12 női filmrendező, akikre érdemes odafigyelni

Te ismered a munkásságukat?

12 női filmrendező, akikre érdemes odafigyelni
2018.01.17. 17:34

Létezik egy hollywoodi jelenség, amire valószínűleg már te is felfigyeltél: nagyon kevés a női filmrendező. És amikor igazán átütő filmet készítenek, akkor is gyakran figyelmen kívül hagyják őket. Köszönet jár Natalie Portmannek, hogy emlékeztetett bennünket erre a tényre, amikor a 2018-as Golden Globe díjátadón felkonferálta a legjobb rendezőnek járó kategóriát.

Az arányokat tekintve igaz, hogy több a férfi rendező, mint a női. De számos női filmrendező van, akiknek a munkáját érdemes lenne méltatni és támogatni, mert a filmiparágnak sokkal változatosabbnak kellene lennie, mint amilyen jelenleg.

Íme egy lista jelenleg fontos női filmrendezőkről a teljesség igénye nélkül!

 1/12 Greta Gerwig

Gerwig a Lady Bird c. filmjével mutatkozott be először önálló rendezőként, és a film megindító forgatókönyvét és ő jegyzi. (2008-ban társírója és társrendezője volt a Nights and Weekends c. filmnek Joe Swanbergel együtt.) Gerwig rendezői erőfeszítéseinek köszönhetően a Lady Bird elhozta a díjat a legjobb musical/vígjáték kategóriában a 2018-as Golden Globe-díjátadón, valamint a film női főszereplője, Saoirse Ronan elnyerte a legjobb színésznőnek járó díjat musical/vígjáték kategóriában. Gerwiget, dühítő módon, még csak nem is jelölték a legjobb rendező kategóriában.

2/12 Patty Jenkins

Jenkins rendezte a Wonder Womant, a DC moziuniverzum filmjét Gal Gadottal a címszerepben, amely nemcsak a legtöbb bevételt hozta, hanem a kritikusok által is a legjobban fogadott produkció volt az összes többi reboot közül a DC univerzumban. Tulajdonképpen ez volt a legsikeresebb. Ennyi.

3/12 Sofia Coppola

Coppola tulajdonképp forgatási helyszíneken nőtt föl, mivel édesapja a híres filmrendező, Francis Ford Coppola. Ennek ellenére a saját jogán vált a filmipar prominens szereplőjévé. Filmográfiája a következő mozifilmeket tartalmazza: Öngyilkos szüzek, Elveszett jelentés, Marie Antoinette, Made in Hollywood, Lopom a sztárom és a Csábítás. Gyakran dolgozik együtt Kristen Dunsttal.

4/12 Kathryn Bigelow

Bigelow, akinek filmjei közt ott van a Bombák földjén és a Zero Dark Thirty – A Bin Láden hajsza, korábban James Cameron filmrendező felesége volt. 2009-ben az Oscaron mind a kettejüket jelölték a legjobb rendező kategóriában (őt a Bombák földjén c. filmért, Cameront az Avatarért), és Bigelow került ki győztesen. Ő volt a kategória egyetlen női rendezője, és azóta sem jelöltek nőt ebben a kategóriában.

5/12 Jane Campion

Az új-zélandi születésű Campiont 1993-ban a Zongoraleckéért már jelölték Oscar-díjra a legjobb rendező kategóriában, de helyette Steven Spielberg vitte haza a szobrot. Szintén ő rendezte a kritikusok által is igen kedvezően fogadott A tó tükre c. sorozatot.

6/12 Barbra Streisand

Streisand nem igazán a rendezői munkásságáról híres, pedig ő az egyetlen női filmrendező, aki Golden Globe-díjat nyert. 1984-ben, a Yentl c. filmjéért kapta meg a díjat, amely egyben rendezői debütálásai is volt. Egyébként kétszer jelölték Golden Globera, másodjára a Hullámok hercege c. film rendezésért.

7/12 Ava DuVernay

DuVernayt 2014-ben jelölték Golden Globera a Selma c. film rendezőjeként, de akkor Richard Linklater vihette haza a díjat. Az öt női rendező közül, akiket ezidáig jelöltek erre a díjra, ő egyedül színesbőrű.

8/12 Dee Rees

Rees rendezte a 2017-es Mudbound c. drámát, amelyet 2018-ban két Golden Globe-díjra is jelöltek.

9/12 Mira Nair

Az indiai születésű Nair munkái közé tartoznak többek között az Esküvő monszun idején, a Kétkedő fundamentalista, valamint a Hiúság vására c. filmek.

10/12 Angelina Jolie

Színészi munkássága mellett Jolie egy maroknyi filmet és dokumentumfilmet is rendezett már, mint például A vér és méz földje, a Rendíthetetlen, A tengernél (ezt volt férjével, Brad Pittel forgatta, és egy házaspárról szól, akik párkapcsolati problémákkal küszködnek), valamint a Firts They Killed My Father.

11/12 Nancy Meyers

Meyers az a nő, aki a legikonikusabb romkomok közül jó néhány rendezéséért felelős, mint például a Minden végzet nehéz, a Holiday, vagy az Egyszerűen bonyolult. Szintén ő rendezte az Apád-anyád idejöjjön! és a Gyakornok c. filmeket.

12/12 Sam Taylor-Johnson

Taylor-Johnson volt a rendezője a Szürke ötven árnyalata c. filmnek, de a folytatásokat már nem ő készítette. Szintén ő rendezte a 2009-es John Lennon – A fiatal évek c. filmet, amelyben jelenlegi férje, Aaron Taylor-Johnson játszotta a főszerepet.

Forrás: elle.com.au, írta: Jessica Chandra, képek: press 

hollywood női filmrendezők

Még több
Kultúra