Vendégségben Marie Antoinette-nél

A Dior szponzorálta a három évig tartó felújítást, melynek köszönhetően május 12-től újra látogatható a királyné saját menedéke

2018.05.09. 07:43

Bernard Arnault, az LVMH Moet Henessy Louis Vuitton vezérigazgatója az elsők között lehetett, aki bejárhatta a felújított Maison de la Reine-t (A királyné háza) a versailles-i kastély kertjében, a rusztikus elvonulóhelyet, melyet Marie Antoinette-nek építettek. Mi sem természetesebb, hiszen a cégcsoport egyik tagja, a Dior volt az, aki az egész felújítás költségeit állta.

„A Maison de la Reine-be senki be sem tette a lábát 1848 óta. A közönség előtt zárva volt az épület romos állapota miatt. A Diornak és a francia hozzáértésnek hála, sikerült újra felfedezni a hely eredeti atmoszféráját. Most meg lehet tapasztalni úgy, ahogy Marie Antoinette elképzelte, még ha ő maga csupán két-három évig élvezhette is ezt a pici palotát” – mondja Catherine Pégard, a versailles-i kastély igazgatója.

„A királyné ide menekült az udvari élet szigora elöl. Szeretett volna egy helyet, ahol a barátaival lehet”. Az 1783 és 1787 között épült ház terveit maga Marie Antoinette hagyta jóvá, akinek volt a kérése, hogy egy normandiai falu hangulatát idézze meg. Bonaparte Napóleon átalakíttatta a 19. század elején, aztán 1930-ban John D. Rockefeller támogatásával felújították a teljesen romos házat.

A neoklasszikus belső terek Marie Antoinette ízlése szerint valók. A különleges tárgyak között szerepel egy óra a sárga szalonban az emeleten, mely egy olyan márványdíszből készült, amit IV. Károly spanyol király adott Napóleonnak. Marie Antoinette bútoraiból maradt egy asztal és néhány szék, meg egy kisasztal a kastélyban – „De a többi Amerikában van, sajnos” – mondja a kastélyigazgató.

Amit sikerült reprodukálni az eredeti helyszínből, az például egy fa csigalépcső, amely Marie Antoinette lakosztályába vezet; a konyhakert; mezei virágokkal beültetett tisztások és trompé l’œil festmények a külső falakon, melyek színházi dekorációt idéztek. “Mert azt akarta, hogy úgy tűnjön, mintha az épület mindig is létezett volna”. Május 12-től akár ti is megnézhetitek!

kastély maison de la reine marie antoinette utazás

Még több
Kultúra