aldridge, Formento2, Louise Dahl-Wolfe, Tombor Zoltán stb.) képeivel is büszkélkedhet.

LUMAS Budapest Galéria limitált példányszámú, kézzel szignált műalkotásokkal foglalkozik. A LUMAS elsősorban kortárs fotográfusokat képvisel világszerte közel 40 galériában. A THE LIBERATION OF ART szlogen azt a célt hirdeti, hogy a műgyűjtés egyre többek kedvtelése legyen. A galériát ellátó, egyedülálló felszereltségű labor jellegzetes akrilüveges technikával, kézzel készített fakeretekkel dolgozik.

 facebook.com/lumasbudapest

instagram.com/lumas_budapest

 LUMAS Budapest Galéria

1051 Bp., Október 6. utca 21.

fotográfia lumas pol kurucz

Még több
Kultúra