5 kihagyhatatlan nyári zenei élmény

Piknik a kastélyban, opera a tó tükrén, barokk a székesegyházban: összegyűjtöttük a nyár legizgalmasabb klasszikus zenei koncertjeit!

5 kihagyhatatlan nyári zenei élmény
2018.06.29. 14:35

Müncheni Operafesztivál

  1. június 26. – július 31., München, Bajor Állami Operaház

A bajor főváros operaházának hagyományos nyári fesztiválján az idén a legjobban várt bemutatónak a Parsifal, Wagner utolsó operája számít, Jonas Kaufmannal a címszerepben. Az Opera mindenkinek program keretében a július 8-i előadást ingyen nézheti meg a közönség a színház előtt, a Max-Joseph-Platzon felállított óriási kivetítőn. Emellett július 20. és 27. között, négy estén át A nibelung gyűrűjének négy darabja szerepel műsoron, de hallhatjuk többek között Angela Gheorghiut Tosca, és Diana Damraut a Traviatában Violetta szerepében. A Münchenbe látogató zenebarátokat még egy ingyenes koncert várja a Marstallplatzon, ahol július 21-én Dvořákot, Verdit és Brahmsot játszik a Bajor Állami Zenekar.

www.staatsoper.de/festspiele

Váci Régi Zenei Napok

  1. június 30. – július 7., Vác

Bach, Händel, Vivaldi: a barokk legismertebb szerzőinek darabjait hallhatjuk Vácott, a Fehérek Templomában tartott nyitóhangversenyen, amely az idei Régi Zenei Napok Fesztivál kezdetét jelzi. A. június 30. és július 7. közötti egy hétre a Duna parti város az európai régizene egyik fővárosává változik. Az idén a fesztivál egy budapesti helyszínnel is bővül, július 1-jén a Budavári Evangélikus Templom orgonáján Bán István játszik Bach-műveket. A július 7-i zárókoncerten pedig Bach h-moll miséjét hallhatjuk majd a váci székesegyházban.

http://regizeneinapok.hu

Bregenzi Ünnepi Játékok

  1. július 18. – augusztus 19. Bregenz, Bodeni-tó

A Bodeni-tó osztrák oldalán található Bregenzben csodálatos környezet, a világ legnagyobb tószínpada ad otthont az 1946 óta minden évben megrendezett nyári ünnepi játékoknak. A szabad ég alatti előadások látványos kulisszáját a tó és az Alpok hegyvonulata képezi. A nézőtéren egyszerre hétezren foglalhatnak helyet, és gyönyörködhetnek a naplementében és az operaelőadásokban. Az idén Bizet Carmenje szerepel a programban, míg a fesztiválpalotában Berthold Goldschmidt Beatrice Cenci című operáját, a Theater am Kornmarktban Rossinitől A sevillai borbélyt játsszák, emellett pedig hangversenyt adnak a Bécsi Filharmonikusok is.

https://bregenzerfestspiele.com

Piknik Beethovennel

  1. július 21. és 22., Eisenstadt, Esterházy-kastély

A Camerata Salzburgot két este is hallhatjuk muzsikálni a kismartoni Esterházy-kastély Haydn-termében. Sir Roger Norrington irányításával Párizsba és Londonba viszik el a hallgatóságot a hangverseny nyitó és záró darabjával. Haydn Párizsban elsőként keletkezett szimfóniájának első tételében ugyanolyan szokatlan tájékra kalauzol minket, mint a pompás, Londonban készült szimfóniában. A két szimfónia között pedig Beethoven 4. zongoraversenyét játssza A 25 esztendős olasz zongoraművésznő, Beatrice Rana. A darab lírai, érzékeny hangon szólal meg: a zenei kulisszák mögött felidéződik a legendás görög dalnok, Orpheus csodás hatalma, amint leszáll az alvilágba, és muzsikájával megigézi még a fúriákat is, hogy kedvesét, Euridikét visszavihesse a földi világba. A piknikkoncertek sorozatának következő estéin, augusztus 18-án és 19-én pedig Haydn szabadságra megy címmel hallhatjuk Avi Avital mandolinművészt és a Haydn Filharmóniát.

www.esterhazy.at

Barokk Randevú

  1. augusztus 10-12., Gödöllői Királyi Kastély

A barokk korszak sokszínűsége kerül a fókuszba augusztus 10. és 12. között a Gödöllői Királyi Kastélyban. A leghíresebb barokk művek témái a jazz, a swing, a bossa nova és a bolero műfajában kalandozva a Swing à la Djangóval, Micheller Myrtillel és a Talamba Ütőegyüttessel, egy ritkán felcsendülő barokk oratórium a Budapesti Dohnányi Zenekarral és Pergolesi az Úrhatnám szolgáló című vígoperája Philipp György rendezésében: a Barokk Randevú célja, hogy klasszikus és crossover jellegű produkciók bemutatásával hozza közelebb a barokk zenét a közönséghez.

http://barokkrandevu.hu/

komolyzene nyár opera

Még több
Kultúra