6 film, amiben a nyár is főszerepet kapott

Medencés bulik, szicíliai villák, aranybarna bőr – itt van néhány filmalkotás, amik maradéktalanul visszaadják a nyár érzetét.

2018.06.25. 11:06

A tehetséges Mr. Ripley

A film helyszínei önmagukban is gyönyörűek: Ischia és Procia, két olasz sziget az Amalfi-partnál, majd Palermo és Velence, ám az operatőrök ráadásul arany napfénybe öltöztették az egész filmet, ahol a dolce vita mögött rettenetes gazemberség áll. Tom Ripley (Matt Damon) azért érkezik Olaszországba, hogy megtalálja és hazavigye egy hajómágnás fiát, Dickie-t (Jude Law) Amerikába. Ripley beleszeret Dickie felhőtlen, fényűző életébe, és a történet baljós fordulatot vesz. Napfény, szex és jazz – A tehetséges Mr. Ripley Oscar-nyertes klasszikus.

Római vakáció

A Római vakáció volt Audrey Hepburn első nagy filmszerepe. Szökevény hercegnőt játszik, akinek elege van a szoros napirendből, és az országa nagykövetségéről elszökve maga szeretné felfedezni a várost. Ártatlan módon együttölti az éjszakát egy újságíróval (Gregory Peck), akinek fogalma sincs, ki a fiatal lány. Végül megtudja, és bár eredetileg meg akarta írni a sztorit és eladni valamelyik lapnak, beleszeret a hercegnőbe, így megváltozik a hozzáállása. Rövid, de annál romantikusabb szerelem Rómában, egy klasszikus Vespa hathatós közreműködésével.

Lopott szépség

Liv Tyler 19 éves volt, mikor szerepet kapott Bernardo Bertolucci gyönyörű filmjében. Amerikai lányt alakít, aki a nyári vakációban meglátogatja nagynénjét és nagybátyját gyönyörű toszkán birtokukon. A lány szeretné megtalálni az igazi édesapját és újra fellobbantani a tüzet közte és a szomszéd fiú, Niccolo között, akivel korábban leveleztek. Hosszú, fülledt éjszakák, az ártatlanság elvesztése, tanulságok egy felejthetetlenül hangulatos mesébe ágyazva. Liv Tyler ’90-es évek gardróbja egyszerűen elragadó – azok a lenge virágos ruhák, szandálok és tornacipők…!

Stand By Me

Magyarul Állj mellém! Néven futott, de a legtöbben az eredeti címet jegyeztük meg, nyilván a vonatkozó zeneszám miatt is. Kevés film jeleníti meg olyan jól a nyári vakációk végtelen érzetét és kalandos mivoltát, mint ez a Stephen King gyöngyszem, amit sokan a legjobb coming-of-age, azaz felnőtté válásról szóló filmnek tartanak. Négy srácról szól, akik kirándulás közben egy eltűnt gyerek hullájára bukkannak. A gyerekkori barátságok fontosságáról, meglepő erősségéről szól, és egy szomorú igaz történetet vetít előre. A film végén River Phoenix karaktere, Chris Chambers meghal, mikor próbál véget vetni egy verekedésnek. Hét évvel később a színész elhunyt túladagolásban egy los angelesi klub előtt.

Mamma Mia

A kis görög sziget, Skopelos fantasztikus turista áradattal nézett szembe a Mamma Mia 2008-as forgatása után. Vicces, könnyed, jóleső musicalfilm ez, amit simán végig lehet mosolyogni, miközben a brillírozó Meryl Streepet, és a bénán éneklő Piers Brosnant, Colin Firth-öt és Stellan Skarksgardot nézzük. A főszereplő pedig a friss és fitos Amanda Seyfried, aki hatalmas zöld szemével és sellő hajával a nyár megtestesülése. Nap, piknik, hajókirándulás, dalok – lehet, hogy nem épp művészfilm, de szuper választás, ha épp jókedvre szeretnénk derülni.

A Bigger Splash

Luca Guadagnino, akit mostanában a Call Me By Your Name miatt emlegetnek, ezt a cselekményt Pantelleria szigetének környezetébe helyezi. A világhírű rock sztár, Marianne Lane (Tilda Swinton) és jóképű fiatalabb pasija, Paul (Matthias Schoenaerts) nyaralni mennek, míg a nő felépül egy műtét után, ami miatt átmenetileg elvesztette a hangját. Elvonulásukat egy hívatlan vendég érkezése töri meg, a Ralph Fiennes által alakított zenei producer szerepében, aki egyben Marianne volt szerelme. A film címét egy híres Hockney festmény inspirálta, és az egész alkotás rendkívül látványos. Az egyre növekvő feszültség már-már fojtogató, ahogy haladunk előre az időben.

filmek kultúra nyár

Még több
Kultúra