A világ legszebb könyvtárai

Te hol művelődnél legszívesebben?

2018.08.20. 12:41
Katt a galériára!
12 fotó

A világ legszebb könyvtárai

1 of 12
2 of 12
3 of 12
4 of 12
5 of 12
6 of 12
7 of 12
8 of 12
9 of 12
10 of 12
11 of 12
12 of 12

  2 of 12
A világ legszebb könyvtárai

Bibliothèque Sainte-Geneviève, Párizs, Franciaország - A korábbi kolostori könyvtár Párizs védőszentjé, Geneviéve előtt tiszteleg, akit 512-ben a hatodik században a merovingok által alapított kolostor közelében helyeztek örök nyugalomra. A 18. század elején a könvytárat megnyitották a nagyközönség számára, és a turisták azóta nézegethetik a 60.000 nyomtatott munkát és 2000 kéziratot.

  3 of 12
A világ legszebb könyvtárai

Stiftsbibliothek Kremsmünster, Kremsmünster, Ausztria - A kremsmünsteri apátság az egyik legrégebbi – és legnagyobb monostor Ausztriában. Könyvtára 170. 000 könyvet számlál, és 1670-ben újratervezték barokk stílusban. A tér különböző szobákra van osztva, melyeknek megvannak a maguk témái, hozzájuk kapcsolódó mennyezeti freskókkal.

  4 of 12
A világ legszebb könyvtárai

Stiftsbibliothek Admont, Admont, Ausztria - Ez az admonti könyvtár a bécsi császári udvar könyvtárát tükrözi. Hosszú belső tereit és mennyezetét, melyet hét boltív tesz ki, egy középső terem osztja. Efölött látható az Isteni bölcsesség freskója Bartolomeo Altomontétól (1694–1783).

  5 of 12
A világ legszebb könyvtárai

Biblioteca Apostolica Vaticana, Róma, Olaszország - A Vatikáni Könyvtár egészen V. Sixtus pápáig vezethető vissza (1521-1590), aki új épületet építtetett 20.000 kötetének elhelyezésére. Végül a Cortile del Belvederét, a vatikáni komplexum egyik központi helyszínét választották, ahol addig tornákat is ünnepeket tartottak.

  6 of 12
A világ legszebb könyvtárai

Real Gabinete Português de Leitura, Rio de Janeiro, Brazília - Ez a kétszintes könyvtár a Luís de Camoes portugál költőről elnevezett utcán található. A polcok faragott szobrai, a galériák, és az öntöttvas tető a manuelline építészeti stílus díszelemei.

  7 of 12
A világ legszebb könyvtárai

Biblioteca do Convento de Mafra, Mafra, Portugália - A Mafra palotát az egyik legfontosabb rokokó könyvtárként tartják számon a világon. Manuel Caetano de Sousa udvari építész által jegyzett épület egy monumentális termet foglal magában. Az épületet, amit ma múzeumként használnak, 1771-ben építették. A rengeteg hatalmas ablak természetes fényt biztosít, kazettás mennyezete és központi kupolája pedig sokat adnak a szépségéhez. A teret magas ballusztrádok veszik körül és a falakat polcok tagolják.

  8 of 12
A világ legszebb könyvtárai

Trinity College Library, Dublin, Írország - A Trinity College Könyvtára, úgy is, mint a Régi Könyvtár, a legnagyobb könyvtár az Egyesült Királyságban. Olyan brit nemzeti kincseket rejt, mint a Trinity College hárfa, amit az úgynevezett Hosszú Teremben állítottak ki.

  9 of 12
A világ legszebb könyvtárai

Strahovská Knihovna, Prága, Cseh Köztársaság - A 18. Század végén a Bibliotheca Strahoviensist a legjelentősebb monostori könyvtárnak tartották Csehországban. A Teológia teremben barokm hatások és 18.000 kötet látható, míg a Filozófia termét 1783-ban építette Jan Palliardi, neoklasszikus elemeket tartalmaz, mint a hatalmas könyvszekrények, galáriák és diófa fafaragások.

  10 of 12
A világ legszebb könyvtárai

Klosterbibliothek Ottobeuren, Ottobeuren, Németország - Nagyjából 15.000 fehér disznóbőrbe kötött könyv található ebben a barokk könyvtárban, melyet még 764-ben alapítottak. A könyvtártermet, melyet úgy jellemeznek, mint „a múzsák palotája, a vallás védőbástyája, és önmagában álló nagy mű”, 1718-ban építették.

  11 of 12
A világ legszebb könyvtárai

Klosterbibliothek Wiblingen, Ulm, Németország - Délnyugat-Németország egyik legfontosabb rokokó emlékének tekintik ezt a könyvtárat, melyet 1737 és 1744 között építettek. A belső tér kiemelt látványosságai a márványnak látszó vörös és kék oszlopsor, és a szintén illuzórikus mennyezeti freskó.

  12 of 12
A világ legszebb könyvtárai

A Taschen új kötete még egy csomó gyönyörű könyvtárt vonultat fel.

Amikor építészetről beszélünk, nem feltétlenül egy könyvtár jut először eszükbe. Ám a firenzei fotográfus, Massimo Listri új könyve, A világ legszebb könyvtárai (megjelenés: augusztus 30.) minden bizonnyal változtatni fog ezen. Nézegesd meg gyűjteményünket a legszebb és legrégibb könyvtárakkal, melyekben egymást érik a gyönyörű freskók és a bőrkötések!

építészet könyvtár kultúra olvasás

Még több
Kultúra