Biarritz: az art deco és a szörfözés mediterrán paradicsoma

Az Atlanti-óceán partján fekvő francia városba bármikor érdemes elutazni: itt mindig jók a hullámok, várnak a gyógyfürdők, crépe-ek és tapasok.

2018.08.09. 09:47

Egy kicsit Spanyolország, egy kicsit Franciaország, a szörf és a tengervíz-terápia hazája, egy kicsit nosztalgikus hangulatú, de mindig fejlődő, az ízek, kultúrák és életstílusok keveréke, ahol hullámlovagolhatunk és ejtőzhetünk egyaránt: Biarritz mindig jó ötlet.

Biarritz, art deco királynő

Az Atlanti óceánra néző város Franciaország déli partjánál, a spanyol határ közelében hagyományosan az arisztokrácia egyik kedvenc pihenőhelye. Ide vonult el III. Napóleon és rengeteg gyönyörű villa népesíti be az öbölt. Sok Art Deco épület mesél Biarritz előkelő történetéről, mint a Casino, a Le Regina hotel, vagy a Tengerészeti Múzeum.

Biarritz, szörfparadicsom

Ez a város Európa szörfcentruma: itt kezdődött el az európai szörftörténelem, az 1957-es The Sun Will Rise Again című film forgatásával, Ernst Hemingway könyve alapján. Köszönhetően hatalmas partjainak és hullámainak, ezen a téren Biarritzra mindig lehet számítani. Sok nagy tapasztalattal rendelkező iskola van itt, ahova bátran beíratkozhatunk kezdőként is.

Biarritz, a tengervíz terápia otthona

A híres francia biciklista, Louison Bobet volt az, aki az első thalassoterápiás helyszínek egyikét alapította Franciaországban. Még ha a gyógyhatás nincs is tudományosan igazolva, a tengervíz-wellness előnyei eléggé egyértelműek, nem csak a stressz ellen, hanem a bőr szépsége és az ízületek szempontjából is.

Biarritz, az ínyencek kedvence

 

Egy hrlyszín, amit biztos ne hagyj ki, ha Biarritzba mész: a Les Halles piac. Itt érdemes reggelizni, ebédelni, és a nyár közepén vacsorázni is. És persze ételeket venni, mint a bayonne-i sonka, az Espelette-i fűszerpaprika, a baszk vaníliakrémes torta, és a legfinomabb borok, tengeri gyümölcsök és sajtok. A helyeik korán reggel mennek oda, hogy a legjobb árut kapják.

art deco biarritz utazás

Még több
Kultúra